начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Моля помогнете- ЗДДС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля помогнете- ЗДДС

Мнениеот k.popova » 09 Яну 2008, 01:05

Моля помогнете!
Съгласно новия ЗДДС частните съдебни изпълнители ще трябва да се регистрират по ДДС.От кой момент трябва да се гледа дали оборота им надхвърля 50 000лв.?Трябва ли да се взема предвид оборота от 2007г., след като тогава отпадназадължението им за регистрирация или трябва да се вземе предвид оборота им от влизането на новия закон в сила?
k.popova
Нов потребител

Мнениеот kam74 » 10 Яну 2008, 21:39

от момента на влизане в сила на закона, а ако прочетете преходните и заключителни разпоредби на закона ще ви станат доста неща ясни - закони се четат отзад напред :D
kam74
Младши потребител

Мнениеот gudio » 11 Яну 2008, 01:53

kam74 написа:от момента на влизане в сила на закона, а ако прочетете преходните и заключителни разпоредби на закона ще ви станат доста неща ясни - закони се четат отзад напред :D

:roll: :?: Аз пък не бих бил толкова сигурен откога и какво :
"Тиха радост" :wink:
НАП \"8)\" написа: http://www.nap.bg/preview_news?p_news_id=252
ВАС обезсили решението на Административен съд – София за отмяна на указанията на изпълнителния директор на НАП
10 януари 2008

Върховният административен съд (ВАС) обезсили решението на Административен съд – София за отмяна на указания на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП). Решението на съда е окончателно и то не подлежи на обжалване. Указанията регламентираха уеднаквяването на практиката по прилагането на Закона за данък върху добавената стойност във връзка с регистрацията по ДДС на лицата, упражняващи свободни професии.
В мотивите на ВАС е посочено, че указанията на НАП не подлежат на обжалване, тъй като не засягат директно правата и интересите на клиентите на агенцията, а са предназначени за изпълнение от органите по приходите. Според съда интересите на фирмите и гражданите могат да бъдат засегнати при издаването на ревизионен акт. В този случай клиентите на агенцията имат възможност да защитят своите права чрез обжалването на ревизионния акт пред съда и едва тогава съдебните органи могат да преценят законосъобразността на издадените указания.
Удовлетворена съм от решението на Върховния административен съд. То отново потвърждава, че в България има законност и правосъдие.”, заяви изпълнителният директор на НАП г-жа Мария Мургина. 8)

:cry: Припомням хронологията на едно х-м-м, как да го кажа - поредното "измиване на ръцете" по български, а именно:

1) На 01.01.2007 г. влиза в сила ЗДДС, в чиято нова редакция на чл.3, ал.2 се предвижда облагане на "Независима икономическа дейност ...която е ....., както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус.

2) На 08.05.2007 г. е обнародвано решение на КС, което обявява за противоконституционен израза "както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус" от разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от ЗДДС но... заради констатирани нарушения на процедурата по приемането на текста от НС.

3) На същата дата 08.05.2007 г. излизат гореспоменатите УКАЗАНИЯ на изп. директор на НАП, според които отмяната на разпоредбата от КС общо взето не променяла нищо в закона и т.н. Междувременно всички нотариуси (освен единични изключения), както и някои ЧСИ са се регистрирали по ЗДДС и... почват да искат дерегистрация.
Дерегистрация обаче масово им е отказана заради "указанията"

4) "Битката продължава" - указанията са оспорени от Висшия адв. съвет, от Камарите на нотариусите и на ЧСИ и др. пред Софийския административен съд
На 20.07.2007 г. Соф. админ съд отменя указанията, като междувременно е спрял изпълнението им и определението за спирането им е потвърдено от ВАС.

5) На 19.12.2007 г. отмененията от КС текст на ЗДДС отново е обнародван, след като е прегласуван от НС.

6) Накрая - ВАС зарадва М. Мургина с обезсилване на решениено на Соф. админ. съд. Било недопустимо, защото указанията били вътрешно-ведомствен акт - извън обхвата на АПК (чл.2, ал.2 т.3) - "с които се създават права или задължения за органи или организации, подчинени на органа, издал акта, освен ако с тях се засягат права, свободи или законни интереси на граждани или юридически лица." т.е. пак измиване на ръцете и непроизнасяне по същество ...

:roll: :?: :cry: ЗА МЕН ВЪЗНИКВА ВЪПРОСЪТ - ДА СИ НАПРАВЯ ЛИ "СЕПУКО" - не заради данъка, който така или иначе няма аз да плащам, а ще го "събирам" от взискатели или длъжници (то нали това си ми е така или иначе работата) - но наистина ОТКОГА да смятам оборота си за прословутите 12 месеца назад - от 01.01.2007 или от 19.12.2007 ? Не съм ли "за затвора", ако е трябвало да се регистрирам съгласно "несъздаващите за мен права и задължения указания" още преди 2 месеца ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2008, 08:57

Ами Гъдьо, имаш два варианта :-))))

1. Смяташ от сега 12 месеца назад, все едно че е нямало нито решение на Конституционния съд, нито дивеене срещу указанията.

2. Смяташ го от прегласуването - демек от 1 януари 2008 г., като стъпваш на решението на Конституционния съд - „...както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус” - и след време при евентуален ревизионен акт, го оспорваш, че Конституционния съд е изключил от Независимата икономическа дейност упражняването на свободна професия, включително... и т.н., демек не се съобразяваш с указанието на Мургина, щото както ВАС казва, то има вътрешноведомствен характер ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 11 Яну 2008, 10:12

gudio - Смятай от 19.12.2007 год. и няма да сбъркаш и на иота.

Както правилно си разбрал данъка се плаща от клиентите ти. На теб не би трябвало да ти дреме на първо четене , но не е съвсем така........ на практика.

В една друга тема направих сравнение между нерегистриран и регистриран субект. Ако иска да има същата печалба като неригистрирания субект , новорегистрирания субект трябва да увеличи стойноста на услугата си / във вашия случая/ само с 6 %.
toti99
Потребител

Мнениеот qwerty_iop » 11 Яну 2008, 11:52

Вече се сблъсках с проблема: трябва да се регистрираш до 14.01.2008 г., ако към 31.12.2007 имаш 50 хил. Данъчните те регистрират и ти пишат акт за несъбраното ДДС върху сумата, което ти плащаш за цялата 2007 г., защото"КС е отменил текста на процедудурно основание" и НАП си действат все едно това Решение не съществува. Ако някой има друга информация моля да я сподели!
qwerty_iop
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2008, 12:20

qwerty_iop написа:...защото"КС е отменил текста на процедудурно основание" и НАП си действат все едно това Решение не съществува...

Ами освен да обжалвате и да се спасявате поединично... пък дано камарите (на ЧСИ и на Нотариусите) да застанат по-твърдо до вас...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 11 Яну 2008, 12:23

prnedev написа:Ами Гъдьо, имаш два варианта :-))))

1. .....
2. Смяташ го от прегласуването ... и след време при евентуален ревизионен акт, го оспорваш, че Конституционния съд е изключил от Независимата икономическа дейност упражняването на свободна професия, включително... и т.н., демек не се съобразяваш с указанието на Мургина, щото както ВАС казва, то има вътрешноведомствен характер ;-)

:roll: Аз се позачетох в новия (от 2006 г.) ЗДДС и с изненада открих, че чувствително са понамалели граничещите с безумие глоби по стария ЗДДС за несвоевременно подаване на декларация за регистрация и прочие нарушения на ЗДДС...
:roll: Също така не откривам и процедура, при която да ме "гръмнат" със задна дата да внасям някакво ДДС, каквото не съм начислил - повечето санкции са насочени към нерегистрирани лица, начисляващи ДДС, но не и към такива, които е трябвало да се регистрират, пък не го направили :roll: Т.е. - къде, в ДОПК ли да търся и всъщност какъв ревизионен акт биха могли да ми направят за това, че не съм се регистрирал по ЗДДС преди 19.12.2007 г. :?:

toti99 написа:Смятай от 19.12.2007 год. и няма да сбъркаш и на иота.

Както правилно си разбрал данъка се плаща от клиентите ти. На теб не би трябвало да ти дреме на първо четене , но не е съвсем така........ на практика.

В една друга тема направих сравнение между нерегистриран и регистриран субект. Ако иска да има същата печалба като неригистрирания субект , новорегистрирания субект трябва да увеличи стойноста на услугата си / във вашия случая/ само с 6 %.

:) Четох го този пример - много ми хареса. При мен обаче няма "купувам нещо за 100 лв. - продавам за 120 лв.", по скоро - "извършвам "услуги на длъжниците" :lol: отнемайки им имуществото :oops: , което се облага с ДДС. Не знам как твойта схема ще изглежда в случая :roll: :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот dideto » 11 Яну 2008, 12:27

От КЧСИ има съобщение по този въпрос. Прочетете си го.
dideto
Младши потребител

Мнениеот gudio » 11 Яну 2008, 12:29

dideto написа:От КЧСИ има съобщение по този въпрос. Прочетете си го.

Съобщението е от 07.01.2007 - преди ВАС да обезсили решението, отменящо указанията на Мургина :?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот dideto » 11 Яну 2008, 12:31

Ново е. Само от преди няколко дни. Проверете си пощата.
dideto
Младши потребител

Мнениеот gudio » 11 Яну 2008, 12:36

dideto написа:Ново е. Само от преди няколко дни. Проверете си пощата.

:twisted: Да, де - грешка - от 07.01.2008 г. е - НО РЕШЕНИЕТО НА ВАС Е ОТ 09.01.2008 :? :shock: :shock:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2008, 12:49

А защо не ги сложите тези решения тук? Или някакъв линк към тях, че не съм ги чел...

Иначе за самата процедура, какво бих направил... Ако съм натрупал оборот за задължителна регистрация, ще подам заявление за регистрация.
След като ме регистрират, ще подам заявление за дерегистрация и ще се боря... пък ще се надявам съдиите да се съобразят с досегашната практика... Не че я има много, но това решение на Пловдивския административен съд, предполагам ще помогне... поне като практика
prnedev
Активен потребител

Мнениеот qwerty_iop » 11 Яну 2008, 12:51

Бихте ли споделили какво са ви "съобщили" от КЧСИ?Какво е тяхното становище?
qwerty_iop
Младши потребител

Мнениеот gudio » 11 Яну 2008, 12:58

qwerty_iop написа:Бихте ли споделили какво са ви "съобщили" от КЧСИ?Какво е тяхното становище?

Нищо специално - бяха го пуснали и миналата година преди КС да отмени текста. В смисъл, да си следим оборота от 19.12.2007 г. съгласно чл.96, ал.6 ЗДДС - "При определянето на облагаемия оборот се взема предвид данъчния режим на доставките към датата на възникване на данъчното събитие или към датата на плащането, преди да е възникнало данъчното събитие по доставката."
Проблемът е, че според Указанията на М.М. данъчният режим и преди и след произнасянето на КС си е един и същи :cry:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот nastiia » 11 Яну 2008, 13:29

колеги, моето мнение е, че оборота се следи от влизане на закона в сила - 19.12.2007г. Проблема е, че мнението на НАП е различно. Някъде в страната има ли издаден РА за това, че не някой нотариус, ЧСИ или адвокат не сси е подал заявлението за регистрация след като е направил оборота от 50000 лв. в периода след април месец 2007г.?
nastiia
Младши потребител

Мнениеот nastiia » 11 Яну 2008, 13:49

Интересува ме някой обжалвал ли е отказ за дерегистрация на НАП освен ЧСИ от Ст. Загора. Има ли вече решение на ВАС по такова дело?
nastiia
Младши потребител

Мнениеот qwerty_iop » 11 Яну 2008, 14:07

Има започнали доста ревизии, развръзката предстои.
qwerty_iop
Младши потребител

Мнениеот nastiia » 11 Яну 2008, 14:14

А какъв е повода за започване на тези ревизии? При подаване на годишна данъчна декларация след като НАП установи, че оборота е направен и не е подадено заявление за регистрация, или при подаване на заявление за регистрация? При местното НАП вече има назначена данъчна ревизия при подаване на годишна данъчна декларация.
nastiia
Младши потребител

Мнениеот gudio » 11 Яну 2008, 21:26

:) Аз отдавна съм измислил схема (съгласувана с prnedev - който за мен е безспорен капацитет :) ) как да се възползвам от ДДС-то. "Апропо" (ама не ми се превключва на лат., за да го напиша по "франкофонски" :wink: ) - във "Франкофония" когато учих - там по :!: забележете - по търговско право се учи, че търговците имали привилегия :roll: да "приспадат" или "прихващат" или не знам как сега му викат на това... ДДС-то при покупки, свързани с тяхната дейност... С`а "франкофоните" малко измамници и много баламурници си падат, това е "факт ноторен" :lol: в цялата "Ойропа", но, както споделих с "корифей prnedev" възнамерявам да позакупя разни полезни вещи - джип, "Ролс-Ройс", "Майбах" :cry: (ама вие да не си помислите, че наистина мога :?:) :!: :twisted: , но - `дет` се вика - нещо да "намажем" от тази регистрация... 8)
Знам, че toti99 веднага ще охлади ентусиазма ми :oops:, но по принцип не възразявам против ДДС-то, то е ясно, че освен 6-те регистъра, водени от ЧСИ, освен "сметката по ЗЧСИ" + ордера (ПКО), сега ще трябва да се пише и фактура и да се водят дневници за покупки и продажби и т.н. и т.н. ... че ще трябва да се назначи "постоянно висящ" в офиса счетоводител (като за целта ще трябва да подмамя момичето, на което си вярвам от години) с подобаваща заплата... ама ще трябва да сменя и офиса, `щото в този няма място за постоянно кибичещ счетоводител и т.н. и т.н. .... Това ми е болката... Защо в Булгаристан никой, никога и по никакъв начин не иска да вземе становище (въпреки, че му е "в кръга на службата" :twisted: ) дали нещо е незаконно или не. ВСИЧКИ - КС, ВАС и т.н. си ИЗМИХА РЪЦЕТЕ и не взеха отношение :twisted:
Аватар
gudio
Активен потребител

Следваща

Назад към Данъчно право