- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Данък по закона за данъците върху доходите на физическите ли
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Абсолютно. Закупуването на терена няма връзка с построяването на сградата, поне що се отнася до тази разпоредба на ЗДДФЛ. Датата на придобиване на сградата е датата на нейното построяване. Също така мисля че сградата не трябва да се декларира в данъчното ако е само на груб строеж и няма удостоверение за въвеждане в екслоатация, т.е датата на придобиването (за данъчни цели) е датата на издаване на удостоверение за въвеждане в екплоатация.
- theinsider
- Потребител
Също така мисля че сградата не трябва да се декларира в данъчното ако е само на груб строеж и няма удостоверение за въвеждане в екслоатация, т.е датата на придобиването (за данъчни цели) е датата на издаване на удостоверение за въвеждане в екплоатация.
То така май е идеално за питащата, но дали това не се отнася само за данъка по ЗМДТ? А за другите данъци да си важи общото понятие за "придобиване"?
-
portokal - Старши потребител
theinsider написа:Също така мисля че сградата не трябва да се декларира в данъчното ако е само на груб строеж и няма удостоверение за въвеждане в екслоатация, т.е датата на придобиването (за данъчни цели) е датата на издаване на удостоверение за въвеждане в екплоатация.
защо мислиш така? чл. 15 ЗМДТ говори и за завършване на сградата, не само за начало на използването й. Освен това, чл. 12, ал. 1, т. 2 от Приложение № 1 към ЗМДТ ти определя данъчна оценка на незавършено строителство към етап груб строеж. Защо ще имаш такава оценка и как ще я получиш, ако не уведомяваш данъчните за завършения груб строеж?
- iata
- Потребител
Няма кой знае какви правни аргументи. Практиката на данъчните служби е че двумесечния задължителен срок за регистрация на "новопостроени" имоти тече от издаването на удостоверението за експлоатация (то даже се отбелязва в самата данъчна декларация). Ако искаш можеш доброволно да регистрираш незавършено строителство и да си извадиш данъчна оценка за него (за сделка напр.). Няма логика да плащаш местни данъци/такса смет за сграда, която не ползваш (защото ползването е забранено преди въпросното удостоверение).
- theinsider
- Потребител
Да, де, ма това се отнася само за местните данъци (по ЗМДТ). За "придобиването" по смисъла на ЗДДФЛ няма май подобна норма (да не ровя). И остава да си я придобил в момента, в който е възникнала като вещ, като сграда, т.е. при грубия строеж.
-
portokal - Старши потребител
Да, така е, не споря.... Обаче, ако купя сграда за 100 000 в груб строеж (нот. акт), после дам още 50 000 за завършването и, коя ще бъде цената на придобиване? 100 000 или 150 000? Как ще се формира дохода, който подлежи на облагане?
- theinsider
- Потребител
Колеги, искам да благодаря на всеки един от Вас, който взе участие в тази тема.Мисля, че наистина стана хубаво обсъждане и ви благодаря от сърце. Утре имам среща с данъчни(тъй като днес двама не успяха да отговорят на въпроса ми , реших да отида там) и Ви обещавам да напиша тяхното становище по случая. Според един Нотариус с когото разговарях преди малко, данък не се дължи, тъй като имало значение датата на придобиването на имота, в който се извършва строителството, поради факта, че строежа не се препродава, тъй като не го е имало при покупката на земята. Но Ви обещавам веднага да напиша становището на данъчните, което обаче не знам до колко ще е меродавно, но все пак те са органите, които извършват проверките. Лека вечер на всички Вас и до нови срещи.
- kali75
- Потребител
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|