начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

данък наследство

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

данък наследство

Мнениеот shanan » 21 Дек 2006, 14:58

променен ли е закона за наследството? свекър ми ме изненада, казвайки, че няма вече такъв закон, естествено имаше предвид данъка, който трябва да се плаща при наследяване на имот, аз обаче мисля, че имаше определена сума над която се дължи данък, или бъркам, моля дайте ми инфо!
Благодаря!
shanan
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 22 Дек 2006, 09:48

Здравейте! Това, което ви интересува доколкото разбирам не е начина на наследяване, а заплащането на данъка. Следователно не ви касае Закона за наследството, а Закона за местните данъци и такси. И последния действително има промяна, която вероятно е имал предвид свекъра ви.
Чл. 31. (1) (Предишен текст на чл. 31 - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Данъкът върху наследството се заплаща от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците.
(2) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения.
А по въпроса за праговете наистина има праг, ако въобще сте измежду тези които дължат данък.
Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Данъкът се определя поотделно за всеки наследник или заветник, както следва:
1. за братя и сестри и техните деца - 0,7 на сто за наследствен дял над 250 000 лв.;
2. за лица, извън посочените в т. 1 - 5 на сто за наследствен дял над 250 000 лв.
rumi_r
Потребител

Назад към Данъчно право