начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

ДДС за възст на ЕТ - продаден по чл 15 от ТЗ и заличен

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДДС за възст на ЕТ - продаден по чл 15 от ТЗ и заличен

Мнениеот A_anastasova » 25 Мар 2008, 17:50

ЕТ продава предприятието си по чл 15 от ТЗ на ЕООД със заличаване на ЕТ . През последния данъчен период м декември 2007 ЕТ излиза на възстановяване и се дерегистрира.След консултации в НАП се стига до извода че сумата ще бъде възстановена на физ.лице поради дерегистрация . При направената проверка на ЕТ отказват да възстановят ДДС, като се позовават на чл 10 от ЗДДС, а оттам и чл 60 от правилника. Но не съм подала опис в едномесечен срок по ал 6. Но според мен чл 60, ал 1,т 1 за да попадне тук трябва да са налице следните условия
“т. 1. преобразуващият се не е упражнил правото си на приспадане на данъчен кредит”
- а не се ли счита че , ЕТ е упражнил с включване на МД /в нашия случай/ в дневника на покупките .

Как може ООД да ползва данъчния кредит – като е правоприемник па чл 10 и като се има предвид че това е ддс за възстановяване по справка декларация за последния данъчен период на ЕТ.
Моля помогнете,сумата е голяма!
A_anastasova
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 25 Мар 2008, 18:02

Първо - щом ООД е правоприемник ... следват там едни неща на основание този факт ...
Второ - щом сумата е сериозна защо "рискувате" да получите потенциално погрешно становище тук (а както не веднъж съм казвал - всяко становище, дадено без да се разгледат документите по конкретен казус е такова) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот A_anastasova » 25 Мар 2008, 18:09

inspectore,Най-малко ще рискувам и ще разчетам на това становище,но ще уважа мнението на всеки. Търся компетентен,които да разгледа документите и по нататък е ясно............
A_anastasova
Нов потребител

Мнениеот A_anastasova » 25 Мар 2008, 19:43

Не е късно да ме насочите .От Пловдив. Вярно че се увлякох.
A_anastasova
Нов потребител

Мнениеот A_anastasova » 26 Мар 2008, 08:59

Благодаря Ви!
A_anastasova
Нов потребител

Назад към Данъчно право