Моля Ви за помощ!
През 2002 г. с ревизионен акт са ми определени задължения за ДДС за около 300 000 лева. Не съм внесъл тези пари и до ден днешен / няма от къде /. Сега срещу мен прокурора е повдигнал обвинение по чл.257 ал.1 пр.1 във вр. чл.255 ал.1 пр.2 и чл.256 пр.2 за това,че съм избегнал и укрил плащането на задължения, като съм потвърдил неистина в подавани декларации и съм ползвал документи с невярно съдържание. В наказателното производство е конституирана Държавата като граждански ищец, тъй като не са внесени в бюджета горепосочените суми, собственост на Държавата. Можете ли да ми кажете защо след като имам ревизионен акт и след като данъчните имат други способи да си събират вземането, държавата ако и бъде уважен иска ще си търси още веднъж тези пари. Значи ли че сега не дължа 300 000лв., а 600 000лв.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 07:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Граждански иск в наказателното производство от Държавата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Граждански иск в наказателното производство от Държавата
vanko1 написа: Можете ли да ми кажете защо след като имам ревизионен акт и след като данъчните имат други способи да си събират вземането, държавата ако и бъде уважен иска ще си търси още веднъж тези пари. Значи ли че сега не дължа 300 000лв., а 600 000лв.
явно тези способи НЕ са подействали, щом се е наложило образуване на наказателно производство
- lidi07
- Младши потребител
Във всички случаи не дължиш 600 хиляди, и не мисля, че изобщо е допустимо за данъчни вземания държавата да предявява иск.
Било то и иск за вреди. Значи кво, някой като не ми плати задължението си към мен, и имам право да предявя иск за вреди за размера на неплатеното задължение?
Било то и иск за вреди. Значи кво, някой като не ми плати задължението си към мен, и имам право да предявя иск за вреди за размера на неплатеното задължение?
-
portokal - Старши потребител
Моля за компетентни съвети!
И още да попитам, според вас какво мога да очаквам от гражданския ищец, как ще си докаже той вредите които са настъпили?
И още да попитам, според вас какво мога да очаквам от гражданския ищец, как ще си докаже той вредите които са настъпили?
- vanko1
- Нов потребител
portokal написа: Значи кво, някой като не ми плати задължението си към мен, и имам право да предявя иск за вреди за размера на неплатеното задължение?
стига това да е в рамките на наказателното производство, да
" НПК - Граждански ищец
Лице, което може да участва като граждански ищец
Чл. 84. (1) Пострадалият или неговите наследници, както и юридическите лица, които са претърпели вреди от престъплението, могат да предявят в съдебното производство граждански иск за обезщетение на вредите и да се установят като граждански ищци.
(2) Гражданският иск не може да се предяви в съдебното производство, когато е предявен по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Молба за предявяване на граждански иск
Чл. 85. (1) В молбата за предявяване на граждански иск се посочват: трите имена на подателя и на лицето, срещу което се предявява искът; наказателното дело, по което се подава; престъплението, от което са причинени вредите, и характерът и размерът на вредите, за които се иска обезщетение.
(2) Молбата може да бъде устна или писмена.
(3) Гражданският иск се предявява най-късно до започването на съдебното следствие пред първоинстанционния съд.
Лица, срещу които може да се предяви граждански иск
Чл. 86. Гражданският иск в съдебното производство може да бъде предявен както срещу подсъдимия, така и срещу други лица, които носят гражданска отговорност за вредите, причинени от престъплението.
Права на гражданския ищец
Чл. 87. (1) Гражданският ищец има следните права: да участва в съдебното производство; да иска обезпечаване на гражданския иск; да се запознава с делото и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да прави искания, бележки и възражения и да обжалва актовете на съда, които накърняват неговите права и законни интереси.
(2) Гражданският ищец упражнява правата по ал. 1 в пределите, необходими за доказване на основанието и размера на гражданския иск.
Ред за разглеждане на гражданския иск
Чл. 88. (1) Гражданският иск в съдебното производство се разглежда по правилата на този кодекс, а доколкото в него няма съответни правила, се прилага Гражданският процесуален кодекс.
(2) Разглеждането на гражданския иск не може да стане причина за отлагане на наказателното дело.
(3) Когато съдебното производство се прекрати, гражданският иск не се разглежда, но може да се предяви пред граждански съд. "
- lidi07
- Младши потребител
Граждански иск в наказателния процес се предявява за вреди от непозволено увреждане. Това са същите искове с правно основание чл. 45-50 от ЗЗД, които могат да се предявят по реда на ГПК.
Ако имаш право на иск по ГПК, само тогава можеш да предявиш иск в наказателния процес.
Ако имаш право на иск по ГПК, само тогава можеш да предявиш иск в наказателния процес.
-
Вреди от "престъплението", колежке - това е важното в случая
Досъдебно производство се образува, когато са налице законен повод и достатъчно данни.
Дали има престъпление или не - питащият е предоставил много бегла информация към момента.
Досъдебно производство се образува, когато са налице законен повод и достатъчно данни.
Дали има престъпление или не - питащият е предоставил много бегла информация към момента.
- lidi07
- Младши потребител
Ама неплатените данъци не са вреди от престъплението. Те са си неплатени данъци. Той можеше да си ги декларира най-прилежно и пак да не ги плати.
Данъците са ти задължение по закон. Има-няма престъпление, дължат се. Не са задължение, което произтича от извършеното престъпление. Нищо, че престъплението може да е свързано с тях.
ОК, да не спорим. Моето мнение е твърдо такова.
Данъците са ти задължение по закон. Има-няма престъпление, дължат се. Не са задължение, което произтича от извършеното престъпление. Нищо, че престъплението може да е свързано с тях.
ОК, да не спорим. Моето мнение е твърдо такова.
-
Re: Граждански иск в наказателното производство от Държавата
vanko1 написа: Сега срещу мен прокурора е повдигнал обвинение по чл.257 ал.1 пр.1 във вр. чл.255 ал.1 пр.2 и чл.256 пр.2 за това,че съм избегнал и укрил плащането на задължения, като съм потвърдил неистина в подавани декларации и съм ползвал документи с невярно съдържание. ...
това е нещо повече от "неплатени данъци"
нееее, не съм искала да прозвучи така, сякаш споря
напротив - приятно ми беше да дебатираме
лека вечер желая на колежката
- lidi07
- Младши потребител
Да, престъплението е нещо повече от неплатени данъци, но искът, доколкото разбирам, е за размера на неплатените данъци и лихвите върху тях.
Лека вечер и на Вас!
Лека вечер и на Вас!
-
Хм!
Здравейте, колеги!
Имаше една статия в сп. "Адвокатски преглед" по въпроса: Престъпление по чл. 227б НК ли е неплащането на данъци? - Здравко Славчев, ст. ас. по Данъчно и Финансово право в броя от м.юни/ 2006
Има го публикуван на страницата на Висшия адвокатски съвет - цялата статия е там. И е интересна. Ето направо линк.
http://vas.lex.bg/advpregled.html&y=916&b=920
Може да послужи за някои идеи?
Приятна вечер!
Имаше една статия в сп. "Адвокатски преглед" по въпроса: Престъпление по чл. 227б НК ли е неплащането на данъци? - Здравко Славчев, ст. ас. по Данъчно и Финансово право в броя от м.юни/ 2006
Има го публикуван на страницата на Висшия адвокатски съвет - цялата статия е там. И е интересна. Ето направо линк.
http://vas.lex.bg/advpregled.html&y=916&b=920
Може да послужи за някои идеи?
Приятна вечер!
- mi6le
- Нов потребител
vanko1 написа: защо след като имам ревизионен акт и след като данъчните имат други способи да си събират вземането, държавата ако и бъде уважен иска ще си търси още веднъж тези пари. Значи ли че сега не дължа 300 000лв., а 600 000лв.
Гражданският иск в наказателния процес /НП/ представлява искане на пострадалия от престъплението /в случая предполагам това е Териториалното данъчно подразделение, което Ви е направило ревизията?/ да му се присъди обезщетение за претърпените вреди, предявено в НП срещу обвиняемия и/или лицата, които носят гражданска отговорност за неговите действия. Следователно, ако искът бъде уважен и Вие платите въпросната сума, вземането на ТДП ще бъде удовлетворено, т.е. дължимата сума /предполагам калкулираната в ревизионния акт/ ще ви бъде удържана веднъж, а не два пъти. В НП се търсят вреди от деяния, които са именно предмет на обвинението. Предмет на гражданския иск в НП могат да бъдат И лихвите по присвоената сума, изтекли от деня на присвояването – във вашия случай – от неплащането на данъчните задължения. Тези лихви са вреди, които са пряка последица от деянието, предмет на обвинителния акт, и затова могат да се търсят по реда на наказателното производство и БЕЗ да са включени в предмета на обвинението.
vanko1 написа:И още да попитам, според вас какво мога да очаквам от гражданския ищец, как ще си докаже той вредите които са настъпили?
С допускането на гражданския иск пострадалият, в случая ТДП в лицето на неговия юрисконсулт /предполагам/ се конституира като субект на процеса, граждански ищец, в което си качество участва наравно в процеса с останалите страни. Правата му в НП са подчинени на идеята той да обоснове гражданския си иск, не и за реализиране на наказателната отговорност на обвиняемия. Казано простичко – представителите на ТДП ще бъдат разпитани относно извършената ревизия /основно/ и констатираното в нея, а доказването на престъплението е приоритет на водещия разследването и на наблюдаващия прокурор.
Надявам се с това да съм отговорила на въпросите Ви.
Последна промяна lidi07 на 26 Яну 2007, 18:27, променена общо 1 път
- lidi07
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|