начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

договор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

договор

Мнениеот Васко1 » 24 Сеп 2004, 15:49

Колеги,
Би ли ми пейстнал някой от вас договор за ипотечен /банков/ кредит? Ще ви бъда много благодарен за отзивчивостта.
Васко1

Re: договор

Мнениеот sunshine_75 » 24 Сеп 2004, 16:02

Всяка банка си има разработени централно договори, в които параметрите са различни.Дайте e-mail.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Васко1 » 24 Сеп 2004, 16:05

maria_lukova@abv.bg. Това е и-мейла на приятелката ми, ползвам нейния. Много ви благодаря!
Васко1

Мнениеот Васко1 » 24 Сеп 2004, 17:56

Колежке,
Много съм ви благодарен за предоставения договор. С риск да бъда нахален обаче, ще ви помоля за договор за ипотечен кредит за закупуване на жилище. Изпратения от Вас е за потребителски кредит. Става дума за тристранна операция-клиента ми купува имот с пари, предоставени от банка. Просто се питам дали това става с един договор, или с два-един за покупко-продажба, и един за ипотека обезпечаваща банков заем.
Наистина не искам да нахалствам, и ви моля само ако имате възможност и желание да ми изпратите някакъв образец.
Васко1

Мнениеот protekta » 24 Сеп 2004, 19:04

Поредността на действията в случаи като Вашия обикновено е следната:
1. Предварителен договор между клиента Ви и продавача на имота.
Забележка : При сключването на този договор трябва да фигурира условието определена банка да отпусне кредит за закупуването на имота, като това стане в определен от страните срок.
Не всички банки изискват наличието на такъв договор. Добре е, обаче, да го има.
2.Договор за банков кредит между клиента Ви и банката.
Забележка : Всяка банка си има такива договори, и държи на тях. Възможността за промяна на определени клаузи в тези договори е малка /макар, че съществува/, тъй като обикновено т.нар."бланки" се одобряват от централните им ръководства /напр. Съвет на директорите/. В договора ще фигурират обезпеченията, в т.ч. и ипотеката, която трябва да се направи, преди реално да се отпуснат парите.
3.Нотариален акт, с който клиентът Ви ще купи имота. В него ще бъде описано, че продажната цена /или, обикновено, определена част от нея/ ще бъде заплатена чрез кредит, теглен от еди коя си банка, в срок от ..... дни /съобразено с клаузите на договора за банков кредит и с нормалните срокове за извършване на вписването на този нотариален акт в службата по вписвания, и за извършването и вписването на следващия нотариален акт - ипотеката/ след датата на изповядване на сделката.
4.Нотариален акт, с който клиентът Ви ще ипотекира закупения имот като обезпечение за кредита, който му е отпуснат.
Забележка : При изготвянето на този нотариален акт задължително трябва да се консултирате с юристите на банката, тъй като в него трябва да има определени клаузи и от договора за банков кредит / размер на сумата, лихва по кредита, лихва за забава, срока и начин на погасяване и т.н./, както и данни за пълномощника на изпълнителните директори на банката, данни за самата банка и т.н.
5.Последен етап - усвояване на парите по кредита. Банката ги плаща директно по банковата сметка на продавача на имота.
Оттук нататък - успех с плащанията на погасителните вноски.
protekta
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 25 Сеп 2004, 20:13

Васко, прав е protekta за всичко-чак сега влизам тук.Единственото уточнение, което правя е в т.4:Няма нотариален акт за вписване на ипотека-такъв се прави при този, който Ви пуснах по e-mail-a, а се вписва законна ипотека с Молба от банката на основание чл.43 и сл. от ЗБ.Ако Банката, от която ще бъде отпуснат кредита има юрисконсулт /а по принцип не може да няма-поне адвокат на гр.договор/, свържете се с него и уточнете нещата.Конкретно аз предпочитам сама да изготвя и НА за покупко-продажба, за да съм сигурна, че нещата са както трябва.Вие поискахте сламка на договор за банков ипотечен кредит.В него нещата са същите, както тези които искате.Просто презназначението на кредита е е не за потребителски нужди, а за закупуване на жилище и ипотеката в частта "Обезпечения" е законна, а не договорна.Ако искате, мога да ви пратя на адреса и телефон-да го проговорим?Или други сламки?В понеделник съм във ВКС, т.е. късно вечерта ще се включа.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот protekta » 26 Сеп 2004, 01:29

По отношение на написаното от sunshine_75 и уточнението й по т.4. Да, така е, но само в случаите, когато обезпечението е една единствена ипотека /само върху закупувания имот/. Често, обаче, се налага да се ипотекира и втори собствен имот. Тогава много от банките предпочитат двете ипотеки да са в един нотариален акт /тъй като втората е договорна/.
При всички положения Васко ще може да уточни тези неща при разговорите си в конкретната банка.
protekta
Потребител

Мнениеот damqn stoev » 17 Окт 2004, 13:21

spe6no mi trqbva dogovor za ipote4en kredit za fizi4eski i yuridi4eski liza kakto i usloviqta za tqh.mnogo 6te sum blagodaren na tozi koyto mi pomogne.nie sme u4ebna banka i sa ni neobhodimi tezi dogovori.

[%sig%]
damqn stoev

Назад към Ипотека