начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Отказват да приемат болничния лист

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказват да приемат болничния лист

Мнениеот mandril » 18 Мар 2008, 11:44

Здравейте, колеги! Някой имал ли е проблем с болничните си листи в адвокатската колегия, в която членувате? Налага се да изляза в болнични поради бременост много преди термина, но от колегията ми казаха, че не могат да ми вземат болничния лист, защото постоянният ми адрес е в друг град. Ако съм искала да се отпиша от осигурителната каса и да се оправям сама. :shock: Днес ми се обадиха пак и ми казаха, че от НАП са им отговорили, че не може да приемат болнични на хора от други градове. Моята логика е, че щом ползвам точно тази осигурителна каса и съм член на точно тази адвокатска колегия, няма значение по лична карта от кой град съм. Казаха ми ако искам да им оставя болничния лист, но на моя отговорност, няй-вероятно нямало да ми изплатят болничния. :shock: Не съм наясно как стоят нещата в действителност, но знам, че не съм единствения случай. Затова се обръщам към вас за съвет как трябва да се разреши този случай. Да не би да трябва да го носля лично в НАП по местожителство, за да разчитам, че ще ми го изплатят?
mandril
Младши потребител

Мнениеот punisher » 18 Мар 2008, 12:01

Според мен трябва да носите болничният си лист колега към онази териториална дирекция на НАП,където е постоянният ви адрес.Т.е. по лична карта,защото именно по тези данни вие се водите към НАП-а./аргумент /
Компетентна териториална дирекция
Чл. 8. (1) от ДОПК Компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите относно производствата по този кодекс, освен ако е предвидено друго, е:
1. териториалната дирекция по постоянния адрес на физическите лица, включително едноличните търговци;
punisher
Потребител

Мнениеот rumi_r » 18 Мар 2008, 12:40

Не искам да ви обидя колеги, но НАП няма нищо общо с казуса, който изложихте. Осигурителната каса следва да Ви приеме болничния лист и да го представи в ТП на НОИ в съответния град, където ви е адвокатската колегия и съответно осигерителната каса. Представянето става в едно с доста документи, един от които е декларация за Вашата банкова сметка, която трябва да попълните и да представите в осигурителната каса. Така че нямате работа в НАП и ако от осигурителната каса Ви се пънат много ги накарайте да питата в НОИ.
rumi_r
Потребител

Мнениеот mandril » 18 Мар 2008, 13:23

Те твърдят, че за втори път изпращат официално запитване но никой не им отговаря. Имало още един случай на болна колежка и незнаят какво да ни правят.
mandril
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 18 Мар 2008, 15:22

На първо място до къде са го изпратили, ако е до НАП най-вероятно няма и да получат отговор. Ако е до ТП на НОИ (т.е. но местното РУСО) и не са Ви отговорили, може да се обънете директно до централно управление на НОИ, ГД "ОВКО".
А от осигурителната каса въобще представяли ли са болничния в НОИ или просто гадаят предваритело какво би станало, на принципа за неродения петко. Ако не са по-добре да ги представят и ако имат отказ да бъдат приети, поне ще им бъде казано защо и вече ще можете да се защитите.
rumi_r
Потребител

Мнениеот mandril » 18 Мар 2008, 16:31

Руми, благодаря ви! И аз съм на мнение, че трябва да се внесе чрез касата. Просто от колегията "лелята" изобщо не ме разбира какво й обяснявам. Ако ме нямало в регистъра там нямало да ми изплатят нищо. И си повтаря все едно и също.
Още повече преди малко на сайта на НОИ видях, че считано от 01.04 ако дейността се извършва в районите на различни ТП на НОИ, болничния може да се подаде на всяко от тези места.

Още не съм им занесла болничния, но смятам да го направя.
mandril
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 18 Мар 2008, 16:59

Въобще не е е Ваша лична работа да си носите болничния сама в НОИ, а и те няма да Ви го приемат от ВАс, тъй като реда е да бъде подаден от осигурителя, какъвто се явява за вас, макар и условно осигурителната каса. Цитираната от Вас промяна не Ви касае, тъй като се отнася до случаите когато еидн осигурител в случая осиг. каса развива дейност на няколко места и така може да прецени да подава болничните в ТП на НОИ различно от седалището. Но категорично няма вариант при който Вие сама да си подадете болничния. Ако осигурителя откаже да го приеме, може да подадете жалба в соътветното ТП на НОИ. А това за регистъра са пълни глупости. Данните в персоналния регистър са централизирани и от осигурителната каса щом са подали такива в ТД на НАП, тези данни могат да се използват от кое да е териториално поделение на НОИ. Така че сложете ламаринените очила и се поразправяйте малко по-строго с "лелката" от осигурителната каса.
rumi_r
Потребител

Мнениеот cvetana » 18 Мар 2008, 19:01

Предполагам, че става дума за осигурителната каса в София.

На мен пък - и доколкото разбрах и на другите колеги - членове на касата - не са ни заверявани осигурителните книжки от ревизор на НОИ от години. Ако съм искала да напусна касата (явно - от случая и на авторката - не само на мен ми дават пътя), книжката ми щял да я завери счетоводителят на касата. :shock:

И вторият им бисер - имам БУЛСТАТ от времето когато стана задължително да имаме - някъде към края на 2005. Сега от касата ме карат сама да ходя до НАП по местоживеене да ми сменят ЕГН-то с Булстата там в техния регистър. Не е ли трябвало те - от касата - да направят това?
Руми - някакви идеи и по моя казус?
cvetana
Младши потребител

Мнениеот mandril » 18 Мар 2008, 19:04

А нали БУЛСТАТ-а ни съвпада с ЕГН-то? Какво ще сменяш? :shock:

Всъщност аз живея и работя в София, но съм вписана в колегията на друг град.
Аз даже когато се вписах ходих до там за да се регистрирам в НОИ (още не ги бяха сляли с данъчните) и това ме навежда на мисълта, че няма как да липсвам от регистъра им при положение, че даже ми бяха написали и акт защото се бях забавила с вписването в НОИ.
mandril
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 19 Мар 2008, 09:42

Здравейте отново. Няма никакво значение дали сте регистрирана по Булстат или по ЕГН. По Булстат ще се осигурявате ока беше без осигурителна каса, а когато е през осигурителната каса тя трябва да подава данни за вас по ЕГН. Освен това е тяхна работа да ви заверят осигурителната книжка, т.е. те отиват в НОИ с всички документи за внесените от Вас осигурителни вноски и подаден от тях за Вас персонален регистър за да Ви бъде заверена осигурителната книжка.

А по въпроса на mandril дали липсва в регистрите на НОИ, можете сама да си проверите. Отивате в НОИ, поданате молба за издаване на ПИК-код (става безплатно и в малките РУСО даже става и веднага). После с този код влизаш в странизата на НОИ и си проверяваш има ли те, няма ли те и какво има за теб. Така че тая "лелка" явно много яко се възползва от традицията, че адвокатите от всичко най-много мразят счетоводството.

Да не говорим, че ако няма данни за вас, това означава, че тя не си е свършила работата. Какво е подавала за персоналния регистър за вас до сега????
rumi_r
Потребител

Мнениеот cvetana » 19 Мар 2008, 10:06

Eми да, ама аз колко години още да чакам, за да ми се завери книжката?! Доколкото разбирам, тази каса има някакви проблеми с НОИ - и от писаното от колегата. Бягат от взаимоотношения с НОИ като дявол от тамян. И ни дават пътя сами да се занимаваме с тях. Ако не ни харесва - прав ни път.
Проблемът е, че като отидем в НОИ - оттам ни отпращат под предлог, че има ОКаса, с която те да си общуват.

Моят БУЛСТАТ не съвпада с ЕГН-то ми. Понеже по време на стажа в съда ни дадоха БУЛСТАТ-и на стажантите и тогава си тръгна с друг номер, който после при подновяването на БУЛСТАТА ми подновиха.

И сега какво - да не ходя до НАП да ми го сменят?

И да, mandril, проверете си в сайта на НОИ за вноските ви - ако си нямате ПИК-а - пуснете си една молба и ще ви издадат такъв (доколкото си спомням - ще ви пристигне на адреса). Както и си пазете всякакви вносни бележки за вноските ви... Можете да разчитате единствено на себе си (независимо на кой плащате да ви върши работата).
cvetana
Младши потребител

Мнениеот mandril » 19 Мар 2008, 11:40

Ами точно в момента съм на легло и нито в НОИ мога да отида, нито в адвокатската колегия. Това безсилие ме влудява.

Аз в адв. колегия плащам осигуровките два пъти в годината авансово, за да не се разхождам до там. Затова единствените ми бележки не са вносни бележки от банката, а приходни касови ордери издадени от колегията, че съм им дала въпросната сума за да ми плащат периодично от нея осигуровките.
mandril
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 19 Мар 2008, 14:24

Интересно, интересно :-))))

Из "Наредба за осигурителните каси"

Чл.1 ал.3 В осигурителната каса могат да членуват само лица с постоянен адрес или с адрес на управление на дейността на територията на съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (ТД на НАП). На същата територия или в седалището на ТД на НАП се регистрира и адресът на управление на касата.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот cvetana » 19 Мар 2008, 14:48

mandril, защо не упълномощиш някой колега да се занимава с тези идиоти а ти си бременей спокойно! Толкова ми е мъчно... имам една позната, която си загуби от притеснения с такива пълни изроди детето в 7-мия месец.

Гледай си здравето и детето засега, а после като се съвземеш им дай да се разберат!
cvetana
Младши потребител

Назад към Данъчно право