Моля колеги, които имат опит с разправии с НОИ, да се включат.
В офиса ни се случи следната абсурдна ситуация. Моя колежка беше в болничен за гледане на болно дете за 5 дни от 22.01. Датата, на която е издаден болничния е 24.01., защото личната я изпраща на специалист, който да издаде болничния, а час й дават за 2 дни по-късно. След като два пъти връщаха болничния от НОИ с разни забележки, вчера е намерила в пощенската си кутия писмо от ДКЦ-то, че се е събрала ЛКК, болничният й е анулиран, и се издава нов, но не за 5, а за 3 дни. Никой не се е свързал с нея, пък все пак аз съм чувала, че хората имали право да се защитят, ама в случая с НОИ май направо те уведомяват В крайна сметка излиза, че тя 2 дни не е ходила на работа без основателна причина, пък ако работодателят реши, може и да я уволни за това. Самото уведомление пък е от ДКЦ-то, дори не от НОИ.
Та ако някой е наясно какво трябва да се направи срещу тази изродщина, моля да се включи.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 07:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с болничен лист
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Колежке, явно болничният е обжалван не от НОИ, а от друг орган. Не само НОИ се занимава с болнични. А иначе след като е узнала за решението на ЛКК по отношение на болничния си служителката може да обжалва това решение, което обикновено представлява един протокол чрез РЦЗ (районния център по здравеопазване) като за целта ще се произнесе ТЕЛК. Освен това не смятам, че работодателя във всички случаи на отменен болничен ще може да уволни служителя поради неявяване на работа без основателна причина, тъй като все пак трябва да е налице и някакво виновно поведение от страна на лицето, а тук не може да се говори дори за непредпазливост, след като към момента на отсъствието лицето е имало надлежно разрешение от здравните органи за отсъствието си. Съвета ми е да се обжалва решението на ЛКК пред ТЕЛК.
- rumi_r
- Потребител
Болничният е обжалван от НОИ пред ЛКК.
При всички случаи ще се обжалва пред РЦЗ.
Никъде не намерих обаче какъв е редът и какви са реквизитите на това уведомление от ДКЦ-то- дали самото то не е нищожно. Пуснато е в пощенската кутия, не е с обратна разписка, пише, че болничният е анулиран и е издаден нов, но няма протокол или решение на ЛКК, няма мотиви, няма пред кого/как се обжалва. Та приемам практически идеи в този смисъл.
Иначе от НОИ няма нищо, което да жалим за момента.
При всички случаи ще се обжалва пред РЦЗ.
Никъде не намерих обаче какъв е редът и какви са реквизитите на това уведомление от ДКЦ-то- дали самото то не е нищожно. Пуснато е в пощенската кутия, не е с обратна разписка, пише, че болничният е анулиран и е издаден нов, но няма протокол или решение на ЛКК, няма мотиви, няма пред кого/как се обжалва. Та приемам практически идеи в този смисъл.
Иначе от НОИ няма нищо, което да жалим за момента.
- julia_s
- Младши потребител
От НОИ няма и да получите нищо, защото НОИ няма ангажимент да Ви уведоми за решението на ЛКК. Това е направило ДКЦ-то, но не както трябва. Така че поразтърсете се вместо да изчаквате някакво друго уведомяване. Процедурите по Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността са повече медицински отколокото правни. И макар, че доколкото си спомням имаше някакво препращане към АПК до сега не ми се е случвало някой да го прилага та чак до НЕЛК ако щете. Докторите са скарани с термини като "надлежно уведомяване", "влязъл в сила административен акт" и пр.
Дано имате успех и бързо си разрешите дилемата. Стискам палци.
Дано имате успех и бързо си разрешите дилемата. Стискам палци.
- rumi_r
- Потребител
Благодаря!
Че са скарани с правото отдавна го знам, но явно и законодателството, свързано с тях е скарано Пълно е с празнини откъм процедурите, затова и питах за конкретен опит, а жалбата вече я пиша.
Според мен обаче и от НОИ в случая би трябвало да дойде уведомление за отказ за плащане на 2-та дни, срещу което да се жалим. Или пък ще се счита, че е подаден новият болничен лист, вместо анулирания, и няма отказ? Е тези са ми най-неприятните-тъмна Индия откъдето и да гледаш. И практика съдебна няма още по новите неща.
Че са скарани с правото отдавна го знам, но явно и законодателството, свързано с тях е скарано Пълно е с празнини откъм процедурите, затова и питах за конкретен опит, а жалбата вече я пиша.
Според мен обаче и от НОИ в случая би трябвало да дойде уведомление за отказ за плащане на 2-та дни, срещу което да се жалим. Или пък ще се счита, че е подаден новият болничен лист, вместо анулирания, и няма отказ? Е тези са ми най-неприятните-тъмна Индия откъдето и да гледаш. И практика съдебна няма още по новите неща.
- julia_s
- Младши потребител
Доколкото знам ще стане точно както казвате. От НОИ ще изплатят направо новия болничен и нищо няма да получите като уведомяване. Да не би да са ви уведомили, че са ви жалили болничния още с подаване на жалбата. Макар че каква ти жалба, като и лекарите от НОИ могат да извършват проверки по издадените болнични. Те самите са контролен орган отделно от правото им за обжалване. Абе кашата е пълна....
- rumi_r
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|