начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Право на наследствена пенсия

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на наследствена пенсия

Мнениеот siren » 14 Мар 2008, 12:37

Има ли право на наследствена пенсия от родител, пълнолетно дете с доказано заболяване(психиатрично), което в момента не е в състояние да учи, а има нужда от тези макар и малки средства?
siren
Младши потребител

Мнениеот punisher » 14 Мар 2008, 12:48

Чл. 80. (1) Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на пенсиите по чл. 87, 89, 90, 91 и 92.
Чл. 82 от КСО "Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст. "
Следователно зависи за кой вид пенсия се интересувате и ако попада в тези,които законът допуска да се наследяват,тогава:трявба да видите дали ги има условията на пред. посл.от чл.82КСО.
Условията са:
-детето да е над 18г.;
-да е инвалидизирано;
-да е инвалидизирано преди навършването на на18г.респ.26г.
-да има съответен акт на медицински орган за това.
punisher
Потребител

Мнениеот siren » 14 Мар 2008, 13:13

Има установено заболяване, но не искат да го инвалидизират, смятат че ще може все някога да работи и може би и да се подобри, а е на 21 години.
siren
Младши потребител

Мнениеот siren » 14 Мар 2008, 14:58

Не, не мисля, че трябва да се инвалидизира, пък било то и с нечия помощ, по скоро мисля, че би трябвало и може да има възможност за определени заболявания децата, да не се дискриминират от здравите и да получават пенсия от починалите си родители!
siren
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 14 Мар 2008, 15:21

Ама защо смятате, че има дискриминация спрямо някого. Детето или е болно (да не дава господ) и съответно заради това е инвалидизирано и получава привилегията да получи наследствена пенсия и след 18-годишна възраст, или е здраво и получава наследствената пенсия до 18 години и след това ако учи. Средно положение няма, колкото и грубо да ви звучи. А и какво значи "не искат да го инвалидизират". Щом има заболяване, за което му се полага някакъв процент на неработоспособност то той се и дава. Ако толкова смятат, че ще се оправи, просто срока на инвалидизацията ще е по-кратък. Пък и отказа на личния лекар или ЛКК да Ви насочат за освидетелстване към ТЕЛК подлежи на обжалване, така че има и други начини да се потърсят правата, ако лицето отговаря на условията да бъде инвалидизирано и съответно да получи наследствена песния.
rumi_r
Потребител

Мнениеот donna » 15 Мар 2008, 22:42

siren написа:Има установено заболяване, но не искат да го инвалидизират, смятат че ще може все някога да работи и може би и да се подобри, а е на 21 години.

Детето минало ли е ТЕЛК?
donna
Старши потребител

Мнениеот siren » 15 Мар 2008, 23:35

Не е минал на ТЕЛК, бил е няколко пъти в болница, настаняван е и на принудително лечение, но лекарите, които го лекуват, смятат че не трябва да се пенсионира. На този етап не, но по-късно може и да учи и да си намери работа, което според мен е по трудно. А и доколкото знам към учебните заведения се декларират подобни заболявания.
siren
Младши потребител

Мнениеот donna » 16 Мар 2008, 09:28

siren написа:Не е минал на ТЕЛК, бил е няколко пъти в болница, настаняван е и на принудително лечение, но лекарите, които го лекуват, смятат че не трябва да се пенсионира. На този етап не, но по-късно може и да учи и да си намери работа, което според мен е по трудно. А и доколкото знам към учебните заведения се декларират подобни заболявания.

Предполагам ,че има епикризи , настаняван е и принудително.Телк ,а от там ,ако получи и пенсия, не му пречи нито да учи нито да си намери работа.За някои ВУЗ , с това заболяване може би няма да може да запише ...не мога да отговоря точно ,но дали ще минал на ТЕЛК или не лицето си страда от заболяването ,има епикризи.
donna
Старши потребител

Мнениеот siren » 16 Мар 2008, 13:59

Благодаря ти Донна, в отговор има епикризи, когато е постъпвал в болница, но диагнозата все още не се смята за абсолютно потвърдена, може би това се явява проблема, не знам?! А доколкото знам не е осигуряван и няма личен лекар...
siren
Младши потребител

Назад към Данъчно право