начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

ukrivane na dokumentite na deteto

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

ukrivane na dokumentite na deteto

Мнениеот Kalina Dimova » 03 Авг 2004, 17:17

Az sam omajena v Germnaia za germanec. Deteto mi e na edna godina, no oshte niama balgarski pasport, makar che e i balgarski grajdanin poradi nejelanie ot strana na maja mi da mu izvadim. Ot 6 meseca majat mi ukriva nemskia mejdunaroden pasport na deteto s cel da ne doidem nie v Balgaria da posetim rodninite mi. Imam li niakakvi prava po balgarsktie zakoni da vazdeistvam varhu sapruga mi, sled kato deteto mi e i balgarski podanik. Za sajalenie po nemsite imam vazmojnost samo ako sme razvedeni i sam poluchila izkluchitlenite roditelski prava. Mnogo shte sam blagodarna za malko informacia po vyprosa, sled kato niamam zasega vazmojnost da doida lichno v Balgaria.
Kalina Dimova

Re: ukrivane na dokumentite na deteto

Мнениеот LakeG » 03 Авг 2004, 19:47

Здравейте!Не съм сигурна, че мога да Ви помогна, но ще опитам. Предполагам, че освен международния паспорт детето има и друг документ-акт за раждане. Не бихте ли могли по някакъв начин да му извадите друг международен паспорт-български например, след като по нашето законодателство детето е и български гражданин, след като единият от родителите е бългрски гражданин. Не знам дали това е възможно, но е единственото, което ми хрумва в този момент. Защо не се обърнете за помощ към посолството ни?
LakeG

Мнениеот shveda » 03 Авг 2004, 21:08

За съжаление, за да подадете заявление за задграничен паспорт на детето, съгласно нашето законодателство е необходимо, то да се подпише и от двамата родители и то пред длъжностното лице. Може да предявите граждански иск съгласно СК за спор при упражняване на родителски права, но не мога да Ви гарантирам, че изходът ще е успешен. От друга страна, дори и решението да е във Ваша полза, няма гаранция, че ще може да го приведете в изпълнение в Германия.
shveda
Потребител

Мнениеот BlaueAugen » 04 Авг 2004, 15:08

Извадете заверено копие от акта за раждане на детето, после го заверете и с Apostille (вид заверка) в Германия, после го изпратете на роднините си в България, които да го дадат за превод от заклет преводач и да го легализират в нашия консулски отдел. Така легализираният акт за раждане се носи в общината по последно местожителство на майката, откъдето се издава български акт за раждане. С него се ходи в полицията и се подава заявление за паспорт. За последното е необходимо пълномощно, ако се подава в България, но можете да го подадете и в нашето посолство в Германия. За съжаление пълномощното трябва да е и от двамата родители. Що се отнася до изваждането на български акт за раждане, за това не е необходимо пълномощно и може да се извърши лесно.
Ама какви са тези бащи?! И по немските закони не е възможно някой да укрива нечий паспорт, дори и да не е разведен с майката! Няма как това да не е нарушение. Проверете в тяхната полиция или в друга подходяща служба.
Успех!
BlaueAugen

Назад към Гражданство