Здравейте,
През 2007 година имам реализиран доход от възнаграждения по извънтрудови правоотношения (граждански договор). съотвено са ми удържани и внесени всички задължителни вноски по КСО и ЗЗО по сумите, който са ми изплатени с този граждански договор.
Облагаемият доход (брутната сума минус нормативно признатите разходи от 35%) по този договор е по-малък от максималният осигурителен доход, за 2007г. (12 х 1400лв.).
Казус:
Освен този граждански договор, през 2007г, имам реализиран доход от договор за консултанска дейност в чужбина. Облагаемият доход по този договор плюс облагаемият доход по гражданският договор надхвръля максималният осигурителен доход.
Въпроси:
1. Дължа ли, за 2007г, задължителни осигурителни вноски по КСО и ЗЗО, върху максималният осигурителен доход?
2. Ако да, следва ли да довнеса, разликата между вноските за сумите върху максималният осигурителен доход, и сумата, която вече е внесена като осигуровки по гражанският договор?
3. Тъй като по гражданският договор, осигуровките са ми внасяни от възложителя, аз нямам статут на "самоосигуряващ" се. Ако следва да довнеса сумите, каква би била процедурата, трябва ли да си вадя осигурителна книжка и да пускам купчина декларации?
Ако някой може да ме насочи към данъчни счетоводители или някой експерт за консултация, ще съм Ви много благодарен.
предвартелно благодаря,
А.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 11:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задължителни осигурителни вноски по КСО и ЗЗО, въпрос
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Да започнем отзад напред:
Осигурителна книжка по принцип трябва да имате, в която длъжностно лице от НОИ ще завери осигурителния Ви доход по гражданския договор от България. За целта трябва да представите копие от годишната си данъчна декларация за 2007г. и служебни бележки от възложителя по договора за осигурителните вноски, които са Ви удържани.
Ако за същия период не сте осигурен на друго основание, би възникнал и въпросът за признаване на осигурителен стаж, но това е друга тема.
Що се отнася до дохода Ви от източник в чужбина, това предопределя подаване на ГДД обр. 2001а, а не обр. 2001.
Запознавайки се с първия образец на ГДД, ще прочетете, че Справка за окончателния размер на осигурителния доход се прилага само в случай, че деклараторът е самоосигуряващо се лице.
Осигурителна книжка по принцип трябва да имате, в която длъжностно лице от НОИ ще завери осигурителния Ви доход по гражданския договор от България. За целта трябва да представите копие от годишната си данъчна декларация за 2007г. и служебни бележки от възложителя по договора за осигурителните вноски, които са Ви удържани.
Ако за същия период не сте осигурен на друго основание, би възникнал и въпросът за признаване на осигурителен стаж, но това е друга тема.
Що се отнася до дохода Ви от източник в чужбина, това предопределя подаване на ГДД обр. 2001а, а не обр. 2001.
Запознавайки се с първия образец на ГДД, ще прочетете, че Справка за окончателния размер на осигурителния доход се прилага само в случай, че деклараторът е самоосигуряващо се лице.
- 7777777
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|