- Дата и час: 20 Ное 2024, 13:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно Плоския данък върху Хонорар сметката - Осигуровки?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Относно Плоския данък върху Хонорар сметката - Осигуровки?
Какви Осигурителни вноски трябва да се приспадат и след това да се изчислява Плоския данък от Хонорар сметките на адвокатите?
ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
Авансов данък за доходи от стопанска дейност
Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка, а ако лицето не е самоосигуряващо се - между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Размерът на дължимия данък се определя, като разликата по ал. 1 се умножи по данъчна ставка 10 на сто и се определя от:
1. предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи от стопанска дейност;
2. придобилите доходите лица - в останалите случаи.
(3) В случаите по ал. 2, т. 1 данъкът се удържа от платеца при изплащането на дохода.
(4) Данъкът по ал. 2 се внася в сроковете и по реда на чл. 65 - 68.
(5) Лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, правят авансови вноски при данъчна ставка 15 на сто при условията и по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.
ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
Авансов данък за доходи от стопанска дейност
Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка, а ако лицето не е самоосигуряващо се - между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Размерът на дължимия данък се определя, като разликата по ал. 1 се умножи по данъчна ставка 10 на сто и се определя от:
1. предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи от стопанска дейност;
2. придобилите доходите лица - в останалите случаи.
(3) В случаите по ал. 2, т. 1 данъкът се удържа от платеца при изплащането на дохода.
(4) Данъкът по ал. 2 се внася в сроковете и по реда на чл. 65 - 68.
(5) Лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, правят авансови вноски при данъчна ставка 15 на сто при условията и по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.
- giusto
- Нов потребител
От сбора на получените хонорари през месеца (общата месечен доход от кочана) вадите осигуровките, които плащате през месеца върху избран от вас доход (не по-малко от 240 лв).
- prnedev
- Активен потребител
Привет, г-н Недев! Успешна нова 2008!
Позволявам си да се включа с някои допълнителни въпроси, които (предполагам) ще бъдат полезни и за колегата, създал темата, и за другите колеги. Четейки новите редакции, си зададох въпроса: а трябва ли всеки месец да внасям авансово данък? Позамислих се - като адвокат не съм точно предприятие, но не съм и в кръга на "самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи от стопанска дейност", в смисъл, че не съм платец, а получател на доходи, т.е. тогава съм в кръга на "придобилите доходите лица" - секретарка нямам. Това означава ли, че би следвало да внасям данъка на тримесечия (както съм правил и досега, пък като гледам, редакциите на чл. 65 - 68 не са пипани). Бъркам ли?
И още един въпрос: "вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка" - това не са ли всички дължими вноски, а не само тези, които плащам през месеца? Иначе, ако ми изпадне достатъчно работа над избрания осигурителен доход за авансовите вноски, със сигурност ще надвнеса данък, защото няма да приспадна всички осигурителни вноски, които се дължат върху дохода, получен над избрания осигурителен такъв (ех, че сложно стана )?
Как мислите?
Позволявам си да се включа с някои допълнителни въпроси, които (предполагам) ще бъдат полезни и за колегата, създал темата, и за другите колеги. Четейки новите редакции, си зададох въпроса: а трябва ли всеки месец да внасям авансово данък? Позамислих се - като адвокат не съм точно предприятие, но не съм и в кръга на "самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи от стопанска дейност", в смисъл, че не съм платец, а получател на доходи, т.е. тогава съм в кръга на "придобилите доходите лица" - секретарка нямам. Това означава ли, че би следвало да внасям данъка на тримесечия (както съм правил и досега, пък като гледам, редакциите на чл. 65 - 68 не са пипани). Бъркам ли?
И още един въпрос: "вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка" - това не са ли всички дължими вноски, а не само тези, които плащам през месеца? Иначе, ако ми изпадне достатъчно работа над избрания осигурителен доход за авансовите вноски, със сигурност ще надвнеса данък, защото няма да приспадна всички осигурителни вноски, които се дължат върху дохода, получен над избрания осигурителен такъв (ех, че сложно стана )?
Как мислите?
- ykovachev
- Активен потребител
Не, не бъркате
Ами шантавото е, че уж трябва да се прави на тримесечие -
като от придобитите доходи (само от кочана) се извадят авансово платените осигуровки (онези върху 240 лв).
Умишлено не включвам тук доходите получени от клиенти - юридически лица, защото те ще ви изготвят Сметка за изплатени суми и в нея ще удържат и внесат авансовия данък до 10-то число на следващия месец.
Специално за авансовите вноски - закона този път е направен в ущърб към свободните професии. Например при ЕТ - те са освободени от авансови вноски, ако през предходната година имат оборот по-малък от 200 000 лв., но както казах това не ви касае.
На практика... незнам кой ще спазва тази част - за авансовото плащане на десятъка. По-скоро практиката ще е да се плаща накуп данъка с годишната данъчна декларация, а след време евентуално ако дойде данъчна ревизия, ще поискат лихвите върху неплатените авансови вноски, а доколкото ви познавам бранша , тази лихва ще е несъществена
Сериозно да отговоря, няма промяна по тази част от закона - авансовия данък ще го плащате до 15 април за първото тримесечие, като извадите осигуровките за януари - март. Единствената разлика е, че кажи речи винаги ще се внася (няма необлагаем минимум).
Ами шантавото е, че уж трябва да се прави на тримесечие -
като от придобитите доходи (само от кочана) се извадят авансово платените осигуровки (онези върху 240 лв).
Умишлено не включвам тук доходите получени от клиенти - юридически лица, защото те ще ви изготвят Сметка за изплатени суми и в нея ще удържат и внесат авансовия данък до 10-то число на следващия месец.
Специално за авансовите вноски - закона този път е направен в ущърб към свободните професии. Например при ЕТ - те са освободени от авансови вноски, ако през предходната година имат оборот по-малък от 200 000 лв., но както казах това не ви касае.
На практика... незнам кой ще спазва тази част - за авансовото плащане на десятъка. По-скоро практиката ще е да се плаща накуп данъка с годишната данъчна декларация, а след време евентуално ако дойде данъчна ревизия, ще поискат лихвите върху неплатените авансови вноски, а доколкото ви познавам бранша , тази лихва ще е несъществена
Сериозно да отговоря, няма промяна по тази част от закона - авансовия данък ще го плащате до 15 април за първото тримесечие, като извадите осигуровките за януари - март. Единствената разлика е, че кажи речи винаги ще се внася (няма необлагаем минимум).
- prnedev
- Активен потребител
Г-н Недев, а според мен се дължи авансов данък върху разликата от облагаемата основа и дължимите осигурителни вноски за дохода, върху който е изчислена облагаемата основа, т.е., считам, че трябва да се приспаднат всички дължими осигуровки, а не само авансовите такива - в противен случай редовно ще имаме надванасяне на данък, с което ставаме безлихвени кредитори на държавата (а не това е смисъла и целта на закона). Моля, обосновете се защо трябва да приспадаме само авансовите осигурителни вноски при авансовото данъчно облагане.
- rts
- Активен потребител
Ами то, да Ви кажа, и досега имаше една интересна формулка - при удържането на авансов данък от предприятие - платец не се вземаха предвид осигуровките въобще, а само нормативно признатите разходи, но авансовият данък беше 15 %, а ставките (помните, нали) бяха 20 - 22 - 24 %. И донякъде разликата се компенсираше. Аз обаче за парите, които получавам на ръка от клиенти (и за които издавам съответните хартийки от кочана) най-нагло си направих собствена методика - да наречем официалната "Формулата на Орешарски". По моята просто си изчислявах дължимия данък към даденото тримесечие, включително с платените ми от прословутите "платци" хонорари с удържан данък; ако сумата беше по-малка от тази по Орешарски, си внасях авансово само дължимия данък, за да не надвнасям. Досега никой от данъчните не ми е правил проблем, и без това към датата на декларирането данъкът ми все беше платен изцяло
Та не виждам проблем и сега да коригираме новата Формула на Орешарски и да внасяме действително дължимия данък и шапка на тояга; нали виждате, че г-н Недев смята за безпроблемно и плащането накуп при деклариране догодина- до амина, ама това даже е по-трудно, ако изхарчите парите за данъка
Та не виждам проблем и сега да коригираме новата Формула на Орешарски и да внасяме действително дължимия данък и шапка на тояга; нали виждате, че г-н Недев смята за безпроблемно и плащането накуп при деклариране догодина- до амина, ама това даже е по-трудно, ако изхарчите парите за данъка
- ykovachev
- Активен потребител
rts написа:Г-н Недев, а според мен се дължи авансов данък върху разликата от облагаемата основа и дължимите осигурителни вноски за дохода, върху който е изчислена облагаемата основа, т.е., считам, че трябва да се приспаднат всички дължими осигуровки, а не само авансовите такива - в противен случай редовно ще имаме надванасяне на данък, с което ставаме безлихвени кредитори на държавата (а не това е смисъла и целта на закона). Моля, обосновете се защо трябва да приспадаме само авансовите осигурителни вноски при авансовото данъчно облагане.
За съжаление не сте прав тук. Приспадат се само авансовите осигурителни вноски. По варианта, който вие казвате, тогава законодателят щеше да помисли да се внасят осигурителни вноски месечно, на база доходите ви. И в този случай щеше да отпадне неприятното за всички годишно изравняване на осигурителните вноски.
В края на краищата сте прав, че се получава безлихвено кредитиране на държавата от гледна точка на надвнесен данък, но пък вие получавате безлихвено кредитиране от държавата, за отложено плащане на осигуровките.
Ако го погледнем само в числа, отново излиза, че на вас така ви е по-изгодно (заради почти тройно по-големия размер на осигурителната тежест), особено ако месечните ви доходи надвишават минималната заплата (в което не се съмнявам)
Между другото, при подаването на годишна данъчна декларация 2008 - догодина, масово ще излезе данък за възстановяване, след годишното изравняване на осигурителните вноски
- prnedev
- Активен потребител
Тъпото в цялата работа е това, че взаимно с данъчните ще си отворим допълнителна работа - първо надвнасяме, пък после да речем, ще трябва да искаме възстановяване/прихващане, което си е двойна работа отвсякъде
- ykovachev
- Активен потребител
Ами... така излиза... да има работа...
За разлика от ЗКПО, който с последните си редакции има вече един завършен вид, където почти няма какво да се пипа, ЗДДФЛ ще трябва да се пренапише наново, да не казвам да се направи нов закон.
В момента редакцията му прилича на една голяма кръпка... Но нали и законотворците трябва да имат работа.
За разлика от ЗКПО, който с последните си редакции има вече един завършен вид, където почти няма какво да се пипа, ЗДДФЛ ще трябва да се пренапише наново, да не казвам да се направи нов закон.
В момента редакцията му прилича на една голяма кръпка... Но нали и законотворците трябва да имат работа.
- prnedev
- Активен потребител
Позволете и аз да се включа с един въпрос.
В сайта на НАП не намирам нов формуляр на сметката за изплатени суми и служебна бележка. Публикувани са само миналогодишните.
Не получихме голяма част от последните броеве на ДВ от миналата година и не знам дали не са били обнародвани такива образци.
До одобряването на новите образци, старите ли да ползваме? Въпреки че облагането миналата и тази година съществено се различават..... И какво правим-приспособяваме си ги съответно?
В сайта на НАП не намирам нов формуляр на сметката за изплатени суми и служебна бележка. Публикувани са само миналогодишните.
Не получихме голяма част от последните броеве на ДВ от миналата година и не знам дали не са били обнародвани такива образци.
До одобряването на новите образци, старите ли да ползваме? Въпреки че облагането миналата и тази година съществено се различават..... И какво правим-приспособяваме си ги съответно?
-
ocean - Потребител
СМЕТКА ЗА ИЗПЛАТЕНИ СУМИ
До момента не съм намерила образец "СМЕТКА ЗА ИЗПЛАТЕНИ СУМИ"за 2008г, а ми трябва за плащане на адвокатски хонорар
Моля, когато намерите изпратете линк
Моля, когато намерите изпратете линк
- giusto
- Нов потребител
Аз току-що ползвах старата, по която писах и променях, така че уж да става за изплащане на хонорари по новия ред.
С уговорката, че като излезе новият образец на сметката, ако се налага-ще я подменяме.
С уговорката, че като излезе новият образец на сметката, ако се налага-ще я подменяме.
-
ocean - Потребител
За момента няма нова още.
Ако ще издавате повече СИС, ползвайте, ако искате тази бланка
http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1336
Ако ще издавате повече СИС, ползвайте, ако искате тази бланка
http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1336
- prnedev
- Активен потребител
Мерси giusto ))))) за Новата Сметка за изплатени суми Вчера я качиха.
Дал си директния линк за теглене От тук, първо може да се погледне какво се тегли:
http://www.nap.bg/ospage?id=150&docNom235=30
Дал си директния линк за теглене От тук, първо може да се погледне какво се тегли:
http://www.nap.bg/ospage?id=150&docNom235=30
- prnedev
- Активен потребител
Мисля, че има противоречие между новата Сметка за изплатени суми за 2008г и чл.43 ЗДДФЛ,
Вие на какво мнение сте
Вие на какво мнение сте
- giusto
- Нов потребител
giusto написа:Мисля, че има противоречие между новата Сметка за изплатени суми за 2008г и чл.43 ЗДДФЛ,
Вие на какво мнение сте
Да, има.
Самоосигуряващите се лица дължат авансов данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които са задължени да правят за своя сметка.
Според формуляра, самоосигуряващите се лица не попълват редове 4 и 5.
Не е предвиден ред, в който да се посочи размерът на осигурителните вноски, които се приспадат, и така да се определи сумата, подлежаща на облагане.
Пак ще трябва да правим стъкмистики.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
Има ли публикувана някъде Заповед за утвърждаване на промените в новата СИС от 2008. Последната заповед е от 26.10.2007 и касае само промяна на процентите за ДОО от м.10 2007. Сега ми е интересно със заповед ли е премахнат старият ред 4: "Облагаема част от сумата по ред 3-ти" или просто този, който е редактирал новия образец по погрешка е редактирал по-стар вариант на СИС, без да има официално издадена заповед.
Именно липсата на този предишен ред четвърти води до противоречие между образеца на СИС и чл. 43.
Ще ми се да видя заповед на министъра на финасите, противоречаща на данъчния закон.
Не че от това ще ми стане по-леко, но ...
Именно липсата на този предишен ред четвърти води до противоречие между образеца на СИС и чл. 43.
Ще ми се да видя заповед на министъра на финасите, противоречаща на данъчния закон.
Не че от това ще ми стане по-леко, но ...
- twisted
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|