- Дата и час: 20 Ное 2024, 13:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля помогнете- ЗДДС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
todiv написа: Излиза ,че сме официално признати от държавата ни пред ЕС за "органи на публична власт", а не лица упражняващи "независима икономическа дейност".Не може веднъж така , веднъж иначе.
Да, ама нали знаеш - "за целите на данъчното облагане" или "по смисъла на този (данъчния) закон" има какви ли не отклонения от здравия разум и правото изобщо - напр. гражданското дружество и договора за съвместна дейност са "данъчен субект" със собствен ЕИК / Булстат и прочие глупости, така че...
-
gudio - Активен потребител
Като чета всичко до тук написано от Вас не се очудвам вече защо до сега няма нито един паднал ДРА.Не си губете времето с глупости и пледоарии а си грабнете документите и си понесете последствията по задължителната регистрация.Напълно естествено е един текст да се прегласува отново в пленарна зала когато е обявено гласуването му първият път за противоконституционно,но това не Ви освобождава от задължението Ви за регистрация.Горда съм че работя с едни от разумните и знаещи адвокати в страната които се регистрираха по ЗДДС в момента в който достигнаха 50000лв. оборот въпреки ,че беше излязло и ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за отмяна на указанията на НАП.Колкото и да спорите с длъжностните лица на НАП-ригистрации така ще Ви пипнат че свят ще Ви се извърти,а докато се кумите ще Ви хванат и по годишните дан.декларации и ще Ви извикат за служебна регистрация.
НЕ СЕ БАВЕТЕ А СИ ПОДАЙТЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ.
НЕ СЕ БАВЕТЕ А СИ ПОДАЙТЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ.
- krasimira_krasi
- Нов потребител
krasimira_krasi написа: ...Напълно естествено е един текст да се прегласува отново в пленарна зала когато е обявено гласуването му първият път за противоконституционно.
Напълно естествено е между обявяването на един текст за противоконституционен и прегласуването му същият да не се прилага...
-
krasimira_krasi написа:Като чета всичко до тук написано от Вас не се очудвам вече защо до сега няма нито един паднал ДРА.
Де и аз да имах толкова широк поглед върху практиката на всички съдилища.
В една друга тема имаше линк към публикация за решение на съда, с което отменя отказ за дерегистрация.
Ще трябва да я потърся.
krasimira_krasi написа:Напълно естествено е един текст да се прегласува отново в пленарна зала когато е обявено гласуването му първият път за противоконституционно,но това не Ви освобождава от задължението Ви за регистрация.
Вижте, това сте го написали на юристи, все пак.
krasimira_krasi написа:Горда съм че работя с едни от разумните и знаещи адвокати в страната които се регистрираха по ЗДДС в момента в който достигнаха 50000лв. оборот въпреки ,че беше излязло и ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за отмяна на указанията на НАП.
На това му се вика "да вървим по линията на най-малкото съпротивление". Да си нямаме ядове, дето се вика; какво да му се мисли кой е крив, кой е прав. Данъчните не са върнали никой, който е поискал да се регистрира. В крайна сметка-те си имаха указания "от горе". Смеят ли да не ги изпълняват?
krasimira_krasi написа:Колкото и да спорите с длъжностните лица на НАП-ригистрации така ще Ви пипнат че свят ще Ви се извърти,а докато се кумите ще Ви хванат и по годишните дан.декларации и ще Ви извикат за служебна регистрация.
Ще ни "пипнат". Това им е работата. Да ни "пипат". В крайна сметка, те не са последна инстанция. Срещу техните "пипания" си има средства за защита. Има и съдилища. Адвокатите, които познавате, ще потвърдят.
krasimira_krasi написа:НЕ СЕ БАВЕТЕ А СИ ПОДАЙТЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ.
Благодаря за съвета. Ще го обмисля.
Между другото, имам близка, която е юрист в системата на НАП. От нея знам-няма значение дали данъкоплатецът е прав или не-дела се водят до дупка. До едно време пишеше докладни, че по еди-кое-си дело няма смисъл да се обжалва решението на съда, защото е правилно (разбирай-съдът се е произнесъл в полза на данъкоплатеца). Всеки път я мъмреха, че нямала "фискално мислене".
Така че-мисленето на данъчните е едно, законът е друго.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
Уважаема, krasimira_krasi, аз също съм един от регистрираните отдавна адвокати, но тонът Ви въобще не ми харесва-не знам с кого работите и не ме интересува, но имам чувството, че отношенията Ви с НАП са твърде горещи. Дори и така да е, добре е да имате предвид, че това е форум в който взаимните мнения се търсят и уважават, дори и да не съвпадат с нашите и да ги считаме за погрешни, а поучителните сказки обикновено не се адмирират...
- vassilev
- Активен потребител
Ето една тема, която бях пуснала преди време. В нея има линкове и линкове в линковете........ за който има време да чете:
http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php? ... ht=#194961
http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php? ... ht=#194961
-
ocean - Потребител
Знаете ли дали решението на Пловдивския АС по делото на ЧСИ от Ст. Загора е влязло в сила?
Днес се опитвах да намеря информация за жалба, дело или решение в сайта на ВАС, но нищо не успях да открия.
Днес се опитвах да намеря информация за жалба, дело или решение в сайта на ВАС, но нищо не успях да открия.
-
ocean - Потребител
krasimira_krasi написа:не се очудвам вече защо до сега няма нито един паднал ДРА.
Това не е вярно
Проблемът на ДРА, както вече казах, е в предварителното му изпълнение, както и в трудното възстановяване на внесеното ДДС по отменен ДРА.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
ocean написа:Знаете ли дали решението на Пловдивския АС по делото на ЧСИ от Ст. Загора е влязло в сила?
Виси във ВАС, но каквото и да постанови конкретен състав по него, НЯМА НИКАКВИ гаранции, че друг състав, по повод напр. на моя жалба против ДРА, няма да приеме друго
Тъй като съдия Portokal поиска обяснение за изявлението ми, че твърде бързо е развила mi_lenino (демек съдийско) мислене по повод нейно изказване тук, но в друга тема, че в "Мургините указания" нищо нередно няма, в последвалата "лична" преписка се опитах да го обясня така, затова пускам едно от "ЛС" тук:
На "задължените лица" - страна в бъдещото производство по обжалване на ДРА "им се иска" и затова мислят така: "щом в закона са били обособени... с "включително и...", значи дейността на тия, отделените - нотариуси и ЧСИ, тази тяхна дейност не е съвсем или не е само независима икономическа...", т.е. има нещо друго в повече или по-различно в тази дейност (публични функции, делегирана държавна власт или както искате го наречете) от дейността на магазина за хран. стоки. Въпреки, че дейността им не е независима икономическа, законодателят се е опитал изрично да разпростре облагането с ДДС и върху нея. И щом отпада изброяването с отмяната на текста от КС, значи режимът на облагане не важи по отношение на тях до повторното приемане на текста...
ДА, АМА НЕ ! Съдията ( на страните им се иска, ама на него "не му пука") ще тръгне да издирва приложимото право (а то е данъчния закон), там ще изяснява от фактическа страна дали тия изброените извършват или не извършват дейност и... накрая ще каже, че Мургина си е права, а КС не се е произнесъл по същество, Бисерка Коцева и тя не се е произнесла по същество, а ние приемаме за установено от факт. страна, че Гъдю е бакалин, няма кой-знае каква разлика, де, с бакалина, а от правна страна к`во да ги гледаме указанията на Мургина - те са вътрешноведомствен акт, неотносим към спора... Естеството на извършваната дейност (процесуални действия и т.н.) е неотносима към предмета на правното регулиране - данъчно облагане на някаква дейност, няма проблем утре законодателят да въведе и ДДС върху заплатите на съдиите, защото това е напълно в прерогативите му, така си е. По смисъла на данъчния закон Гъдю върти търговийка, (а какво върши по смисъла на ГПК - няма значение за настоящия спор) следователно - да си начислява, ако обича, ДДС-то и да вземе да плати на Мургина направените по делото разноски .
Боя се от такова развитие на нещата.
-
nastiia написа:Незнам, но масово колеги се регистрираха до 14.01.2008г. Азе не съм. Ине съм си подал и ГДД.
А защо пък до 14.01.2008г.? Този срок откъде се взе?
-
ocean - Потребител
ocean написа:nastiia написа:Незнам, но масово колеги се регистрираха до 14.01.2008г. Азе не съм. Ине съм си подал и ГДД.
А защо пък до 14.01.2008г.? Този срок откъде се взе?
До 14 число на следващия месец се подават заявленията за регистрацията, при натрупан оборот през предходния месец. В същия срок се подават и месечните ДДС справки декларации, както и съответните дневници.
Въпроса е тук до процедурата, а не че се гледа някакъв период от 14 до 14 число
Общо взето до 14 януари подава заявлението за регистрация, отнасящо се за периода 01.01.2007 - 31.12.2007. Например до 14 февруари се подава за период 01.02.2007г. - 31.01.2008 г.
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря!
Притесних се да не би да е имало някаква "амнистия" за безсъвестни данъкоплатци, която съм пропуснала.
Притесних се да не би да е имало някаква "амнистия" за безсъвестни данъкоплатци, която съм пропуснала.
-
ocean - Потребител
Ето един вариант,който обсъждахме преди време с моя счетодовител /за съжаление последният не е в България в момента/.Та става въпрос за следното.Както по -горе беше споменато , гражданското сдружение по ЗЗД , съгласно данъчните закони е персонифициран субект. По силата на ЗННД имаме право да се сдружаваме. Та сдружаваме се , регистрираме дружеството данъчно, Булстат и започваме да функционираме под тази форма, единствената разлика с досегашния ред е че трябва да имаме касови апарати и да издаваме освен сметките и касови бележки, но пък от своя страна до натрупване на 50 000 лв оборот на дружеството не сме данъчно задължени да се рег. по ДДС. След натрупване на оборота след няколко месеца, сдружаваме се с друг колега и т.н. Има доста такива сдружения, предимно между колеги не от един и същ район /по разбираеми причини/.
- todiv
- Младши потребител
Ако става дума за нотариусите в София, не се ли опасявате, че ще трябва да се сдружавате с нов колега веднъж на месец-месец и половина?
И какъв би бил смисълът?
Ако в крайна сметка се окаже, че ЧСИ, адвокати и нотариуси трябва да се регистрират, всички нотариуси ще паднат под ножа. Това го виждам като нещо неизбежно. Т.е ДДС-то и това дали сте регистрирани или не-защото приемам, че всички ще трябва да се регистрирате-няма да създава конкуренция между вас занапред.
Не виждам защо да се опитвате да бягате от него, при положение че след регистрацията, така или иначе то ще се плаща от клиента. А клиентът би го платил при който и нотариус да отиде.
Или пък да е някакъв спасителен вариант-докато се произнесе Конституционинят съд- с надеждата, че ще обяви "онзи" израз за противоконституционен.
За мен проблемът в темата, която обсъждаме, е по-скоро как да си оправяме бакиите-тези, които досега не сме се регистрирали.
И какъв би бил смисълът?
Ако в крайна сметка се окаже, че ЧСИ, адвокати и нотариуси трябва да се регистрират, всички нотариуси ще паднат под ножа. Това го виждам като нещо неизбежно. Т.е ДДС-то и това дали сте регистрирани или не-защото приемам, че всички ще трябва да се регистрирате-няма да създава конкуренция между вас занапред.
Не виждам защо да се опитвате да бягате от него, при положение че след регистрацията, така или иначе то ще се плаща от клиента. А клиентът би го платил при който и нотариус да отиде.
Или пък да е някакъв спасителен вариант-докато се произнесе Конституционинят съд- с надеждата, че ще обяви "онзи" израз за противоконституционен.
За мен проблемът в темата, която обсъждаме, е по-скоро как да си оправяме бакиите-тези, които досега не сме се регистрирали.
-
ocean - Потребител
ocean написа: За мен проблемът в темата, която обсъждаме, е по-скоро как да си оправяме бакиите-тези, които досега не сме се регистрирали.
Именно...
-
|
|