начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Казус свързан с НОИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус свързан с НОИ

Мнениеот d.shtereva » 15 Окт 2007, 13:24

Колеги моля за помощ по следния случай.

Бременна служителка работеща при двама работодатели излиза в болничен, през м. 02.2007 г., поради рискова бременност.
Тя е в болничен със същото основание до настъпване на 45 дни от раждането. След това излиза в болничен поради раждане и т.н
Работодателите са регистрирани в различни подразделения на НОИ.. До м. 09.2007 тя е получавала плащания от НОИ, като не е правила допълнителна справка за тях. През м. 09.2007 г. плащанията спират и тя отива да провири в НОИ. Служителката и заявява, че поради грешка на тяхната програма е извършено надплащане, т.к програмата не кореспондирала между различните ТП на НОИ, и спират плащанията докъто тя не възстанови парите. Заявено е че парите трябва да бъдат възстановени на куп в касата на НОИ, без разпореждане, за да неплащала лихви .
От така поставения случай е видно, че момичето е действало напълно добросъвестно и няма вина.
Според вас дали може да се позове на чл. 114 ал. 2 от КСО и да откаже да връща парите, а също така да и вазстановят плащанията.
Има практика по този член, но тя във връзка с пенсии.
Какво да я посъветвам?
Вече е октомври, а все пак без при не се живее.
Предварително ви благодаря. ,
Пиша темата и тук, защото не знам дали четете всички теми. :oops:
d.shtereva
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 15 Окт 2007, 13:29

Не ми е сила тази част...
Попитайте в Одит.Инфо (http://www.odit.info), раздел Осигуряване. Може да измислят нещо колегите.
Но на пръв поглед от това което пишете, много е вероятно да се стигне да потърсите адвокат. Неприятна работа е това НОИ...

Предварително се извинявам, ако вие сте адвокат на жената.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот d.shtereva » 15 Окт 2007, 13:33

Питах в Одит, но и там не можаха да ми помогнат. Оказва се, че това е първият такъв случай. Дори тези от НОИ не знаят какво да правят, че са писали писмо до София за указания. Аз съм юрист във фирмата, в която работи момичето и се чудя какво да я посъветвам.
d.shtereva
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 15 Окт 2007, 13:40

Изпратих ви едно лично съобщение. Чуйте се с колегата, може да даде някаква идея. При него ситуацията беше друга, но се стигна до съд.
Мисълта ми е, че може да ви даде някаква идея да поразтресете бюрократите.

Лошо нещо е, когато "задклавиатурното устройство" не работи като хората. Особено като става дума за пари...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 15 Окт 2007, 13:53

Чл. 114, ал.2 КСО касае въобще плащания по кодекса, а не само пенсии. Може да се обсъжда идеята за добросъвестност, като установяване наличието на такава е в тежест на осигуреното лице.
Самото понятие "добросъвестност" не се тълкува еднозначно във връзка с този текст дори във ВАС.
Julyan
Потребител

Мнениеот d.shtereva » 15 Окт 2007, 14:02

Можете ли да ме насочите към тълкувателни решения на ВАС за понятие "добросъвестност", свързан с чл. 114 от КСО или вобще с КСО.
d.shtereva
Нов потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Окт 2007, 15:07

Не съм специалист по осигурително право- но все ми се струва, че не може бременната да плаща за това че различните поделения на НОЙ нямали незнам си какво си. Ми да си я направят тази връзка помежду си.
Дори и да следва да се връщат пари според мен това трябва да стане с някакъв акт който със сигурност подлежи и на съдебен контрол. Що за поведение - идете платете на касата защото сме толкова благородни че няма да Ви вземем лихва за Ваше добро. Нищо че най вероятно тя не дължи и главницата...
Нали се сещате че ако тя отиде да си внесе парите на касата на НОИ след това дори и да не е трябвало да връща парите - НОИ ще кажат че не са могли да и откажат да ги приемат и тя сама е искала да ги внесе.
Според мен дамата нищо не трябва да си връща и нищо не дължи на НОИ. А НОИ да си продължат да си плащат обезщетенията които са длъжни.
neznaiko
Потребител

Мнениеот pitasht » 18 Окт 2007, 13:18

Май се издава акт за спиране на изплащането на обезщетението до заплащане на сумите които НОИ са решили че дължи. Този акт се жали. Дано не ви е изтекъл срока за жалба, но не че ще получи бърз резултат.
Все пак консултация с адвокат, който разбира от тази материя е най-добре.
Ако сумата е дребна-най-добре да си я плати и да не се раправя със съдилища, ще изхарчи много повече и повече нерви ще изхаби. Предполагам става въпрос за някаква малка сума.
pitasht
Активен потребител

Назад към Данъчно право