начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Новия ЗДДФЛ !!!??? !!!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Новия ЗДДФЛ !!!??? !!!

Мнениеот dr.hristov » 04 Апр 2007, 11:06

При прехвърляне на ПРАВО НА СТРОЕЖ (ПС) срещу задължение за построяване на недвижими имоти (НИ), за които е запазено ПС, СТОЙНОСТТА на строителната услуга може ли да се квалифицира като НЕПАРИЧЕН ДОХОД по смисъла на чл.10 ал.1 т.5 във връзка с чл.11 ал.1 т.3 от ЗДДФЛ-в сила от 01.01.2007 год.
dr.hristov
Нов потребител

Мнениеот tatkobarba » 04 Апр 2007, 11:28

Като че ли да......за съжаление :lol:
Обаче виж чл. 13, т. 26: Не са облагаеми доходите от продажба или замяна на имущество, придобито по наследство и завет, както и на имущество, реституирано по реда на нормативен акт!!!
tatkobarba
Потребител

Мнениеот rts » 04 Апр 2007, 11:37

Ако се прехвърля право на строеж срещу извършване на строителна услуга и прехвърлителят не доплаща, мисля, че страните са се договорили, че цената на правото на строеж е равна на цената на строителната услуга и следователно няма доход. Ако има доплащане-дохода ще е в размера на доплащането. Стои въпроса с ДДС за услугата на строителя.
Какво мислите колеги ?
rts
Активен потребител

Re: Новия ЗДДФЛ !!!??? !!!

Мнениеот prnedev » 04 Апр 2007, 12:35

dr.hristov написа:При прехвърляне на ПРАВО НА СТРОЕЖ (ПС) срещу задължение за построяване на недвижими имоти (НИ), за които е запазено ПС, СТОЙНОСТТА на строителната услуга може ли да се квалифицира като НЕПАРИЧЕН ДОХОД по смисъла на чл.10 ал.1 т.5 във връзка с чл.11 ал.1 т.3 от ЗДДФЛ-в сила от 01.01.2007 год.

От гледна точка ЗДДФЛ - промяна със стария режим няма кой знае каква със ЗОДФЛ. В случая не е "непаричен доход", а сделка със земя - ето две писма от "библията на счетоводителя".

Писмо № ДП-70-00-0005 от 27.08.1998 г. относно облагането на доходите от недвижимо имущество

Във връзка с поставените въпроси, уведомяваме за следното:
1. На основание разпоредбата на чл. 9, ал. 5 и 6 от Закона за облагане доходите на физически лица (обн. ДВ, бр. 118 от 1997 г.) като източник на доходи в България са определени доходите от използване на недвижимо имущество и положителни разлики от продажба на недвижимо имущество, намиращо се на територията на страната.
В категорията "недвижимо имущество" законодателят е включил и притежание на идеална част или ограничено вещно право върху недвижим имот.
2. Съгласно разпоредбата на чл. 10, т. 7 ЗОДФЛ като доход, подлежащ на облагане са посочени доходите от продажба и замяна на недвижимо имущество.
При наличието на условията, посочени в чл. 12, ал. 1, т. 1, б. "а" и "б" и чл. 12, ал. 2 от закона, доходите от продажба и замяна на недвижимо имущество в това число и на идеални части от него не подлежат на облагане.
3. Данъчната основа при продажба или замяна на недвижимо имущество, в това число ограничено вещно право (право на строеж) следва да бъде определена по реда на чл. 24, ал. 1 и 3 от ЗОДФЛ. ... ... ...

ЗАМ.-МИНИСТЪР И НАЧАЛНИК ГУДА: (п)
(Д. Андреева)

Писмо № 96-МЛ-125 от 09.04.2002 г. относно данъчното облагане на доходите от продажба и замяна на недвижимо имущество

В чл. 10, т. 7 от ЗОДФЛ като облагаеми са посочени доходите от продажба и замяна на недвижимото имущество. Въпреки това по силата на изрични законови текстове, някои доходи са изключение от облагане. Така например чл. 12, ал. 1, т. 1, б. "б" от ЗОДФЛ визира като необлагаеми доходите от продажба или замяна на до два недвижими имота, които не са основно жилище на продавача, както и селскостопански и горски имоти, независимо от броя им, ако времето между придобиването и продажбата или замяната е повече от 5 години.
В чл. 110, ал. 1 от Закона за собствеността е дадено легално определение на понятието "недвижими вещи". Такива са: земята, растенията, сградите и другите постройки и въобще всичко, което по естествен начин или от действието на човека е прикрепено трайно към земята или постройката.
Следователно в понятието "недвижимо имущество" се включват както земя, така и сгради, а на основание изричната разпоредба на чл. 9, ал. 6 от ЗОДФЛ и притежание на идеална част или ограничено вещно право върху недвижим имот.
ГЛАВЕН ДАНЪЧЕН ДИРЕКТОР: (п) Н. Попов

От гледна точка на ЗДДС - в случая има две доставки -

1. Продажба на право на строеж - освободена доставка - продавач->строител
2. Строителна услуга - строител->продавач - въпросния апартамент - ново строителство (облагаема с ДДС доставка).

По въпроса кога е данъчното събитие (ЗДДС) за строителя - "плащането" - дали при предаването на готовия апартамент или още при сключването на договора за продажба на право на строеж срещу строителство има различни мнения, но практиката на НАП се опира на едно решение на ВАС още от 1997 - 98-ма, където приемат за дата на събитието датата на сключване на договора за продажба на право на строеж.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tatkobarba » 04 Апр 2007, 13:12

prnedev, я изрови нещо от Библията на счетоводителя по въпроса дължа ли данък общ доход когато в разстояние на 7 месеца съм:
1. Придобил лек автомобил на стойност 6000 лв.
2. Продал същия лек автомобил за 1200 лв.
tatkobarba
Потребител

Мнениеот prnedev » 04 Апр 2007, 13:29

Ами вие сте си отговорили на въпроса :-). Предполагам можете да докажете че сте купили колата за 6000 лв.

Сега гледам само ЗДДФЛ - дори и да я продадете за 6600 лв, няма да дължите данък върху доходите (тук не включвам местни данъци, такси по прехвърляне и т.н.) - чл.33 ал.2 т.1 ЗДДФЛ
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tatkobarba » 04 Апр 2007, 13:55

prnedev написа:Ами вие сте си отговорили на въпроса :-). Предполагам можете да докажете че сте купили колата за 6000 лв.

Сега гледам само ЗДДФЛ - дори и да я продадете за 6600 лв, няма да дължите данък върху доходите (тук не включвам местни данъци, такси по прехвърляне и т.н.) - чл.33 ал.2 т.1 ЗДДФЛ

Ама на Вие ли сме?? :lol:
Обаче не мисля че си прав - ако я продам за 6600 има положителна разлика между продажната цена и цената на придобиване.....все по силата на този 33/2/1 ЗДДФЛ.
Обаче при отрицателна разлика няма как да дължа данък си мисля......или греша????????
tatkobarba
Потребител

Мнениеот prnedev » 04 Апр 2007, 15:19

Ами заплеснах се :-))) за 6600 :-))) направо слагам членчето

Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.

(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:

1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;

Мда, не съм го сметнал много правилно, ама не е това същественото... демек от "печалбата" си смъкваш 10%...

В края на краищата винаги се стига до таблицата по чл.48 и там си казва какво ще е положението.
Та за да ти е чисто, продавай си колата за колкото трябва, но не повече от 6000 :-))) ако имаш други (официални) доходи, разбира се :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 05 Апр 2007, 09:39

Ако заменя колата си ,която съм купил за 5 000 лв. за апартамент / с данъчна оценка 120 000 лв./ имам ли доход ???
Според мен не, за мен цената / оценката,която правя стойностно за мен са една и съща стойност, щом съм се съгласил /
Недев, много разчитам на теб :lol:
Ако заменя една книга/библия/ за горният апартамент , кой ще има доход ? Ама библията била оценена в "Сотби" за 3 300 000 лв ; и кво от това ?
:wink:
AIN6TAIN
Потребител

Новия ЗДДФЛ !!!??? !!!

Мнениеот dr.hristov » 09 Апр 2007, 00:00

За какво става въпрос всъщност:
Цената на придобиване на имот е =0 (имота е дарен, на него могат да се построят напр. кооперация с 10 апартамента, от които 3 остават за собствениците на имота-парцела, а 7 са за строителната фирма). Какво правим в този случай-учредяваме право на строеж на 7 апартамента на строителната фирма и си запазваме правото на строеж на 3 апартамента (или го учредяваме на наши близки). Построяването на тези 3 апартамента следва ли да се счита за строителна услуга-НЕПАРИЧЕН ДОХОД и следва ли да се облага с данък? Кое ще се яви като облагаем доход???
dr.hristov
Нов потребител

Re: Новия ЗДДФЛ !!!??? !!!

Мнениеот dr.hristov » 12 Апр 2007, 18:58

prnedev написа:
dr.hristov написа:При прехвърляне на ПРАВО НА СТРОЕЖ (ПС) срещу задължение за построяване на недвижими имоти (НИ), за които е запазено ПС, СТОЙНОСТТА на строителната услуга може ли да се квалифицира като НЕПАРИЧЕН ДОХОД по смисъла на чл.10 ал.1 т.5 във връзка с чл.11 ал.1 т.3 от ЗДДФЛ-в сила от 01.01.2007 год.

От гледна точка ЗДДФЛ - промяна със стария режим няма кой знае каква със ЗОДФЛ. В случая не е "непаричен доход", а сделка със земя - ето две писма от "библията на счетоводителя".

Писмо № ДП-70-00-0005 от 27.08.1998 г. относно облагането на доходите от недвижимо имущество

Във връзка с поставените въпроси, уведомяваме за следното:
1. На основание разпоредбата на чл. 9, ал. 5 и 6 от Закона за облагане доходите на физически лица (обн. ДВ, бр. 118 от 1997 г.) като източник на доходи в България са определени доходите от използване на недвижимо имущество и положителни разлики от продажба на недвижимо имущество, намиращо се на територията на страната.
В категорията "недвижимо имущество" законодателят е включил и притежание на идеална част или ограничено вещно право върху недвижим имот.
2. Съгласно разпоредбата на чл. 10, т. 7 ЗОДФЛ като доход, подлежащ на облагане са посочени доходите от продажба и замяна на недвижимо имущество.
При наличието на условията, посочени в чл. 12, ал. 1, т. 1, б. "а" и "б" и чл. 12, ал. 2 от закона, доходите от продажба и замяна на недвижимо имущество в това число и на идеални части от него не подлежат на облагане.
3. Данъчната основа при продажба или замяна на недвижимо имущество, в това число ограничено вещно право (право на строеж) следва да бъде определена по реда на чл. 24, ал. 1 и 3 от ЗОДФЛ. ... ... ...

ЗАМ.-МИНИСТЪР И НАЧАЛНИК ГУДА: (п)
(Д. Андреева)

Писмо № 96-МЛ-125 от 09.04.2002 г. относно данъчното облагане на доходите от продажба и замяна на недвижимо имущество

В чл. 10, т. 7 от ЗОДФЛ като облагаеми са посочени доходите от продажба и замяна на недвижимото имущество. Въпреки това по силата на изрични законови текстове, някои доходи са изключение от облагане. Така например чл. 12, ал. 1, т. 1, б. "б" от ЗОДФЛ визира като необлагаеми доходите от продажба или замяна на до два недвижими имота, които не са основно жилище на продавача, както и селскостопански и горски имоти, независимо от броя им, ако времето между придобиването и продажбата или замяната е повече от 5 години.
В чл. 110, ал. 1 от Закона за собствеността е дадено легално определение на понятието "недвижими вещи". Такива са: земята, растенията, сградите и другите постройки и въобще всичко, което по естествен начин или от действието на човека е прикрепено трайно към земята или постройката.
Следователно в понятието "недвижимо имущество" се включват както земя, така и сгради, а на основание изричната разпоредба на чл. 9, ал. 6 от ЗОДФЛ и притежание на идеална част или ограничено вещно право върху недвижим имот.
ГЛАВЕН ДАНЪЧЕН ДИРЕКТОР: (п) Н. Попов

От гледна точка на ЗДДС - в случая има две доставки -

1. Продажба на право на строеж - освободена доставка - продавач->строител
2. Строителна услуга - строител->продавач - въпросния апартамент - ново строителство (облагаема с ДДС доставка).

По въпроса кога е данъчното събитие (ЗДДС) за строителя - "плащането" - дали при предаването на готовия апартамент или още при сключването на договора за продажба на право на строеж срещу строителство има различни мнения, но практиката на НАП се опира на едно решение на ВАС още от 1997 - 98-ма, където приемат за дата на събитието датата на сключване на договора за продажба на право на строеж.

Дали е непаричен доход ако ...
... ако не се обвърже условието за отстъпване право на строеж със задължението за построяване на 3 бр. апартаменти (като обезщетение), т.е.

Първа сделка-безвъзмездно учредяваме право на строеж на 7 апартамента на лицето (или фирмата Х) и право на строеж на 7 апартамента на други (трети) лица - за нас лично не остава нищо...

Втора сделка-Лицето (или фирмата Х) и лицата, на които сме учредили право на строеж на 7 апартамента сключват договор за строителство, по силата на който Лицето (или фирмата Х) се задължава да им построи безвъзмездно, със свои сили и средства тези седем апартамента...

Тогава...?
dr.hristov
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 12 Апр 2007, 20:26

AIN6TAIN написа:Ако заменя колата си ,която съм купил за 5 000 лв. за апартамент / с данъчна оценка 120 000 лв./ имам ли доход ???
Според мен не, за мен цената / оценката,която правя стойностно за мен са една и съща стойност, щом съм се съгласил /
Недев, много разчитам на теб :lol:
Ако заменя една книга/библия/ за горният апартамент , кой ще има доход ? Ама библията била оценена в "Сотби" за 3 300 000 лв ; и кво от това ?
:wink:

Ей тука ме разби :-))))))

Та на замяната с колата :-D - ама ако погледна от страната на лошия данъчен ще търся откъде търся разликата между апартамента и колата - поне от сумата 115 000 лв (чл.16 ал.1 ЗКПО във връзка с чл.77 ЗДДФЛ), за да не съм прекалено лош :D и евентуално произхода на тези евентуално парички.
Но тук вече навлизаме в една съвсем друга област - прекалено се американизираме :-) Всъщност жената на Самоковеца преживя нещо подобно :-D.
(Гаджето вика: горката женица, не стига, че остана вдовица с малко дете на ръце, не стига, че мъжа и го убиха баш когато беше с любовницата, ами и къщата да и вземат. :P )

Демек накратко, това вече е ваша работа, да не се стигне до такива усложнения (в смисъл да се имат предвид), когато се сключват такива договори.

Та горните приказки за замени се отнасят при сделка между нормални физически лица. Но ако е между търговци - тогава получателя на апартамента (ти) веднага имаш 115 000 лв приходи.
(като отклонение - редовно го правите този номер при продажба на предприятието на ЕТ на ЕООД, например за 100 лв, като накрая на ЕООД-то изведнъж му идват на главата 50 - 60 000лв приходи :-))

Ама му разводнихме на човека темата :-D

По неговия въпрос - нека да не се нахвърля върху думичката "непаричен доход", а да гледа облагаем или необлагаем доход :-D
prnedev
Активен потребител

Мнениеот economy » 19 Апр 2007, 23:25

Здравейте,
имам следните казуси които се базира на чл.13 т. ал2а

Необлагаеми доходи по ЗДДФЛ

2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;

Казус 1

Сключвам лизингов договор за автомобил сега, плащам начална вноска, следователно и месечните вноски. Минава една година и решавам да платя изцяло остатъчната стойност на автомобила, след което колата ми се прехвърля. Решавам да я продам след два дена.
Въпросът ми е този период през който съм бил лизингополучател ( една година), признава ли се по гореспоменатата т.2 за да не плащам данъци при продажбата, или срокът от една година започва да тече от момента в който лизингодателя ми е прехвърли автомобила.

Казус 2

Имам лизингов договор за автомобил. Вкарвам да кажем 10 000 лв първоначална вноска и 1400 лв месечна вноска за период 6м т.е 6 х 1400 = 8400 лв общо съм дал 10 000 + 8400 = 18 400 лв.
имам остатъчна стойност 12 600 лв. плащам я нея на 6м и придобивам колата. Имаме период по малък от една година. Общата стойност на колата е 31 000 лв. ако я продам за 31 000 лв би триабжало да не платщам дануци защото няма положителна разлика между общото което съм дал 31 000 и продажната цена от същата стойност.
Или за покупна стойност се приема плащането на остатъчната стойност от 12 600, защото лизингодатекя прехвърля колата на остатъчна стойност.
Аз смятам че всичко платено до съответния момент трябва да се има предвид като покупна стойност а не само остатъчната на която се прехвърля
economy
Нов потребител

Мнениеот arlinabg » 20 Апр 2007, 19:15

pnedev е написал:

------------------------

дата на данъчното събитие е прехвърлянето на вещното право на строеж -> датата е датата на нотариалният акт - нито преди нито след
тази дата е валидна и за двете доставки и за вещното право и за бъдещите апартаменти съгласно чл. 130, ал. 2 ЗДДС
arlinabg
Младши потребител

Назад към Данъчно право