Колеги, моля :oops: за помощ! Ситуацията е следната:
На служител е издаден болничен лист (в началото на юни тази година) с диагноза "счупване на бедрена кост" - 10 :shock: дни (ЛКК). Следват други болнични - но не с тази диагноза, т. е. доколкото разбрах не са вторични. Съответният болничен лист не е обжалван по ЗЗ в 14-дневен срок от получаването му. Сещате ли се за някаква "вратичка" по АПК да се обжалва по съдебен ред като "нищожен" (защото там - при нищожността на ИАА - няма срок за обжалване - а сега сме ноември Едва преди три дни разбрах, че ще се боря с този казус ) от работодателя. По моя проверка счупването на бедрена кост си е сериозно нещо...има специална процедура за лечение, изследвания, прегледи, снимки...За мен е много важно да докажа, че болничния лист е документ с невярно съдържание, т. е. че е фалшив!!! Благодаря Ви предварително за вниманието и ще се радвам на идеи !!!
- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Първо да уточня - болничния лист НЕ Е ИАА!
Обжалването му е по реда на АПК.
В твоя случай, нищо не може да се направи, щото си изтървал преклузивния срок за обжалване на БЛ! Гадно е!
При внимателен прочит на чл.112 от ЗЗ пише, че се обжалва в 14-дн.срок от получаването.
Друг вариант е, да се жалиш в РЦЗ.
Или по общия ред по НПК - срещу доктора - за подправяне на официален документ - БЛ.
Та мисълта ми е прочети внимателно закона за здравето.
Обжалването му е по реда на АПК.
В твоя случай, нищо не може да се направи, щото си изтървал преклузивния срок за обжалване на БЛ! Гадно е!
При внимателен прочит на чл.112 от ЗЗ пише, че се обжалва в 14-дн.срок от получаването.
Друг вариант е, да се жалиш в РЦЗ.
Или по общия ред по НПК - срещу доктора - за подправяне на официален документ - БЛ.
Та мисълта ми е прочети внимателно закона за здравето.
- genius75
- Потребител
1
А защо не е ИАА? Нали според АПК
Чл. 21. (1) Индивидуален административен акт е изричното волеизявление или изразеното с действие или бездействие волеизявление на административен орган или на друг овластен със закон за това орган или организация, с което се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации, както и отказът да се издаде такъв акт.
(2) Индивидуален административен акт е и волеизявлението, с което се декларират или констатират вече възникнали права или задължения.
(3) Индивидуален административен акт е и волеизявлението за издаване на [url]документ[/url]от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения, както и отказът да се издаде такъв документ.
(4) Индивидуален административен акт е и отказът на административен орган да извърши или да се въздържи от определено действие.
(5) Не са индивидуални административни актове волеизявленията, действията и бездействията, когато са част от производствата по издаване или изпълнение на индивидуални или общи административни актове или са част от производствата по издаване на нормативни актове.
Чл. 21. (1) Индивидуален административен акт е изричното волеизявление или изразеното с действие или бездействие волеизявление на административен орган или на друг овластен със закон за това орган или организация, с което се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации, както и отказът да се издаде такъв акт.
(2) Индивидуален административен акт е и волеизявлението, с което се декларират или констатират вече възникнали права или задължения.
(3) Индивидуален административен акт е и волеизявлението за издаване на [url]документ[/url]от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения, както и отказът да се издаде такъв документ.
(4) Индивидуален административен акт е и отказът на административен орган да извърши или да се въздържи от определено действие.
(5) Не са индивидуални административни актове волеизявленията, действията и бездействията, когато са част от производствата по издаване или изпълнение на индивидуални или общи административни актове или са част от производствата по издаване на нормативни актове.
- marter
- Потребител
1
Инструкция № 5 от 20 април 2001 г. за работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособносj=
Според чл. 3, ал. 2 "Бланката "Болничен лист за временна неработоспособност" НОИ.МЗ № 606 е "ценна книга" по смисъла на чл.2 от Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа."
Шансът е в прокуратурата .
Според чл. 3, ал. 2 "Бланката "Болничен лист за временна неработоспособност" НОИ.МЗ № 606 е "ценна книга" по смисъла на чл.2 от Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа."
Шансът е в прокуратурата .
- marter
- Потребител
Ми хубаво.Но нали се сещате, че чл.112, ал.1, т.4 от Закона за здравето предвижда обжалване по реда на АПК.
- neznaiko
- Потребител
Тя бланката си е бланка. Но самата експертиза на работоспособността макар и да е върху бланка ми се струва, че е индивидуален административен акт. Незнам но според мен е добре да се раздели процесът на отпечатване на бланката и изплащане на обезщетението от процесът на установяване/експертизата на работоспособността.
- neznaiko
- Потребител
фалшиви болнични
Обърнете се към към експерта по временната нетрудоспособност към Регионалния център по здравеопазване във Вашата област за консултация. Той е лекар, освен това познава добре процедурите по обжалване на болничните листове. Покажете му всички болнични листове. Казвате, че следващите диагнози са различни, но може би имат връзка с фрактурата. Фрактурата на бедрената кост е тежко заболяване, изисква продължително лечение, понякога и оперативна интервенция. Така че екпертът по временната нетрудоспособност към РЦЗ може да Ви бъде полезен в случая. Желая Ви успех!
- vasilius
- Младши потребител
Не натрапвам мнението си но според мен и издаденият болничен лист си е индивидуален административен акт. Друг е въпроса, че обжалването му задължително е по административен ред и едва при изчерпването на административния път за обжалване на болничния Решението на НЕЛК се обжалва пред Аадминистративен съд София.
Нещо повече въпросната инструкция на която се позовавате беше в сила и когато правната регламентация на болничните листове и обжалването им бе в КСО (в началото се именуваше КЗОО) и редът за обжалване първоначално беше пред съответния окръжен съд.По късно за по голяма яснота бе записано пред СГС.А С АПК Административен съд СОФИЯ. НО и тогава си бяха ИАА
Нещо повече въпросната инструкция на която се позовавате беше в сила и когато правната регламентация на болничните листове и обжалването им бе в КСО (в началото се именуваше КЗОО) и редът за обжалване първоначално беше пред съответния окръжен съд.По късно за по голяма яснота бе записано пред СГС.А С АПК Административен съд СОФИЯ. НО и тогава си бяха ИАА
- neznaiko
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|