начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

позитивно за съдебната власт!

Дискусии на тема съдебната власт в България

позитивно за съдебната власт!

Мнениеот razli4na » 21 Юни 2007, 15:24

Уважаеми посетители на форума, отварям тази нова тема в знак на протест срещу всички изказвания, целящи омърсяване и компрометиране личността на който и да е магистрат. На всичкото отгоре, до гуша ми дойде подобни теми да са все сред най- новите. Някой във форума беше казал, че всички колеги следва да уважават адвокатската професия, за да очакваме и други да я уважават. Сега допълвам- всички колеги следва да уважават съдебната власт, за да очакваме и другите да я уважават. Считам, че не следва да гледаме на личностите, а на властта, която представляват.

С този нова тема призовавам всички да публикуват положителни събития или собствени добри впечатления от работата на съдебната власт. /Знам какво ме очаква- сигурно ще ме замеряте с негативни от тук до края на света/. НО, нека дадем дължимото на незабелязаното добро и да го изявим, като по този начин се насърчим един друг, а от друга страна, да се дистанцираме от досадните негативни теми, целящи омаскаряване.

Можете да споделите и това какво бихте искали да се промени, така че да отидем към по- качествено и по- бързо правораздаване.

Очаквам мненията Ви.

Специално благодаря на тези от Вас, на които сега им идват наум всякакви възможни негативни случки из живота в съд. власт, но НЕ ни ги споделят, за да не внесат негативното си усещане и върху нас!

Успех на всички.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот uvella » 22 Юни 2007, 11:44

Гледам - втори ден никаква реакция по темата. ЗАЩО ЛИ???
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот ykovachev » 22 Юни 2007, 13:00

Може би защото "тези от нас, на които сега им идват наум всякакви възможни негативни случки из живота в съд. власт, НЕ Ви ги споделят, за да не внесат негативното си усещане и върху Вас" :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 22 Юни 2007, 13:06

Добре, де!
Хайде тогава позитивно за негативното, НО, само за този, който го може.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот kursant_amvr » 23 Юни 2007, 12:16

Като гледам колко време никой нищо не е написал, та се сещам само едно:

За умрелия или добро или нищо. :oops: :cry:
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот ianeva » 25 Юни 2007, 11:38

Включвам се само, за да "бутна темата", както каза portokal в една друга тема, а и защото не съм съгласна с курсанта. Първо съд. власт не е умряла, има си своите добри и своите лоши проявления.
И така вместо позитивно за съдебната власт, по - скоро поздрав за същата.
Поздравявам всички мислещи юристи, всички, които работят, въпреки безумните промени на законите и "покъртително - възмутителните назначения". Поздравявам и желая успех на всички магистрати, които въпреки помията и явното всенародно неразбиране, че не са законотворци, а са правоприложници, все пак работят с мисъл.
Тук е мястото да поздравя и всички, които с или без явяване на конкурс, притежавайки или не необходимите знания, са заели "заветното място" на магистрат, прокурор, дознател, нотариус и т.н. И вие всички сте част от системата, така че поздрав и за вас и дано "живеете в интересни времена".
И най-вече поздрав за всички мои колеги-адвокати, които си обичат професията и въпреки всичко и въпреки всички, продължават да работят /понякога и с усмивка/!
С почит!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Юни 2007, 17:15

Ей ви сега позитивно. Напоследък Софийският градски съд ме изненадва доста приятно. Преди си пристигаха съобщения, че решението е изготвено и че мога или не мога да го обжалвам т.н. Напоследък обаче въззивни състави взеха да ми пращат преписи от решенията в запечатан плик, заедно със съобщението за готовото решение. Приветствам тази практика и се надявам тя да продължи, при това в повече съдилища. Така все пак си спестяваме по една разходка и можем спокойно да покажем решението на доверителя си (особено ако печелим делото :wink: )
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот nezret » 25 Юни 2007, 17:58

Идеи за по качествено и бързо правораздаване?
Това вече колежке е нещо конструктивно .
Аз ще изложа с ваше позволение моето скромно е без претенции за меродавност мнение.
1-во сериозна промяна в НПК.
Според мен един съдия трабва да ръководи процеса в съдебната му фаза и да пише мотиви на присъдата или решението, а не да се товари с работа която не е в тази му основни правомощия.
- производствата за разпит пред съдия
- всевъзможни разрешения за достъп до банкова и до информация в данъчни и други регистри
- всевъзможни разрешения за използване на СРС.

Тези процедури губят ценното време и на дознатели и на съдии, според мен, и като резултат неспазване на срокове и 800 000 прекратени дела. Или да се назначат съдии само по тази чисто несъдебна дейност, и да не се губи времето на останалите магистрати.
2-ро 1 месечния срок за произнасяне с мотиви разбира се , не трябва да е пожелателен а задължителен и неспазването му да носи сериозни санкции за провинилия се магистрат. Имам дела и по 6 месеца все още няма произнасяне при това инстанции като ВАС и ВКС.
3-то пълна компютризация на деловодната система по стандарт сайта на ВАС, он-лайн справки и възможност за он- лайн контрол за всички съдилища. Такава система ще „напомня” че срокът за изтовяне на мотиви тече и че всички виждат това , както и да си прави изводи за санкциите които следват. Това ще облекчи и работата на деловодствата.
Едниствената свястна нова книга за съдебната власт. Корупция и съдебна власт на Коалиция 2000 и Витоша рисърч, където наистина се казват нещата в прав текст, макар и добре шлифовани, председателят на ССБ признава че Съдебната власт не е демократична по своята същност. Какво признание, като се мотивира че този анахронизъм в съвременното демократично общество е необходим защото при спор трябва независима и безпристрастна трета страна. С това се мотивира и привилегиите и имунитетът.
Да но практиката и историята при това най новата на държави като САЩ,Италия ,Франция, Германия и други, има сериозна еволюция и отклонение. И в България е така но не го признават, нима изборът на висши магистрати като главния прокурор, председатели на ВАС и ВКС, не е политически?!? Де юре не. Но де факто, само лаик може да вярва че не е . И това е описано в книгата, препоръчвам ви да я прочетете или да я изтеглите от сайта на ,портала антикорупция .
Следа като правосъдието се дава в ИМЕТО НА НАРОДА, редно е суверенът от чието име се дава правосъдие, да контролира тази дейност и служители които упражняват от негово име това правомощия. А това става по два начина пряко или косвено или и двете.
1-во по американски образец мажоритарни избори за председатели на съдилища и прокуратури с изключение на върховните. С мандат за управление. Народът не е толкова прост за да прецени на кого да повери това правомощие. И да видим дали спокойно някои хора ще си пият питието с ВИП представители на „сивата икономика”. Обратното означава феодализъм и обида към суверена.
2-ро обществени съвети с представители на НПО, медии, местна власт, полиция и прокуратура, с контролни функции. Поне на месец трябва да се изтовя доклад и да се защитава пред този съвет, както и да се отговаря на неизбежните неудобни въпроси. Механизъм за граждански контрол.
3-то премахване на всякакви имунитети и привилегии като противоконституционни, вижте чл.1ал.3 КРБ и чл.6 КРБ колизията със ЗСВ и други части от конституцията. На практика имаме присвояване на народния суверенитет от институция без съгласието на суверена в законова форма. А формата е избор или контрол от изборна институция.
4-то парламентарен контрол върху ВАС,ВКС,главна прокуратура. Поне 1 път на 3 месеца. Принцип този който прави закона по презумция трябва да контролира тези които са длъжни да го спазват , прилагат и правораздават.
5-то ВАС,ВКС, главна прокуратура и ВАдв.С , да имат право на законодателна инициатива подобно на МС. Смях ,хората на закона да нямат право да искат промяна на закона,когато не работи, ами ще го правят и го правят лица които хабер представа си нямат от правораздаване.
Това не противоречи на принципа на разделение на властите а го усъвършенства. Властта е една но има три функции, като винаги едната е на върха на пирамидата, а това винаги е бил законодателя, независимо дали законодателя е НС или президент а в миналото монарх. При всички положения се носи отговорност пред обществото, единствените институции които е оправдано с оглед защита на националната сигурност, да останат недемократични са армията, разузнаването и полицията.
По този начин според мен сидромът”безотговорност и безнаказаност” ще се намали или ще се премахне. Защото оправдания от типа ние сме прави, полицията и прокуратурата са виновни и НС, а от там не ние сме прави НС и съдът са виновни и накрая излиза че всички са прави а само жертвата е виновна за това че е жертва в България. Този филм стана много скучен и ще се смени. Още повече че философията на ЕС и на актовете на общността е въведен принципите в Директивите, важна е да се постигне целта посочена в акта , а средствата всякоя държава преценява как. Не че в нашето НС всички са експерти, но такава е волята на народа, магаре избират магаре ги управлява, но при този механизъм няма място за „пинг-понг” прехвърляне на горещата топка с идеята да „изтине”.
Няма идеален модел или неща, има по добре и по лошо работещи конструкции при определените условия.
С това не целя за обиждам персонално никой магистрат особено дама, имам добри приятели прокурори и съдии, но това са принципни неща и тези които аз споделям , а все още свободата на словото не е забранена със закон.
Ето днес страхотна млада колежка съдия, :shock: бих казал престъпно привлекателна но с тая тога в тая жега, не само нарушаваме нейните права, :?: правото на добри условия на труд но и правото на младите адвокати да оценят по достойнство хубостта на младите колежки магистратки. :wink: С такива колежки да ти е кеф да отидеш в съда и да правиш исканията си. Вярно понякога се объркваме по кой Член да правя исканията си към съда от ГПК ли от друг закон ли или от с................. :D Както се казва ние сиромасите и простите и грозните като мен, ако не друго то поне да „изплакним очи”, и да загубиш от такива красиви колежки то с кеф да загубиш делото. Важен е принципа от съд и от жена се иска всичко а получаваш каквото ти дадът, може и шамар.
Така че и тогите също пречат на доброто правораздаване. :D
nezret
Потребител

Мнениеот kursant_amvr » 25 Юни 2007, 18:22

ianeva написа:Поздравявам всички мислещи юристи, всички, които работят, въпреки безумните промени на законите и "покъртително - възмутителните назначения". Поздравявам и желая успех на всички магистрати, които въпреки помията и явното всенародно неразбиране, че не са законотворци, а са правоприложници, все пак работят с мисъл.

Поздрав (и то най-искрен) за тези хора и от мен!

Но... това, че в системата има хора които правят чудеса от храброст за да се върши работа, за съжаление не може да я направи по жива. А системата е мъртва, по мое мнение, заради безумната законодателна регулация, поправете ме ако греша.

За мен правозащитната ни система ВЪОБЩЕ (включае МВР и всички др. организации с правозащитни ф-ции) отдавна не проявява признаци на живот. Мир на праха и. :cry:
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот ianeva » 26 Юни 2007, 13:16

Ами, курсант, тя системата от хора е изградена и точно за тях беше моя поздрав. И чудеса от храброст не са нужни. Друго ми се струва, че е нужно /мисъл малко или напъни някакви поне/, ама понеже не съм завършила СУ, няма да пиша за моята истина, да не ме подпука Clavdivs /че то след истината, следват и пътя и живота и стана.../.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот nezret » 26 Юни 2007, 16:41

Курсант, недей толкова песимистично .
Ще ми бъде интересно да чуя твоите мнения за промяна на законодателството, процесуалните и устройствените закони именно с цел подобряване на качеството и бързината в правораздаването.
Според мен има сериозна колизия между актове на общността и НПК в частта , правно положение на жертвата в наказателния процес и механизми за компенсация. А неизпълнението на задължение за транспониране на Директиви и Рамкови решения в националното законодателство е сериозно провинение особено за млада държава членка като България. Ще трябва да изнасям доклад след месец и ще ми бъде интересно да чуя мнение на колеги активни участници във форума.
Почти същият да не кажа и по лош е филмът и с потребителите.
На работни семинари в които съм участвал като експерт организирани от МП , с изключение на моя милост и на още двама практикуващи колеги (един съдия от СГС и адвокат от друга организация) , при това с международно участие на колеги от Испания и САЩ, и въпреки това в НС си правят каквото си искат, без да се съобразяват с хората на закона, хората които всеки ден работим с него. Жалко е че за съжаление нещата винаги стават по трудния начин и стават Доброзорно.
Искам да изкажа благодарност за колегите магистрати от ВКС и ВАС, които се произнесоха позитивно по прецедентните искове, за колегата прокурор и СГП, където след сериозен медиен натиск , и сериозни експертизи, вече и първият случай на лекарска грешка(смърт при раждане) влиза в съда. До сега или нямаше дела или нещата се стопираха още на досъдебното производство, където и приноса на лекари експерти и голям, за разлика от адвокатите , те са единни и си помагат на колега в беда. На наказателните състави на САС и ВКС които уважиха жалбата ми и увеличиха наказанието на подсъдимия – убиец до размер близък до максималния и не бяха милостиви към подсъдимия. На съставите от ВАС които отмениха порочните текстове от наредби и решения на ДКЕВР, с които се получи шамар , но явно все още централната администрация не се впечатлява от съдебни шамари, но ще се впечатли особено ако иде от ЕС.
nezret
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 27 Юни 2007, 18:18

Аз мога да кажа добри отзиви за прокурори, с които съм работила. Успяваме да вършим работа заедно въпреки всичко.
Ама няма да цитирам имена, за да не ме разпознае някой и да си мисли, че се подмазвам :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот nezret » 05 Юли 2007, 18:29

Курсант посочи , от твоята гледна точка необходимостта от изменение и допълнение на процесуалните и устройствените закони? За да се постигне целта качество и бързина.
nezret
Потребител

Мнениеот nezret » 12 Юли 2007, 22:13

Горепосочената покана е за всички колеги.
Нека професионално като колеги макар и упражняващи различни процесуални функции в съдебното производство, да си кажем нещата и визията за промяна в устройствените и процесуалните закони. Много от проектите по грандовете на ЕК касаят точно тази сфера и най вече обмяна на опит между различни организации и държави и то в акцент защита на жертвите а не на подсъдимите.
Така или иначе ще се изнася доклад, както и преди съм го правел , ще ми бъде полезно да чуя и други аргументирани юридически становища, по възможност противни на моите. Част от темите по тези грандове е точно в тази насока. Не мога да говоря повече защото не е мястото и времето, когато нещата станат ще се разбере и ще се чуе и види където и когато трябва. Жалко е само че от чужди институции може да се получи и се получава по бързо подкрепа и финансиране от българските. Жалко е че за да стават промените в системата все трябва да стават Доброзорно и с натиск от вън, макар и иницииран от вътре. Жалко е Министерство на правосъдието да не изпълнява задълженията си по закон, по точно по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпление, и то поради бездействие на министри и зам. Министри. Въпреки факта че има много добри професионалисти колеги от средния ешалон на това министерство , които наистина имат желание да се работи в тази насока и сме добри приятели. За това ще си говорим в зала №3 на 23 в канал1 този месец.
От три , един да удари десятката,нещата ще си дойдат на място, когато не само от европейски организации но и от европейски институции се получи солидна финансова подкрепа, за постигане на целите в Директивите и рамковите решения .
Приканвам отново колеги да споделят идеи за промяна точно както колежката постави темата, с цел подобряване на качеството и бързината в правораздаването. Кои закони,кои разпоредби и мотиви за изменение и допълнение. Най вече искам конструктивна добронамерена критика и аргументирани становища по възможност противни на моите. Споделям принципа на Бил Гейтс, който на своите работни срещи казва „Ако няма да ми казвате нещо ново и различно от моето становище, тогава защо сте тука и защо си губим времето.”.
Ако ние юристите нямаме визия за това какво остава за простосмъртните обикновени граждани които и представа си нямат от право,закон, власт и институции. Прекрасната новина е че ЕК иска , не по точно изисква в императивен тон, качество и бързина , без да го интересува как ще стане това и не е тяхна работа, и без да има оправдания това не зависи от мен а от фелянкишиев. Този филм свършва .
nezret
Потребител

Мнениеот nezret » 23 Юли 2007, 19:21

Е днес закъснях от зала № 9 в СРС в зала №3 на БНТ.
Разочарование, :shock: нямаше противник от МП . Времето както винаги в ефир е малко и не може да се засегне цялата проблематика както по прилагането на това недоносче ЗПФКПП и за бездествията на Националния съвет към Министерство на правосъдието , както и необходимостта от серозен основен ремонт на това недоносче, и от общите приказки на представители на парламента. Да не говорим за необходимостта от основен ремонт и на НПК, особено когато чужди експерти са изразили становище че има сериозно несъответствие с Директиви и Рамкови решения.
Темата ще има продължение през септември и не говори добре когато отговорни фактори се крият като мишки, ако са толкова добри и имат силни аргументи какво ги притеснява от едночасов сблъсък в зала №3 на БНТ?!? Ако искат може и в друга медия и в Нова и в Бтв, няма проблем.
Притеснява ги неприятните репортажи , аргументите и фактите , от плачевния рейтинг на тези институции в обществото, от критиките на ЕК , и от факта че вече сме страна член на ЕС и общественото недоволство и търпение са на изчерпване. Ако някой си мисли обратното , жестоко се заблуждава и ще съжалява за това.
nezret
Потребител

Назад към Съдебна власт