начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Здравни осигуровки!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравни осигуровки!

Мнениеот d_mavrodieva » 21 Ное 2006, 16:14

От Мария Милева:
Здравейте. Имам въпрос свързан със здравните осигуровки и ще се радвам, ако някой може да ми даде отговор.

Завършила съм четвърти курс, но все още не съм се явила на държавен изпит.
Ето какво пише в закона за висшето образование:

Чл. 67. (Доп. - ДВ, бр. 48 от 2004 г.) Статут на студент, докторант или специализант се придобива при записване във висше училище и се загубва при отписване, както и за срока на отстраняване от висшето училище по чл. 74, ал. 2.
Чл. 74. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г.) (1) Студент, докторант или специализант се отписва при:
1. успешно завършване курса на обучение;
2. напускане или преместване.
(2) Студент, докторант или специализант се отстранява от висшето училище за определен срок при:
1. предоставяне на неверни данни, въз основа на които е приет във висшето училище, или подправяне на документи за студентското му положение;
2. системно неизпълнение на задълженията си по учебния план или правилниците на висшето училище;
3. осъждане на лишаване от свобода за извършено умишлено престъпление от общ характер.

А ето какво пише в закона за здравното осигуряване:

Осигуряват се за сметка на републиканския бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
2. студентите - редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка;

Въпросът ми е, трябва да се самоосигурявам или се осигурявам за сметка на републиканския бюджет?
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот monteskio » 21 Ное 2006, 16:22

Здравейте,

Отговорът е много лесен - ако възрастта ви е под 26 год - и не работите не сте задължена да се осигурявате.
При положение, че възрастта ви е под 26 год и вие работите, не се осигурявате за сметка на бюджета, а от работодателят ви, в определено процентно съотношение, който дължи осигуровки съобразно сключения трудов договор и размера на бр. тр. възнаграждение.
В случай, че възрастта ви е над 26 год. отговорът си следва сам.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Ledenata » 21 Ное 2006, 19:41

До навършване на 26 г. ВУЗ, в който учите ви осигурява с изключение на случаите на прекъсване на обучението за срока на прекъсването. За да изясните актуалния си здравноосигурителния статус - http://www.nap.bg ->осигуряване->справка за здравно осигуряване. :D
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 24 Ное 2006, 15:47

От Мария отново:

Днес ходих в университета, за да резбера защо не са ми плащани здравните осигуровки (по-горе съм обяснила конкретния случай).
Отговорът беше, че ПУ ми плаща осигуровките до първата дата за държавен изпит и без значение дали ще се явиш или не, дали ще го вземеш или не, те спират да те осигуряват. Споменах им, че в закона за здравното осигуряване пише, че ако си студент и имаш студентски права съответният ВУЗ те осигурява до навършване на 26 години. Отговорът беше, че не можело университета да ме осигурява осем години. shocked

Моля, ако някой знае, да сподели, в кой закон пише, че след първа дата на държавен изпит съответният ВУЗ спира да плаща здравните осигуровки на семестриално завършилите студенти.
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот Ledenata » 25 Ное 2006, 20:57

Не знам кой ви е университета, но запознайте дамите от Учебен отдел със Закона за здравното осигуряване, а именно:
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г.) Осигуряват се за сметка на републиканския бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:

1. (доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование;

2. студентите - редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка;

3. (нова - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) чуждестранните студенти - редовно обучение, до навършване на 26-годишна възраст и докторантите на редовно обучение, приети във висши училища и научни организации у нас по реда на Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и Постановление на Министерския съвет № 228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България;

Дори чуждестранните студенти се осигуряват до 26 - год. възраст, стига да не са прекъснали и да не се осигуряват по трудов договор. И това за сметка на републиканския бюджет!!!! :!:
Проверете дали не сте прекъснала и ако не - действайте!
Успех.
Ledenata
Младши потребител

Назад към Данъчно право