начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

МОЛЯ ЗА МНЕНИЕ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЛЯ ЗА МНЕНИЕ

Мнениеот p_petkova » 21 Фев 2007, 14:56

ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ!
Ще бъда благодарна на всеки, който изкаже някакво мнение или съвет. Случаят е следният:
Издаден Данъчен ревизионен акт на фирма Х, с който са определени задължения към бюджета. Акта е със съществени процесуални нарушения и е обжалван в срок. След подаването на жалбата Дирекция ОУИ има 45 дневен срок да се произнесе по нея. Непроизнасянето се счита за мълчаливо потвърждение на акта.
След изтичането на 45 дневния срок и неполучаването на съобщение за решение, жалбата е депозирана чрез данъчните до СГС. Ден след депозирането на жалбата /17 дни след изтичането на срока за произнасяне/ е издадено Решение на ОУИ /датата му е след срока/ с което Ревизионният акт е отменен изцяло и преписката е върната за нова ревизия.
Въпросът ми е следният:
Според Вас имам ли право да продължа производството в съда въпреки че жалбата ми е уважена дори и извън срока?
Притеснавя ме обстоятелството, че като отидем в съда производството ще бъде прекратено именно поради тази причина -издаденото решение на ОУИ.
p_petkova
Младши потребител

Мнениеот zvezda » 21 Фев 2007, 21:30

имате основание да се притеснявате - имах подобен случай на прекратяване на делото. Но вижте добре дали е спазен срока за издаване на решение в срока по чл.156, ал.6 ДОПК - "Решаващият орган не може да постанови решение след изтичането на срока за изпращане на преписката в съда."
Но въпреки това мисля, че делото ще бъде прекратено на основание ал.3 на чл.156 от ДОПК.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Мнениеот p_petkova » 22 Фев 2007, 13:20

Благодаря на zvezda за включването.
Това е проблемът.
Срокът по чл.155 ал.1 изтече на 02.02.2007г без произнасяне от страна на ОУИ по жалбата. Депозирах в деловодството им жалбата до съда на 15.02.2007г. и на 19.02.2007г ми се обадиха, че има издадено решение, с което е уважена жалбата и акта е отменен. Като датата на самото решение е 14.02.2007г.
Същинският проблем е, че с отмяна на акта е издадена заповед за нова ревизия, което всъщност се надявах да избегнем при отмяна на акта от съда.
Сега смятам да обжарвам решението на ОУИ пред ГЛ. ДД в частта, с която се назначава новата ревизия, но все още обмислям как. Ще се радвам да споделиш мнение.
p_petkova
Младши потребител

Мнениеот zvezda » 22 Фев 2007, 15:32

Здравей,
а на какво основание ще обжалваш пред Главния данъчен директор (ако съм те разбрала правилно) ?
Мисля че няма шанс точно защото интересът от обжалване отпада заради уважаване на жалбата ви - отменен е акта и е върнат за нова ревизия. Само ако отмяната на същия акт е повторна - не следва да се връща за нова ревизия.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Мнениеот sharenkov_g » 22 Фев 2007, 16:51

Колега, от това което пишете се вижда, че ОУИ стриктно са спазили "буквата на закона". Що се отнася до новата ревизия - едва ли ще я избегнете. Тъй като разполагате с решението на ОУИ, РД и РА, знаете къде да насочите доказателствените си усилия. Участвайте активно в новата ревизия. Успех!
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот p_petkova » 23 Фев 2007, 13:53

Мислех си за следният вариант, но преди всичко ще дам още информация и ще се радвам да споделиш мнение:
В ДРА ни се отказва право на данъчен кредит по фактури на двама доставчици. Още при извършването на насрещните проверки спрямо единият от тях са осъществени съществени процесуални нарушения, на които обърнах специално внимание в жалбата до ОУИ. Спрямо вторият доставчик насрещните проверки са извършени по правилата, но за него претендирам неприложимост на текста от ЗДДС, на основание на който се отказва данъчният кредит /като в случая са налице всички обстоятелства за признаване/.
В Решение на ОУИ обаче ДРА се отменя на първо място заради съществени процесуални нарушения за първият доставчик и по същите причини за втория. Освен това преписката е върната за издаване на заповед за нова ревизия.
При това положение се замислих за чл.155 ал.6 -в случаите по ал.4 /нас ни касае т.2 -допуснати съществени нарушения на процесуалните правила/ производството за издаване на новия акт започва от незаконосъобразното действие, което е послужило като основание за отмяна на акта.
В този смисъл се замислих,че всъщност следва да се ревизира само доставчика спрямо когото са допуснати процесуалните нарушения?
p_petkova
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 23 Фев 2007, 15:29

За кои периоди не Ви е признат ДК? Явно случаят Ви е по ЗДДС /отм./. Лично аз не бих се осланял само и единствено на процесуални нарушения по време на ревизията, тъй като впоследствие съдът може да потвърди акта на различни правни и/или фактически основания.
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот p_petkova » 23 Фев 2007, 15:50

Касае се за периода 10.2004 - 02.2005г.
Аз не се осланям само на процесуалните нарушения, но ако трябва да бъда честна доста залагам на тях - искам да кажа, че имам документи за извършени доставки, платени фактури, платен ДДС и всичко останало.
Целта е да няма нова ревизия.
p_petkova
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 23 Фев 2007, 16:51

Съжалявам, че ще Ви разочаровам, но нова ревизия ще има. Бих се концентрирал да докажа /в хода на ревизията/, че в случая са налице реални доставки, защото ако в РД и РА се констатира, че такива не са осъществени, положението в съда ще бъде почти неспасяемо.
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот p_petkova » 28 Фев 2007, 13:20

Много благодарности на sharenkov_g и zvezda за споделените мнения и съвети.
p_petkova
Младши потребител

Назад към Данъчно право