начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Питане за патентен данък?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за патентен данък?

Мнениеот donchaz » 01 Фев 2007, 11:51

Здравейте,
Искам да открия малък магазин-сервиз за компютърна техника в град Велико Търново.
Та въпроса ми е какъв е патентния данък за такава дейност и какъв е начина той да бъде по малък?
Имали значение квадратурата на помещението?
Имали облекчения за новооткрита фирма?
Много ще се радвам ако някои ми отговори на тези въпроси!
Предварително благодаря!
Последна промяна donchaz на 11 Юни 2008, 11:30, променена общо 2 пъти
donchaz
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 01 Фев 2007, 15:03

Патентен данък - 10 лв на квадратен метър търговска площ (до 100 м2 търговска площ), при положение, че работите като ЕТ. Реално търговската ви площ е около 5 - 6 квадратни метра, ако магазина ви е тип "гараж" :D . Облекчения за новооткрита фирма няма, патентния данък се плаща непосредствено преди започването на дейността.
Във вашият случай имате две патентни дейности - продажба на компютри и ремонт на техника. За втората дейност патентния данък за Търново е 900 лв. Облекчението, което можете да ползвате е 50% ако вие извършвате лично тези ремонти.

Ако фирмата ви е ООД, ЕООД и т.н., няма патентен данък, облагането е по реда на ЗКПО.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот donchaz » 10 Фев 2007, 19:54

Искрено ви благодаря за отговора!Надявам се да ми помогнете и на следващия въпрос:

Имам регистрирана фирма или по точно ООД.
Искам да взема гараж и да го направя магазин за промишлени стоки.
Та въпроса ми е какви документи са необходими за регистрация на търговски обект.
Да поясня че гаража до преди месец е действал като магазина за текстилни облекла.
Благодаря на всички които помогнат!
Последна промяна donchaz на 11 Юни 2008, 11:30, променена общо 2 пъти
donchaz
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 12 Фев 2007, 16:08

Отивате в съвета "Информация"- сектор "Регионална икономика" - новата част на терасата, която я направиха преди година-две, ще ви дадат един дълъг списък с документи, които ще трябва да подготвите и да ги предадете там. Хората всичко са го описали. Между другото вземете си и от рекламните брошури, има ценова листа на всяко документче, та ще можете да се ориентирате за разходите ви.
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право