- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДДС при продажба на сграда на степен груб строеж от физич.ли
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
ДДС при продажба на сграда на степен груб строеж от физич.ли
Колеги, днес един одитор ми каза, че при продажба на сграда в груб строеж (Акт 14) от физически лица, те следвало да се регистрират по ДДС, тъй като продажната цена е в размер 600 000лв. Може ли някой да ми обясни това вярно ли е и да ме посъветва нещо. Благодаря предварително.
- kali75
- Потребител
ако продажбата на този имот се сметне за независима икономическа дейност, тогава може да се приеме мнението на одитора.
Но не е задължително условие.
Но не е задължително условие.
- prnedev
- Активен потребител
Колега, можете ли да ми кажете какво значи "ако се сметне"...? Наистина имам нужда от спешна помощ по въпроса, тъй като съм много далече от данъчното
- kali75
- Потребител
не би трябвало "да се сметне,"
"Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство,..." - чл.3 ал.2 ЗДДС, но това не означава че не следва да си платят данъка по ЗДДФЛ
"Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство,..." - чл.3 ал.2 ЗДДС, но това не означава че не следва да си платят данъка по ЗДДФЛ
- bonbonche
- Младши потребител
а не мислите ли, че след като са минали 5 години от придобиването на имота от продавачите, то тези средства не подлежът на облагане по ЗДДФЛ? И всъщност тук играе ли някаква роля удостоверението за степен на завършеност на обекта в имота. Става въпрос за придобиване на сграда-незавършено строителство без земята. Благодаря Ви предварително
- kali75
- Потребител
Съвсем условно, като стопанска дейност може да се сметне "сроителство и продажба на недвижими имоти", особено ако става за повече жилища например в една бъдеща сграда. Идеята е тези хора строят, за да спечелят от продажбата.
А наистина, преценката е индивидуална от данъчната администрация за всеки конкретен случай.
А наистина, преценката е индивидуална от данъчната администрация за всеки конкретен случай.
- prnedev
- Активен потребител
колега, благодаря Ви. Става въпрос за продажба в груб строеж на складово ремонтна база (или поне така е била замислена в миналото) Към момента строителството е замразено, но все пак се извади степен на завършеност за да се прехвърли имота. Продавачите са обикновени физически лица.А бихти ли ми споделили, как виждате твърдението или вариянта, че не се дължи данък по ЗДДФЛ, тъй като имота е придобит преди повече от 5 години...?Благодаря Ви
- kali75
- Потребител
колега, благодаря Ви. Става въпрос за продажба в груб строеж на складово ремонтна база (или поне така е била замислена в миналото) Към момента строителството е замразено, но все пак се извади степен на завършеност за да се прехвърли имота. Продавачите са обикновени физически лица.А бихти ли ми споделили, как виждате твърдението или вариянта, че не се дължи данък по ЗДДФЛ, тъй като имота е придобит преди повече от 5 години...?Благодаря Ви
- kali75
- Потребител
Така както го казвате, не мисля че е облагаем дохода. Разбира се, вие знаете най-добре в тази складово-ремонтна база колко имота има
- prnedev
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|