приятели, увеличават им наема, без да ме питат - сключил съм договор за две години , минали са само десет месеца, а ме карат да напускам, ако не приема увеличената цена ..
въпросите ми са :
да заведа ли искова молба и каква да е тя- за нарушено владение , за неизпълнение на договор за наем ?
какво точно да искам - какви обезщетенвия ми се полагат?
благодаря на всички за помощта ! да ви се връща тъпкано:-)))
- Дата и час: 20 Ное 2024, 06:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
УВЕЛИЧЕН НАЕМ
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: УВЕЛИЧЕН НАЕМ
Всичко зависи от условията, на Договора за наем, който сте подсписали, тъй като , той има силата на закон м/у Вас - наемодател и наемател.
1. Уговорено ли е , че Наемодателят има право да увеличава наема?
1.1. Ако -да - по какъв начин уведомява за това НАЕМАТЕЛЯТ?
2. Начин на прекратяване на Договора?
В случай ,ч е е уговорено прекратяване с 1-месечно предизвестие е напълно възможно, при несъгласие от Ваша страна да заплатите по-високия наем, Наемодателят да Ви изпрати предизвестие.
Моят съвет е - прочетете внимателно сключеният от Вас договро за наем.
Ако имате възможност - сканирайте го и го поставете в тази дискусия.
По такъв начин, ще бъде разгледан "под лупа " , както от мен, така и от други колеги - юристи.
MONTESKIO
1. Уговорено ли е , че Наемодателят има право да увеличава наема?
1.1. Ако -да - по какъв начин уведомява за това НАЕМАТЕЛЯТ?
2. Начин на прекратяване на Договора?
В случай ,ч е е уговорено прекратяване с 1-месечно предизвестие е напълно възможно, при несъгласие от Ваша страна да заплатите по-високия наем, Наемодателят да Ви изпрати предизвестие.
Моят съвет е - прочетете внимателно сключеният от Вас договро за наем.
Ако имате възможност - сканирайте го и го поставете в тази дискусия.
По такъв начин, ще бъде разгледан "под лупа " , както от мен, така и от други колеги - юристи.
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Колегата е прав, че трябва да се видят клаузите на сключеният между Вас договор за наем.
- shveda
- Потребител
извинявам се, че не уточних преди малко
ОТГОВОРИ :
1. ДОГОВОРЪТ НЕ СЪДЪРЖА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЕДНОСТРАННО ИЗМЕНЕНИЕ НА НАЕМА ...
2. СКЛЮЧЕН Е ЗА ПЕРИОД ОТ ДВЕ ГОДИНИ
СРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ НЕ СЕ ПРЕКРАТЯВАТ С ПРЕДИЗВЕСТИЕ от един месец , а с изтичането на срока и на други основания , предвидени в закона ...
3. не е уговорена неустойка ...
какво можем да искаме ...
благодаря на всички!
ОТГОВОРИ :
1. ДОГОВОРЪТ НЕ СЪДЪРЖА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЕДНОСТРАННО ИЗМЕНЕНИЕ НА НАЕМА ...
2. СКЛЮЧЕН Е ЗА ПЕРИОД ОТ ДВЕ ГОДИНИ
СРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ НЕ СЕ ПРЕКРАТЯВАТ С ПРЕДИЗВЕСТИЕ от един месец , а с изтичането на срока и на други основания , предвидени в закона ...
3. не е уговорена неустойка ...
какво можем да искаме ...
благодаря на всички!
- Наемател
това е ясно, gega, но ме интересува размерът - нали трябва да доказваме какви са ни щетите и какъв е техния размер ...
например намерили сме си нова квартира, но на по-висока цена и сега искаме разликата .... (ами ако си намерим квартира , която не е на по-висока цена- тогава нищо ли нямаме право да искаме??? - все пак тук има неизпълнение на договорът ... )
или пък -наложило ни се е да идем на хотел, докато си намерим нова квартира ...не може ли фалшиви разписки от някъде да си вземем ...
какви други претърпени вреди да включим - не се сещам за всичко ...например - поради това, че сме останали без квартира , се е наложило да не отидем на работа, защото е трябвало да си търсим нова и два дни например сме били в неплатен отпуск ...?
а нещо по въпроса за пропуснатите ползи? - просто ми дайте съвет ...
желая на включа колкото се може повече - да поискаме всичко, на което имаме право ... но явно не се сещам ...
например намерили сме си нова квартира, но на по-висока цена и сега искаме разликата .... (ами ако си намерим квартира , която не е на по-висока цена- тогава нищо ли нямаме право да искаме??? - все пак тук има неизпълнение на договорът ... )
или пък -наложило ни се е да идем на хотел, докато си намерим нова квартира ...не може ли фалшиви разписки от някъде да си вземем ...
какви други претърпени вреди да включим - не се сещам за всичко ...например - поради това, че сме останали без квартира , се е наложило да не отидем на работа, защото е трябвало да си търсим нова и два дни например сме били в неплатен отпуск ...?
а нещо по въпроса за пропуснатите ползи? - просто ми дайте съвет ...
желая на включа колкото се може повече - да поискаме всичко, на което имаме право ... но явно не се сещам ...
- Наемател
лошото е , че няма клаузи за неустойка ...
и сега всички вреди трябва да се доказват ...
и сега всички вреди трябва да се доказват ...
- Наемател
Ами изпълни си договора докрай. Не се съгласявай с исканията извън договора. Защо ти трябва да ги съдиш. Нека наемодателите да те съдят.
- лунатик
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|