Здравейте!
Преди време със съдебно решение бях вписан като прокурист към ЕТ, собственост на съпругата ми( понеже излезе в майчинство). След това обаче, когато се завърна, моят договор за управление... съответно е прекратен. Сега си имам регистрирана фирма, която си действа, там се осигурявам, но счетоводителката ми се притеснява да не би данъчните да ми потърсят осигуровки, в качеството ми на прокурист към ЕТ-то. Въпросът ми е дали има такава възможност и ако да, то тогава какво е решението- промяна в обстоятелствата в ЕТ-то ли, да поискам от съда да ме “отпише”? Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прокурист в ЕТ-осигуровки?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Въпросът ми е дали има такава възможност и ако да, то тогава какво е решението- промяна в обстоятелствата в ЕТ-то ли, да поискам от съда да ме “отпише”?
Не сте минали през съда? В смисъл в търговския регистър още се водите прокурист на ЕТ-то? Ако да, в този случай договора ви не е прекратен и колежката с основание се притеснява
Разбира се, не е задължително да се плащат осигуровки (доколкото не сте упражнявали дейността прокурист тази година), но е хубаво да се изчисти това нещо. Няма смисъл да давате повод на данъчните да се ровят повече, отколкото трябва.
И... последно, ако се осигурявате във вашата фирма върху доход 1400 лв (приблизително 430 лв на месец осигуровки), тогава съвсем няма какво да се притеснявате, просто колежката (счетоводителката) трябва да знае за да подготвя едни дискети.
На счетоводителката и намекнете да погледне Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски - чл.1 ал.5 - второто изречение, за да знае как да ви подготви нещата за периода до момента.
Но във ваш интерес е да прекратите този договор и да обявите това прекратяване в съда, за да няма излишни усложнения и нерви
- prnedev
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|