начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Ракия Акциз

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ракия Акциз

Мнениеот sgrapt » 03 Окт 2007, 19:48

Здравейте,

Интересувам се дали в момента в България все още има акциз върху домашната ракия - т.е. ако варя ракия дали ще трябва да плащам някакъв акциз.

Благодаря ви предварително за отговорите.

-Стефан
sgrapt
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 03 Окт 2007, 19:53

Сипи по едно и все ще се намери кой да ти отговори :wink:
Gabi1
Потребител

Мнениеот prnedev » 03 Окт 2007, 20:30

Вари си спокойно ракията. Този който трябва да се притеснява е казанджията ;-) Друг е въпроса ако ти имаш казан
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 03 Окт 2007, 22:03

ЪЪъъ, май...
Според закона за акцизите данъчните складове трябва да плащате. По 2 и нещо. После става повече.

Ако си варите ракията вкъщи в някоя стара пералня, вместо в лицензирания селския казан - може да заобиколите този пореден дебилен закон, защото без заповед от съдия никой не може да ви рови в мазето. Естествено, рискувате да се натровите, а още повече рискувате някой ............. да ви нарече закононарушител, а ако не дай си Боже натровите някого - ще станете дори престъпник. Но такъв е риска да живеете в държава с малоумни законотворци. Много напечено ще стане и ако ви сгащят, глобите са солени. Евентуалните вредни ефекти от заобикалянето на казана законодателят не го интересуват, за него е важно да се докара пред ЕС. Дядо ми, обаче си вари ракията и не се съобразява с подлизурковците в Парламента, щото знае, че е малко по-умен от тях.

Те са си опекли работата пред ЕС като са въвели закона. Това не значи, че биха се хабили с контрол по спазването му, защото нямат нито ресурс, нито според мен - желание. :lol:

Чичковците добре знаят, че нямат възможност да обработят всички декларации на всички домашни производители, така че и те самите си дават сметка, че този закон е по-добре да не се спазва в тая му част.

Но вий си имайте респект към закона, принципно.

Ама това е "май". Сега е октомври.
:lol:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот sgrapt » 04 Окт 2007, 18:46

Благодаря ви за отговорите.

Вече ми стана ясно че акциз има. А бихте ли ми казали как става заплащането - плаща се директно на казанджията или той ми издава някаква служебна бележка и аз плащам в даначното.
sgrapt
Младши потребител

Назад към Данъчно право