начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Който знае и иска - моля за акъл...!!??

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Който знае и иска - моля за акъл...!!??

Мнениеот platina » 22 Юли 2007, 02:00

Мой приятел очаква сума от 260.000 лв от продажба на имот...Какъв е варианта да плати минимум държавни такси?...До каква сума банките искат доказателство за произход на парите и от получателя на сумата или от вносителя се иска доказателството?
Купувачът на имота предлага плащането да се извърши на 5 транша...100.000 като декларирана цена на имота пред нотариуса/защо точно сто е една друга тема/ и на четири други транша от по 20.000 евро в четири различни банки. Моля за помощ - дайте акъл как да стане? :roll:
platina
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 22 Юли 2007, 09:28

При такива сделки е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се плати ЦЯЛАТА СУМА преди да се подпише нотариалният акт. Я си представете, че се подпишете на сума от 100 000 лв.? Какви претенции ще имате после?

Банките искат декларация за доказване на средствата над 10 000 лв. И това е проблем на купувача да доказва средствата си. Имате в предвид, че някои нотариуси искат по време на сделката да се подпише такава декларация, не че им е нужна, но мисля че се подсигуряват.

Накрайте го да ви плати сумата в 3 банки като разделите сумата на 3 равни части.

За без пари - толкова.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ina_i » 22 Юли 2007, 11:28

Закона за мерките с/у изпиране на пари
Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари са:

1. идентифициране на клиенти и проверка на тяхната идентификация;

2. идентифициране на действителния собственик на клиента - юридическо лице, и предприемане на съответни действия за проверка на неговата идентификация по начин, който дава достатъчно основание на лицето по ал. 2 и 3 да приеме за установен действителния собственик;

3. събиране на информация от клиента относно целта и характера на отношението, което е установено или предстои да бъде установено с него;

4. текущо наблюдение върху установените търговски или професионални отношения и проверка на сделките и операциите, извършвани в рамките на тези отношения, доколко те съответстват на наличната информация за клиента, за неговата търговска дейност и рисков профил[b], в т. ч. изясняване на произхода на средствата в посочените от закона случаи;[/b]

5. разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти.

(2) Мерките по ал. 1 са задължителни за:

........

11. (предишна т. 10 - ДВ, бр. 1 от 2001 г.) нотариуси;
ina_i
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 22 Юли 2007, 11:46

Няма да давам съвети и мнения по толкова сериозен въпрос, но ще си позволя да ви запозная с разпоредбата на чл. 255 НК:

Чл. 255. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., в сила от 06.11.1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) Който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като:
1. не подаде декларация;
2. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация;
3. не издаде фактура или друг счетоводен документ;
4. унищожи, укрие или не съхрани в законоустановените срокове счетоводни документи или счетоводни регистри;
5. осъществява или допуска осъществяването на счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство;
6. състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на информация пред органите по приходите или публичните изпълнители;
7. приспадне неследващ се данъчен кредит,
се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева.

Под големи размери се разбира в случая избягване на задължение над 3000 лв.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот dask » 22 Юли 2007, 12:12

Равнис по КУРсанта :lol:
dask
Потребител

Колеги, и аз знам законите, не е нужно да цитираме!!!

Мнениеот platina » 22 Юли 2007, 12:52

Благодаря на отзовалите се, знам строгостта на закона в подобни случаи, идеята беше, че може и да има вратичка за плащането на по - малък данък...все пак държавата отвсякъде ни цака и мисля, че всеки, който има начин да плати по - малки данъци би го направил...
platina
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 23 Юли 2007, 11:37

dask написа:Равнис по КУРсанта :lol:

:| ???!? И какво трябваше да означава това ?
kursant_amvr
Потребител

Re: Колеги, и аз знам законите, не е нужно да цитираме!!!

Мнениеот max_lov » 02 Авг 2007, 17:50

platina написа:Благодаря на отзовалите се, знам строгостта на закона в подобни случаи, идеята беше, че може и да има вратичка за плащането на по - малък данък...все пак държавата отвсякъде ни цака и мисля, че всеки, който има начин да плати по - малки данъци би го направил...

има начин и той е лесен, продава имота по данъчна оценка и по този начин ще плати малък данък а останалата сума я декларира като печалба от Тото или Еврофутбол, като за целта се сдобива с доказващи тези печалби документи и по този начин не плаща данък върху остатъчната сума!!!

Примерно на данъчна основа на 20000 лева данъка ще му е 400 лева само още при сделката + още хонорари а останалите 240 000 лева ще си ги придобие като чиста необлагаема печалба!!! В противен случай ще плати само при сделката 2% върху сумата данък още при сделката + по-големи хонорари + данък върху спечелените пари на края на годината, лойто ще е най-много!!! Аз така се прецаках преди година, и на 150 000 лева за една продадена земя чисто ми излезна около 110 000 лева!!! :x :x :x
max_lov
Нов потребител

Мнениеот zoom » 03 Авг 2007, 00:03

Вижте, начини има, но зависи от конкретната ситуация. Това е като секса - всички го правят, ама е срамно. Всички искат, ама не всички могат. Пък тия дето не могат го раздават моралисти.
На тези въпроси във форума разни студентчета няма да Ви отговорят. Допитайте се до адвокат, може дори спестяването на данъка да не е най-добрият вариант за Вас, може дори по закон да не дължите данък. Прехвърлянето на по-ниска цена в нотариалния акт е нож с две остриета, не го правете без професионалист.
zoom
Потребител

Мнениеот d_d » 03 Авг 2007, 00:39

Не сте поставили ясно въпроса си - дали наистина целите да заплатите по-малко ДЪРЖАВНИ ТАКСИ, или искате да не плащате ДАНЪК върху цената на имота като доход.

Ако не правите разлика между двете неща, то няма да ви ги обяснявам.
Ако се притеснявате за данъка, от значение е кога е придобит имота, какъв е и дали е продаван тази година друг имот от приятеля Ви.

Видях, че учите , затова ето отговора:

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

а) един недвижим жилищен имот, независимо от датата на придобиване на имота;

б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
d_d
Потребител

Назад към Данъчно право