начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ

Мнениеот marter » 14 Ное 2007, 15:09

Колеги, моля :oops: за помощ! Ситуацията е следната:
На служител е издаден болничен лист (в началото на юни тази година) с диагноза "счупване на бедрена кост" - 10 :shock: дни (ЛКК). Следват други болнични - но не с тази диагноза, т. е. доколкото разбрах не са вторични. Съответният болничен лист не е обжалван по ЗЗ в 14-дневен срок от получаването му. Сещате ли се за някаква "вратичка" по АПК да се обжалва по съдебен ред като "нищожен" (защото там - при нищожността на ИАА - няма срок за обжалване - а сега сме ноември :cry: Едва преди три дни разбрах, че ще се боря с този казус :? ) от работодателя. По моя проверка счупването на бедрена кост си е сериозно нещо...има специална процедура за лечение, изследвания, прегледи, снимки...За мен е много важно да докажа, че болничния лист е документ с невярно съдържание, т. е. че е фалшив!!! Благодаря Ви предварително за вниманието и ще се радвам на идеи :idea: !!!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот genius75 » 14 Ное 2007, 16:38

Първо да уточня - болничния лист НЕ Е ИАА!
Обжалването му е по реда на АПК.
В твоя случай, нищо не може да се направи, щото си изтървал преклузивния срок за обжалване на БЛ! Гадно е!
При внимателен прочит на чл.112 от ЗЗ пише, че се обжалва в 14-дн.срок от получаването.
Друг вариант е, да се жалиш в РЦЗ.
Или по общия ред по НПК - срещу доктора - за подправяне на официален документ - БЛ.
Та мисълта ми е прочети внимателно закона за здравето.
genius75
Потребител

1

Мнениеот marter » 14 Ное 2007, 17:13

А защо не е ИАА? Нали според АПК
Чл. 21. (1) Индивидуален административен акт е изричното волеизявление или изразеното с действие или бездействие волеизявление на административен орган или на друг овластен със закон за това орган или организация, с което се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации, както и отказът да се издаде такъв акт.
(2) Индивидуален административен акт е и волеизявлението, с което се декларират или констатират вече възникнали права или задължения.

(3) Индивидуален административен акт е и волеизявлението за издаване на [url]документ[/url]от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения, както и отказът да се издаде такъв документ.

(4) Индивидуален административен акт е и отказът на административен орган да извърши или да се въздържи от определено действие.

(5) Не са индивидуални административни актове волеизявленията, действията и бездействията, когато са част от производствата по издаване или изпълнение на индивидуални или общи административни актове или са част от производствата по издаване на нормативни актове.
marter
Потребител

1

Мнениеот marter » 14 Ное 2007, 17:36

БЛ е ЦК. :idea:
marter
Потребител

Мнениеот neznaiko » 14 Ное 2007, 17:52

И аз не разбрах защо болничния лист да не е ИАА?
neznaiko
Потребител

1

Мнениеот marter » 15 Ное 2007, 09:08

Инструкция № 5 от 20 април 2001 г. за работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособносj=
Според чл. 3, ал. 2 "Бланката "Болничен лист за временна неработоспособност" НОИ.МЗ № 606 е "ценна книга" по смисъла на чл.2 от Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа."
Шансът е в прокуратурата :wink: .
marter
Потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Ное 2007, 11:07

Ми хубаво.Но нали се сещате, че чл.112, ал.1, т.4 от Закона за здравето предвижда обжалване по реда на АПК.
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Ное 2007, 11:10

Тя бланката си е бланка. Но самата експертиза на работоспособността макар и да е върху бланка ми се струва, че е индивидуален административен акт. Незнам но според мен е добре да се раздели процесът на отпечатване на бланката и изплащане на обезщетението от процесът на установяване/експертизата на работоспособността.
neznaiko
Потребител

1

Мнениеот marter » 15 Ное 2007, 13:38

Т. 4 е срещу решенията на НЕЛК . А тези болнични са от лекуващия лекар и ЛКК, т. е. изпуснати са сроковете, тъй като попадат в т. 1 и т. 2 :cry:
marter
Потребител

фалшиви болнични

Мнениеот vasilius » 15 Ное 2007, 15:06

Обърнете се към към експерта по временната нетрудоспособност към Регионалния център по здравеопазване във Вашата област за консултация. Той е лекар, освен това познава добре процедурите по обжалване на болничните листове. Покажете му всички болнични листове. Казвате, че следващите диагнози са различни, но може би имат връзка с фрактурата. Фрактурата на бедрената кост е тежко заболяване, изисква продължително лечение, понякога и оперативна интервенция. Така че екпертът по временната нетрудоспособност към РЦЗ може да Ви бъде полезен в случая. Желая Ви успех!
vasilius
Младши потребител

1

Мнениеот marter » 15 Ное 2007, 16:12

Благодаря Ви, но се опасявам, че сме изпуснали сроковете за обжалване. Надеждата ми е в прокуратурата...
marter
Потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Ное 2007, 16:39

Не натрапвам мнението си но според мен и издаденият болничен лист си е индивидуален административен акт. Друг е въпроса, че обжалването му задължително е по административен ред и едва при изчерпването на административния път за обжалване на болничния Решението на НЕЛК се обжалва пред Аадминистративен съд София.
Нещо повече въпросната инструкция на която се позовавате беше в сила и когато правната регламентация на болничните листове и обжалването им бе в КСО (в началото се именуваше КЗОО) и редът за обжалване първоначално беше пред съответния окръжен съд.По късно за по голяма яснота бе записано пред СГС.А С АПК Административен съд СОФИЯ. НО и тогава си бяха ИАА
neznaiko
Потребител

Назад към Данъчно право