начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Моля за кратка консултация

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за кратка консултация

Мнениеот tinkobg » 20 Окт 2007, 18:55

Моля за кратка консултация.
Запознах се с всички нормативни документи (ТЗ, КСО, НООСЛиБГРЧ и др.) и пак не мога да си отговоря на двата въпроса. Помогнете ако можете :(.
Със съпругата ми искаме да регистрираме ООД. И двамата работим на постоянен трудов договор в други фирми (не искаме да напускаме). Предмета на дейност на фирмата в която работи съпругата ми е сходен с този на фирмата, която искаме да регистрираме. Аз, освен че работя на трудов договор съм и пенсионер (стаж и възраст). Та въпросите ми са:
1. Можем ли и двамата да сме управители с равни права?
2. Как ще се осигуряваме?
Благодаря
tinkobg
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 22 Окт 2007, 16:57

Въпроса наистина е сложен, доколкото адвоката ще трябва да погледне и документите на фирмата на съпругата ви. Не се знае какво пише там. Теоретично няма пречка и двамата да сте управители, но си има особености. Това по първия въпрос.

По втория въпрос аз се сещам за поне четири възможни варианта за осигуряване и всеки е с различно число като сума, която трябва да се внася през определен период.

Има толкова много условности, та ако трябва да се приеме като "кратка консултация" ще отнеме около два часа - това е по данъчно-осигурителните въпроси.

Колкото до юридическите процедури... нямам представа колко технологично време е необходимо.

Като препоръка, когато стигнете до регистрацията на ООД-то идете при адвоката заедно с ваш познат счетоводител, за да могат да ви предложат най-изгодния за вас вариант.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tinkobg » 22 Окт 2007, 18:14

Благодаря Ви г-н Недев съветите, наистина са ми отполза. И аз кроях нещо такова, но сега съм сигурен, че това ще направя.
tinkobg
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 23 Окт 2007, 16:28

По мое мнение направете само вие фирмата. Има опасност след като я регистрирате да изгонят жена ви от работа, ако е сходен предметът, а това че фигурира като управител ще е достатъчно основание.
по-добре направете ЕООД на ваше име-щом сте пенсионер, това е удобен вариант и жена ви да не фигурира към фирмата.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот tinkobg » 23 Окт 2007, 17:19

Благодаря. Ще помисля и върху този съвет.
tinkobg
Нов потребител

Назад към Данъчно право