начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Наследява ли се концесия?

Казуси за недвижими имоти

Наследява ли се концесия?

Мнениеот Давидов » 01 Ное 2003, 21:39

Концесия на плаж спечелена от Едноличен търговец! Екслоатира концесията 6 год. . Едноличният търговец умира. Има трима наследници. Един от наследниците иска да вземе концесията ? Кои правни норми регламентират това?
Благодаря Ви!!!!!
Давидов

Re: Наследява ли се концесия?

Мнениеот karo » 02 Ное 2003, 11:56

Концесията като вид особено ограничено вещно право на ползване на вещи, изключителна държавна собстевност или публична общинска или държавна собственост може да се наследява колкото и вещното право на ползване по чл. 56 ЗС. С една дума - не може. Тази конститутивна сукцесия се извършва с оглед на личноста, т. е. тя е intuitu personae. Виж си и закона за концесиите!
karo
Потребител

Мнениеот еллин » 14 Ное 2003, 17:19

концесията е особено право на ползване и към нея не се прилагат всички правила за правото на ползване, уредено в ЗС. Концесия се учредява от държавата или общината, като основание за сключване на договор за концесия е спечелен търг или конкурс при определени условия. За концесионер се определя предложилият най-изгодни условия, затова не считам концесията за сключена с оглен личността. В някои случаи концендента може да вземе решение по договора за концесия да встъпи правоприемник на концесионера. Материята е уредена в чл. 23 от Закона за концениите. Във Вашия казус концесионер е ЕТ, който е физическо лице и не може да се наследи концесията. Само за юридически лица може да се вземе решение за правоприемство по концесионния договор
еллин

Мнениеот ЕВР » 25 Ное 2003, 23:47

Считам, че концесията съществува като право в търговското предприятие на едноличния търговец. Затова мисля, че има някаква вероятност за тълкуване в тяхна полза, ако нещо изрично не е предвидено в закона. Не пречи да се опита, ако някой от наследниците е поел предприятието и е запазил фирмата.
ЕВР

Мнениеот Тодор Василев » 12 Дек 2003, 18:06

Въпросът наистина е спорен, ако приемем, че наистина концесията е ограничени вещно право на ползване от особен вид, което е така, би следвало да приемем, че концесията не може да се наследява. В същото време обаче нека погледнем предприятието на ЕТ. Като съвкупност от права и задължения и фактически отношения последното може да се наследява, при смърт на собственика на предприятието. Ако наследниците запазят дейността на предприятието и един от тях бъде вписан като едноличен търговец, то тогава сме изправени по заобиколен начин пред наследяване на концесията.
Тодор Василев

Мнениеот gega » 13 Дек 2003, 01:19

Ако следваме Вашата логика, тогава и правото на ползване по чл. 56 ЗС би трябвало да се „наследи”, защото е включено в предприятието на починалия ЕТ като един имуществен комплекс, включващ права, задължения и фактически отношения. Тук е времето ВКС да удари едно рамо в тази насока, както го стори за вещите, придобити по време на брака от ЕТ.
gega

Мнениеот Shefa » 08 Яну 2004, 22:28

Чл. 23. (1) Концесията се прекратява с прекратяване на договора за концесия.
(2) Договорът за концесия се прекратява:
1. с изтичане на срока;
2. с погиване на обекта или при обективна невъзможност за неговото използване или за осъществяване на дейността;

3. при смърт на физическото лице концесионер или при прекратяване на юридическото лице концесионер, освен ако Министерският съвет даде съгласие договорът да бъде продължен с правоприемник;
Shefa

Мнениеот Тета » 19 Яну 2004, 17:53

До тук са казани най-важните неща, аз ще се опитам да дам обобщен отговор. Единият от наследниците да бъде вписан като едноличен търговец и да поеме предприятието на починалия.След това прави искане до Министарския съвет, за даване съгласие за продължаване на концесионния договор с правоприемник.
Аз лично не виждам някакви законови пречки /освен субективни от страна на държавни служители, които искат друг концесионер/. Знам случаи на продажба на предприятието на ЕТ, в което е включена концесия. Щом това може, защо да не може правоприемник по наследство да поеме предприятие на починал търговец , в което има концесия.
Тета

Мнениеот shveda » 23 Авг 2004, 16:10

Не знам каква е съд. практика при вас, но ми се наложи лично да търся материали по въпроса и не открих почти нищо. Дори и малкото написано по темата се оказаха противоречиви становища. Имах подобно дело, само че ставаше въпрос дали концесията е преминала при продажба на ЕТ върху ЕООД. РС прие, че е налице универсално правоприемство, но ОС зае противоположна позиция, т.е. както казват колегите, концесията не се прехвърля, нито наследява. Може да се иска само продължаване на концесията с правоприемника.
shveda
Потребител

Мнениеот ippon » 08 Сеп 2004, 21:16

в концесионния договор,може да се уговори правото на наследсяване,
не виждам пречка за това,.................................
ippon
Потребител

Мнениеот ippon » 08 Сеп 2004, 21:39

колеги страняа по коноцесионния договор не е физическото лица,а търговското
дружество,а то не се ликвидира със смъртта на собствениа,тогава за какво наследяване на концесията говорим,?
ippon
Потребител

Мнениеот лунатик » 08 Сеп 2004, 22:59

В случая концесионер е бил ЕТ, а не търговско дружество. От това е проблема.
лунатик

Мнениеот ippon » 09 Сеп 2004, 13:47

няма проблем,наследникън приел да продължи дейността на ЕТ наследява.
ippon
Потребител

Мнениеот shveda » 09 Сеп 2004, 20:44

Да, ippon е прав, по-горе допуснах грешка. Съгласно ЗК, договорът за концесия задължително съдържа забрана за разпореждане на концесията. Същата се прекратява със смъртта на физическото лице концисионер, освен ако МС даде съгласие, договорът да бъде продължен с правоприемник. Концесията може да продължи само при условията на универсално правоприемство,т.е. наследяване при смърт на физическото лице. Концесията обаче, не може да бъде обект на прехвърлителна сделка, вкл. и като част от активите на предприятието на ЕТ.
shveda
Потребител

Мнениеот ippon » 10 Сеп 2004, 20:00

Шведе,с удоволствие чета мненията ти?защо някога се видим на кафе.Някаква идея се опитва да ме подмами :да предложа,да се опитаме да си организираме един семинар на форумци,но е толкова ефирна,безтелесна още,че не смея да ти я продложа за становище?
ippon
Потребител

Мнениеот Com » 13 Сеп 2004, 14:59

Аз ще участвам с удоволствие, ако имам покана, разбира се :))
Com

Мнениеот ippon » 13 Сеп 2004, 18:59

поканата може да е на е мейла,предлагам м май или юни 2005 год? темите?
програгамата може да е следната: цивилисти и пеналисти, с по една тема а осталото време на свободно обсъждане, продължитеблност не по-малко от 3 дена,имам идея къде да се срещнем: спане ,ресторант,дискотека,два басеина,наливна бира и други питиета,мезета и отлични домакини собственици на около 200 км. от София,в централната южна част на България.??аз бих останал там поне една седемица.
ippon
Потребител

Мнениеот младежа » 21 Сеп 2004, 08:58

Лично смятам,че концесията НЕ може да се наследи поради това ,че е особенно право и е с оглед личността. Колкото до решенията на ВСъд за имуществото на ЕТ по време на брака- ГОЛЯМА ТЪПНЯ, от която ще последват много бози .....Но нека имат работа и юристите,а не да се оправя държавата..
младежа

Мнениеот shveda » 22 Сеп 2004, 12:13

След като мислих над проблема и аз също на моменти си мислех,че не би следвало да може да се наследява, но открих съдебна практика в обратния смисъл. Защо мисля, че не би трябвало да се наследява? - Изходих от конкретен случай: в нашият град съществува етнографски комплекс състоящ се от отделни занаятчийски работилници, които на скоро бяха отдадени на концесионери, като главно изискване и задължение по договорите, бе в работилниците да продължат да се развиват отделните занаяти и да се запази автентичният вид на същите. В конкурсите участваха както лица регистрирани като занаятчии, така и търговци с предмет на дейност, включващ определеният занаят. Та замислих се, че ако собственикът на ЕТ почине и бъде наследен, а неговите наследници и понятие си нямат например от грънчарство,кожарство или нещо друго, как ще продължат да изпълняват задължението си по концес. договор? От друга страна има дейности за които няма проблем да бъдат продължени от наследника /посоченият по-горе пример със стопанисването на плажа/. Според мен би трябвало всеки конкретен случай да подлежи на отделна преценка и тогава да се решава дали наследникът има възможност да продължи концес. дейност. А вие как мислите?
shveda
Потребител

Мнениеот лунатик » 22 Сеп 2004, 17:24

Концесиите могат да са с период до 35+15 год. или общо може да са до 50 год. Ако концесионерът ЕТ е бил на 50 год. в момента на сключване на концесията, едва ли ще смята , че ще живее 100 год. за да може да си изпълни концесионния договор. Ако няма възможност да се наследи концесията, такъв договор е обречен на неизпълнение още при подписването му. От друга страна, изпълнението на концесионните договори може да е свързано с голям обем капитални вложения, чиято възвращаемост да е възможна едва в края на периода. Една преждевременна смърт на концесионера - ЕТ, да кажем на 3-тата година, при направени значителни капиталовложения, ще направи прекратяването на концесионния договор несправедливо. Така, че от житейска гледна точка ми се ще да поддържам становището, че когато концесионера е ЕТ, може да има правоприемство чрез наследяване на фирмата на ЕТ от неговите наследници по чл. 60 ал.2 ТЗ. Все пак те наследяват и предприятието му, и фирмата му, а предприятието на ЕТ е съвкупност от права, задължения и фактически отношения.
А в случая с етнографския комплекс - там може да се търси развала на концесионния договор за извършаване на занаятчийска дейност поради неупражняването й, ако наследниците нямат афинитет към занаятите и не могат да организират тяхното прилагане, както е било по концесионния договор.
лунатик

Следваща

Назад към Имотни казуси