начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

майчинство

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство

Мнениеот dia_d » 23 Яну 2007, 12:12

Здравейте! Търся компетентно мнение по важен за мен въпрос. Предстои ми от 01.02.07 да бъда съкратена-началникът ми закрива офиса си,поради липса на работа. Съмнявам се някой работодател тепърва да ми даде шанс за работа, поради факта че съм бременна и средата на 07.2007 трябва да родя. Въпросът ми е - какво бих могла да направя, за да получавам майчинство 2 години и обезщетението ми през първите 315 дни да е по-високо от минималната РЗ на която са ме осигурявали до сега.Мога ли фиктивно да се водя на работа на трудов договор и през дадена фирма да си плащам сама осигуровки върху по-висока заплата.Обременява ли това по някакъв начин работодателя и може ли да бъда междувременно в болничен по майчинство? Моля някой да ми отговори,защото е важно за мен, а трудно се ориентирам кое е най-доброто, което мого да направя в случая.
Предварително благодаря!!! :D
dia_d
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 23 Яну 2007, 12:50

Здравейте! За да получавате обезщетение за бременност и раждане за 315 дни и след това обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст трябва да сте осигурена за всички осигурени социални рискове, което в масовия случай означава да сте назначена на трудов догговор. Варианта, който сама предлагате да си плащате осигуровки чрез фиктивен работодател не е чак толкова идеален и безпроблемен. Като махнем въпроса, че това не може да се направи с кой да е работодател опираме до това изгодно ли е или не и то и за двамата - и за работника и за работодателя. За работодателя основното е да няма харчове по вас, което вие предлагате да стане като си плащате сама осигуровките. Но това не спестява работата на счетоводителя му. По важно е обаче какви изгоди бихте имали вие. Целта поради която евентуално ще направите едно такова чудо е да получавате обезщетенията от ДОО. До тук добре. Но ... На първо място, за да получавате по-голям размер на обезщетението през 315-те дни от МРЗ трябва шест месеца преди това да сте работили на по-голяма заплата. Повтарям ... да сте работили, а не да сте в болнични. (Ако сте в болнични, базата за обезщетението се връща още по-назад. Има смисъл само ако в момента сте на голяма заплата.) От тук обаче цъфва проблема ... Ще трябва да се водите на работа, а няма да ви плащат, за да не набутвате работодателя. На всичкото отгоре ще трябва и вие да плащате ... осигуровките си. Сама ще си прецениите дали това ви е изгодно.
Знам, че е почти невъзможно за бременна жена да си намери работа, но трябва да имате предвид, че осигуровките общо тези за сметка на работодателя и тези за сметка на работника са около 35-40% и при положение че целта е заплатата да е по-висока и сумата на осигуровките ще е по-голяма. Ако използвате варианта с фиктивното назначение го обмислете добре и със сигурност не го правете с кой да е работодател. Желателно е да ви е познат, въпреки че това е най-лесния начин да се развали едно приятелство.
rumi_r
Потребител

Мнениеот dia_d » 23 Яну 2007, 15:00

Много благодаря за отговора! Исках да се консултирам за още нещо.
Настоящият ми работодател/който ще ме съкрати следващия месец/ за 3 години работа при него на трудов договор не ми е платил сумарно 10 месеца пенсионни осигуровки. Мога ли да имам претенции към него за тези месеци, при условие че не съм подавала и подписвала писмени молби за отпуск/ нито платен, нито неплатен/, както и за заплащане на натрупаните отпуски. При съкращение на всички работни места необходимо ли е предупреждение във времето и плащат ли се някакви компенсации?
Благодаря още веднъж
dia_d
Нов потребител

Re: майчинство

Мнениеот angeliciva » 23 Яну 2007, 15:33

Мога ли фиктивно да се водя на работа на трудов договор и през дадена фирма да си плащам сама осигуровки върху по-висока заплата.Обременява ли това по някакъв начин работодателя и може ли да бъда междувременно в болничен по майчинство? Моля някой да ми отговори,защото е важно за мен, а трудно се ориентирам кое е най-доброто, което мого да направя в случая.
Предварително благодаря!!! :D

На Ваше място бих потърсила начин да се осигурявам чрез работодател.Щом терминът Ви е в средата на Юли ,значи ще излезете в отпуск поради бременност и раждане 45 дни преди това ,което е началото на Юни. В такъв случай имате 4 месеца (февруари,март, април,май) ,в които можете да си изградите база за бъдещите болнични обезщетения ,които да ви се изплащат.
Работодателят няма да бъде ощетен, а напротив - разходите ,както за работната Ви заплата ,така и за осигуровките Ви, му се признават за разход и с тях се намалява облагаемата печалба. Де факто - плащате ги Вие ,а на него му се приспадат от печалбата.
Размерът на дължимите осигуровки е 36.4 % от брутното възнаграждение ,върху което сте си избрали да Ви осигуряват,отделно дължите Данък общ доход,който обаче ще Ви се яви надвнесен и другата година и с Декларация по чл.41 ще можете да си го възстановите.
Ще Ви направя калкулация при 1000 лв осигурителен доход .
На месец ще дължите 364 лв. СО и 172 лв ДОД или общо 540 лв(закръглям)
4 месеца *540 лв = 2160 лв. ще платите чрез работодателя за осигуровки
Изчислено на тази база ( 4 месеца в осигуряване на 1000 лв и още 2 месеца назад осигуряване на Мин.раб заплата при стария работодател ) обезщетението ,което ще получавате като излезете в болнични е средно на месец : 20 раб.дни по 28 лв. = 560 лв.
Имам известни резерви ,че са Ви осигурявали НЕ на Мин.раб.заплата , а на минимален осигурителен праг ,но от това сумата няма да мръдне много.Ако се промени то ще е в посока благоприятна за Вас.
Т.е през първите 4 месеца от болничните ще си покриете разходите за осигуровки ,които сте имали ,но след това още 6 месеца и половина
ще получавата средно по 560 лв ( в зависимост от работните дни през месеца ,смятам го средно при 20 раб.дни) . Отделно ,както вече споменах ,през 2008 ще подадете декларация и ще Ви възстановят внесения ДОД ( 4 месеца * 170 лв. = 680 лв.)
Всичко е въпрос на счетоводни изчисления .
Ако обаче излизате в 45 дневен болничин през май ,то тогава се взема за база -от април 6 месеца назад.
Друго ,което трябва да се спомене е ,че се дължи 3.9 %*220 лв. здравна осигуровка,която по принцип е задължение на работодателя но във Вашия случай е справедливо да си я поемете Вие.Т.е сложете си като разход по време на болничните още 8,60 лв.
Пиша всичко това ,защото знам как се гледа дете и искам да Ви спестя финансовите притеснения.
Ако имате още въпроси ,ще Ви отговоря.
angeliciva
Нов потребител

Назад към Данъчно право