начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Купуване на стаж при пенсиониране?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Купуване на стаж при пенсиониране?

Мнениеот darkz » 07 Апр 2008, 20:21

Здравейте уважаеми знаещи. Моля Ви, да ми разясните как стои въпросът със закупуването на образованието. Знам че мога да закупя до 5 години. Завършил съм военно училище и от 5-те години, 2 години ми се считат за войнишка служба. Въпросът ми е следния: МОГА ЛИ ДА ЗАКУПЯ ВСИЧКИТЕ ГОДИНИ ИЛИ ИМАМ ПРАВО САМО НА 3 ОТ ТЯХ? Предварително Ви благодаря.
darkz
Нов потребител

Мнениеот darkz » 07 Апр 2008, 22:34

Може би не съм поставил въпроса правилно. Имам предвид следното: Въпреки, че съм осигуряван през тези 2 години от държавата като войник, ако аз си внеса пенсионни осигуровки за същия период т.е. получи се дублирано осигуряването за въпросния период, ще нарасне ли трудовият ми стаж с две години или не?
darkz
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 08 Апр 2008, 10:03

Категорично няма да ви помогне това, само ще ви останат неоснователно внесени осигуровки. Двойното осигуряване има значение само за осигурителн доход, но не и за удвояване на стаж. Във вашия случай обаче и това няма да стане, защото военната служба де зачита само за стаж без да се включва като период с доход, както и стажът който е закупен също не се включва като доход, тъй като вноските задължително се правят върху минималния осигурителен доход. Така че ако от там искате да си докарате нестигащи точки уви няма да стане...
rumi_r
Потребител

Мнениеот prnedev » 08 Апр 2008, 11:36

Последно, за трудов стаж ли говорите или за осигурителен?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот darkz » 08 Апр 2008, 19:39

Извинявам се, че се повтарям, но понеже възникна спор поради грешките, които допускам в терминологията нека да изясня ситуацията:

Имам 18 години служба в армията и никакъв друг стаж. Платил съм 3 години от обучението си. Признават ми 2 години за войнишка служба. Общо до тук са 23 години осигурителен стаж
.
Питането ми е ако си платя осигуровки за тези 2 години войнишка служба ще имам ли право да се пенсионирам по условията на Закона за отбраната и въоръжените сили, т.е. ще имам ли 25 години осигурителен стаж
darkz
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 08 Апр 2008, 20:08

Ами аз не съм много в час... по осигуряването...
Най-добре да звъннете на този телефон - 02-926-19-37 - СУСО - София-град - това е телефон пенсии.

Или на адрес:
Централно управление на НОИ
СОФИЯ, 1303
бул. "Александър Стамболийски" № 62-64
Тел. (02) 926 10 10
E-mail: NOI@nssi.bg

ако не сте от София вижте следната страница:
http://www.noi.bg/content/contacts/index.html

А междувременно можете да се запознаете с това писмо на НОИ

На пръв поглед не виждам проблем да си ги платите 3-те години. За първите две... не искам да ви заблудя... просто незнам...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот rumi_r » 09 Апр 2008, 09:17

Че човека си е внесъл вече 3-те години. Но за съжаление не може да внесе за другите две. Един и същ период от време на може да се зачита за стаж два пъти - чл. 38, ал. 11 от Наредбата за пенсиите и оситурителния стаж
(11) Ако през календарния месец лицето е било осигурено на различни основания, за осигурителен стаж се зачита не повече от един месец.
Осигурителен стаж повече от реалното календарно време може да се признава само ако е полаган извънреден труд и то след 01.01.2005 г.
rumi_r
Потребител

Назад към Данъчно право