начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Застрашено ли е гражданското общество?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Застрашено ли е гражданското общество?

Мнениеот bitkataorela » 11 Юни 2007, 23:20

Застрашено ли е гражданското общество, след като прокурора от Пловдивската окръжна прокуратура Борис Тошев отстранява съдебен заседател чрез клевети, а в знак на протест, друг съдебен заседател си подава отвод :?:
ИзображениеИзображениеИзображение
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 11 Юни 2007, 23:53

Мисля, че е застрашено единствено търпението на всички колеги от Вас. Спрете се, най-накрая.
sunshine_75
Потребител

А може би е интересна темата, но на теб ти е скучна!

Мнениеот bitkataorela » 12 Юни 2007, 19:50

Може би под "всички " имаш впредвид жителите на ул."Трепетлика"№1 - Прокурора борис тошев, ирина тошева и дъщерята? Защото само те имат личните данни на съдебната заседателка и ги изнасят във форумите без никакъв свян. Срамота!
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Юни 2007, 22:10

Явно не разбирате какво точно представлява "гражданско общество".
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2007, 22:24

DEKAH написа:Явно не разбирате какво точно представлява "гражданско общество".

То и аз не знам дали разбирам. Ма поне си трая. :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lapsus » 17 Юни 2007, 23:03

Защо след като са изрядни, съдебните заседатели биват свалени и си правят отвод?!? Очевидно нещо при тях не е наред. Не може един съдебен заседател да бъде свален от прокурор или който и да е друг от системата, защото това се прави на Общо събрание на съдиите. Прочетете си наредбите, колеги.
lapsus
Нов потребител

Мнениеот lapsus » 17 Юни 2007, 23:04

Защо след като са изрядни, съдебните заседатели биват свалени и си правят отвод?!? Очевидно нещо при тях не е наред. Не може един съдебен заседател да бъде свален от прокурор или който и да е друг от системата, защото това се прави на Общо събрание на съдиите. Прочетете си наредбите, колеги.
А в крайна сметка форумите са за това - да се качва информация.
lapsus
Нов потребител

Мнениеот bitkataorela » 20 Юни 2007, 20:53

Lapsus, съдебният заседател е част от състава на съдиите и той е избран от народа, за да защитава интересите на обществото. А прокурора, който е решил да си отмъщава е пуснал две клеветнически жалби против заседателката. Даже стига до наглостта да съобщи личните данни на заседателката по форума. Мислиш ли че съвестта му ще е чиста? И дали този човек ще спи спокойно вечер?
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 20 Юни 2007, 21:00

bitkataorela написа: съдебният заседател е част от състава на съдиите и той е избран от народа,

Опа! Я пак ! Така може да е било навремето, ама веке не е...
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ivankond » 20 Юни 2007, 21:13

Clavdivs. ti vlizal li si v sud ?? :lol:
ivankond
Нов потребител

Мнениеот Clavdivs. » 20 Юни 2007, 21:25

Ех, Иване Конд /арев/ /ьо/ ?

Излови ме :oops: Всъщност съм непълнолетен и не ме пускааааат :x
Clavdivs.
Потребител

Към Ванката

Мнениеот Clavdivs. » 20 Юни 2007, 21:37

Между другото, докато не сте си забравили паролата на създадения Ви ad hoc ник си вижте личните съобщения - изпратих Ви избрани моменти от ЗСВл.
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ivankond » 22 Юни 2007, 20:57

Дам видях личните си съобщения , видях какво сте ми писали , но искам да ви кажа 4е това ни е известно, помисли си кой избира общинските съвети?
ivankond
Нов потребител

Мнениеот bitkataorela » 22 Юни 2007, 21:00

ivankond написа:Дам видях личните си съобщения , видях какво сте ми писали , но искам да ви кажа 4е това ни е известно, помисли си кой избира общинските съвети?

общинските съвети и всички общинари са избрани от народа!
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 23 Юни 2007, 02:29

Към Битката-митката и Ванката

То хубаво, че са избрани общинските съвети от народа, ама Вие видяхте ли все пак кой НАЗНАЧАВА съдебните заседатели????
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Юни 2007, 23:12

Съдебният заседател е напълно излишна фигура! Изразявят някогашната идея за контрол на народа, но това е пълен абсурд. Представете си състав от 2-ма съдебни заседатели и съдия, по делото се е стигнало до присъда /независимо каква/, подписана с особено мнение от... съдията! Просто двама души неюристи не са успели да преценят правилно фактите, подведени от блестящата реч на едната страна и горкият съдия не е успял да им обърне внимание именно върху доказателствата... Често сме свидетели на това как неюристите тълкуват законите като дявола - евангелие.
Gabi1
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Юни 2007, 23:22

Представете си състав от 2-ма съдебни заседатели и съдия, по делото се е стигнало до присъда /независимо каква/, подписана с особено мнение от... съдията!

Това наистина ли се е случвало, или просто казваш да си го представим, понеже теоретично е възможно? :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Юни 2007, 23:43

Идея си нямам дали се е случвало, но би могло, нали. :shock: И каква ще е стойността на това решение...
Опс, забравих, че има и обжалване! :oops: Ама там пък състава е 2 на 3.... и? :lol:
Gabi1
Потребител

Съдебните заседатели - важен коректив в съда

Мнениеот ivankond » 26 Юни 2007, 20:49

Имало е случаи в практиката, когато и двамата съдебни заседатели имат различно мнение от съдията и тогава естествено гласовете са 2/3 на 1/3, така че гражданското общество в лицето на съдебните заседатели има коректив и донякъде защитник. А за особено мнение на съдия, при Присъда не сме видяли на практика.
Габи 1, съдебните заседатели никак не са излишни, това са образовани и мислещи хора, които даже и да нямат юридическо образование виждат всичко в съдебната зала, не си мисли че някой адвокат с речите си може да ги заблуди. Просто тъй като им е много ниско заплащането, мнението на магистратите за тях е такова, но не забравяй че те са отишли там доброволно, за да помагат при решаването на делото и да бъдат коректив, ако е необходимо.
ivankond
Нов потребител

Мнениеот yavor_br » 28 Юни 2007, 06:00

Габи, как решихте, че ако аз съм съдебен заседател, няма да мога да оценя фактите, а ще се подведа от блестящи речи?
Смея да твърдя, че един съдия съди най-вече на базата на личния си житейски опит, юридическото образование и сборника със закони са само инструмент.
Освен това един човек може да бъде "подведен" в еднаква степен и от обвинителя, къде е проблема?
Препоръчвам Ви моя любим филм "Братовчед ми Вини", хем ще се посмеете, хем ще разберете какво е това право.
yavor_br
Младши потребител

Следваща

Назад към Съдебна власт