начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Прекратяване с предизвестие - осигуровки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване с предизвестие - осигуровки

Мнениеот monsieur » 21 Май 2007, 21:16

Прекратих си трудовото правоотношение с предизвестие от 30 дни. Предизвестието ми включваше периода от 1 до 30 април - целия месец. Имаше неуредени неща по осигуровките и сега счетоводителят на предишното ми работно място твърди че за месеца за който се е отнасяло предизвестието работодателят не е длъжен да ми плаща осигуровки. Моля да ми кажете дали има нещо вярно в това?
monsieur
Младши потребител

Мнениеот marter » 22 Май 2007, 12:14

НЕДОУМЯВАМ КАК ТАКА НЯМА ДА ВИ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ!? :shock: ТЕ СЕ ДЪЛЖАТ ДО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ!!! ПОЗВЪНЕТЕ ДО ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА

02-986 18 88 "горещ" телефон за сигнали и

02-988 49 24 "горещ" телефон за справки.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот prnedev » 22 Май 2007, 12:14

не се притеснявайте за глупости. дължат се и още как...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот megy_bogestvena » 29 Май 2007, 20:55

Ако сте отработили предизвестието, осигуровки се дължат.
megy_bogestvena
Младши потребител

Мнениеот dinev » 30 Май 2007, 09:59

Непременно се обадете на дадените телефони, и им загрейте хубавичко умните тикви. Аман от некоректни работодатели и от тарикати.
Blessings upon the throne of tyranny
dinev
Потребител

Мнениеот zzzzz » 16 Сеп 2007, 21:18

dinev написа:Непременно се обадете на дадените телефони, и им загрейте хубавичко умните тикви. Аман от некоректни работодатели и от тарикати.

И в тази връзка- работодател иска работник да си плати осигуровките при неспазено предизвестие от страна на работника. Има ли основание, понеже работника следва да обезщети работодателя с 1 брутна заплата. Означава ли, че работникъ следва сам да палти осигуровките си, тъй като след удържане и внасяне на осигуровки за сметка на работника то заплатата вече няма да е в размер на уговорената брутна.
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 17 Сеп 2007, 15:04

megy_bogestvena написа:Ако сте отработили предизвестието, осигуровки се дължат.

А ако не е отработено предизвестието какво следва? Интересува ме въпросът с осигуровките. Да речем работодателят ги е внесъл, а работника не е отработил предизвестие.Следва ли работникът да ги плати на работодателя като сума и обезщетение?
zzzzz
Потребител

Re: Прекратяване с предизвестие - осигуровки

Мнениеот portokal » 17 Сеп 2007, 15:22

Нищо вярно няма.
Върху обезщетенията при прекратяване (за отпуск; една заплата при съкращаване и т.н.) не се дължат осигуровки - вероятно заради това се е объркал. Върху последната заплата за отработено време обаче се дължат осигуровки като върху всяка друга заплата - независимо, че тече предизвестие.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 17 Сеп 2007, 16:05

Тогава наистина не разбирам как може един работодател да иска от работника да му върне парите за осигуровки. Наистина работникът не е изработил времето за което са внесени осигуровките, но не е получил и заплата.вероятно работодателят се е чувствал "прекаран" и сега заплашва работника с бой,че ако не му върне парите за внесените осигуровки ще го набие.
zzzzz
Потребител

Мнениеот portokal » 17 Сеп 2007, 16:14

Никакви осигуровки. Работникът има право да не спази срока на предизвестието и в КТ е казано какво точно обезщетение дължи - брутната си заплата за неспазения срок.
Предполагам, че има начин за подаване на корекция на осигуровките до НАП.
А после - има си и начини за връщане или прихващане на надвнесените публични задължения.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 17 Сеп 2007, 16:59

Благодаря за отговора. И аз предполагах, че работник не следва сам да връща суми за осигуровки, освен ако е бил в неплатен отпуск, но тогава си плаща само здравните. А ако работникът не си плати обезщетението за неспазено предизвестие, то вече бившия работодател може сам по съдебен ред да си го търси, нали?
zzzzz
Потребител

Назад към Данъчно право