начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Данък печалба при продажба на имот???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък печалба при продажба на имот???

Мнениеот turbosol2007 » 04 Авг 2007, 12:46

Здрвейте,
имам нужда от малко правова помощ. Много се уплаших след като чух че има такъв данък и сега ме е страх че ще ме обложат с него без вобще да съм имал някакви печалбарски намерения.
Става дума за следното: Купих една гарсониера през 2002 година за много ниска цена (те такива си бяха и цение де), за около 5000 евро. Сега реших да я продам и да си купя с кредит по-голям апартамент. За тези почти 5 години в гарсониерата живяха моите родители, но нито те, нито аз бяхме писани на адреса и.
Страхувам се че може да ме обложат с този данък и той няма да е никак малък защото данъчната оценка колкото и да е занижена сега ще е поне 4 пъти по-голяма.
На едно място четох, че това важи за давност под 3 години, на друго под 5 години, а 5 години още не са минали, ще минат след 4 месеца.
Вобще кажете как стоят нещата, а ако ме и успокоите много ще се радвам. Ако нещо важно не съм писал -питайте ще ви отговоря.
Благодаря предварително. :(
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот turbosol2007 » 04 Авг 2007, 15:06

а тукпише, че
Ако сделката е само с един жилищен имот годишно, данък не се плаща

Явно "истината е някъде там", ама къде :?: :?: :? [/url]
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот turbosol2007 » 04 Авг 2007, 16:36

Продавайте смело.
Истината не е някъде там, а в ЗДДФЛ.
Съгласно новия закон за данък върху доходите на физическите лица / не ми се търси точно нормата, но вие може и да си го прочетете в секция закони на лекс/ доходът от продажба на един жилищен имот годишно не се облага. Следващата точка визира в кои случаи не се облага и доход от продажба на два имота- четете го.

мерси, отдъхнах си :D :D :D :D
turbosol2007
Младши потребител

Назад към Данъчно право