начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Данък при продажба на имот

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при продажба на имот

Мнениеот blackseaman » 19 Май 2007, 11:58

Здравейте!

Бих искал да попитам какви данъци се дължат при продажба на недвижим имот. Трябва ли да се подава данъчна декларация при продажба на имот и какъв е процента на облагане.
Много благодаря предварително!
blackseaman
Нов потребител

Мнениеот chameleon » 19 Май 2007, 13:01

Zdraveite,
dali ne podleji na oblagane ili ako DA v kakav razmer, zavisi ot obstojatelstvata - eto niakoi ot tiah - koga i kak e pridobit imota, v ka4estvoto si na fizi4esko ili yuridi4esko lice prodavate, cenata na prodobivane i t.n.
Nai-dobre e da se konsultirate sas s4etovoditel
Uspeh! :)
(izviniavam se za latinicata) :oops:
днес съм такава, вчера не бях, за утре - не знам
chameleon
Младши потребител

Мнениеот blackseaman » 19 Май 2007, 14:18

Имотът ще го продавам като физическо лице. Придобил съм го преди 4-5 години. Става дума за гарсониера. Идеята ми е да я продам и да си купя в нова сграда.
Това което ме интересува е при подаване на годишна данъчна декларация за облагане доходите на ФЛ доходите от продажбата декларират ли се? И ако да какъв е ориентировачния размер на данъка, съответно процента на данъчната ставка.
Благодаря за съдействието!
blackseaman
Нов потребител

Мнениеот chameleon » 19 Май 2007, 14:57

ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) един недвижим жилищен имот, независимо от датата на придобиване на имота;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
..............
Задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Чл. 50. (1) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:
1. придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа
днес съм такава, вчера не бях, за утре - не знам
chameleon
Младши потребител

Мнениеот blackseaman » 19 Май 2007, 15:27

много благодаря за изчерпателния отговор!
blackseaman
Нов потребител

Назад към Данъчно право