- Дата и час: 20 Ное 2024, 07:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Осигурителен казус, свързан с ЕТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Осигурителен казус, свързан с ЕТ
Вече няма значение
Последна промяна andronika на 06 Окт 2006, 15:59, променена общо 1 път
- andronika
- Потребител
Не е правилно.
Вариантът е следния:
Майка ви назначава баща ви по договор за прокура. Така, тя няма да дължи осигуровки като ЕТ, понеже тя лично няма да извършва трудова дейност а баща ви. Затова той ще дължи осигуровки върху полученото бр.възнаграждение. В случай, че възнаграждението по договор за прокура е под мин. раб.заплата намалена с нормативно-признатите разходи, то баща ви също няма да дължи осигуровки.
УСПЕХ !
Вариантът е следния:
Майка ви назначава баща ви по договор за прокура. Така, тя няма да дължи осигуровки като ЕТ, понеже тя лично няма да извършва трудова дейност а баща ви. Затова той ще дължи осигуровки върху полученото бр.възнаграждение. В случай, че възнаграждението по договор за прокура е под мин. раб.заплата намалена с нормативно-признатите разходи, то баща ви също няма да дължи осигуровки.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
За прокуриста има минимален осигурителен праг мисля, че е 390 лв. и следователно ако баща Ви бъде назначен за управител на фирмата, може да се уговори възнаграждение 220 лв., но не може да бъде осигуряван на по-малко от 390 лв., затова по принцип собствениците остават управители, за да се осигуряват на 220 лв., а действителните действат с пълномощно. Каквото и да решите за минало време няма как, защото се уведомява НОИ за сключения договор за управление. Счетоводителката Ви е в пълна грешка ако смята, че пълномощно те прави собственик и се осигурямаш на 220 лв. Защо не прехвърлите ЕТ-то на баща Ви? Всичките ви проблеми от това естество се решават.
- peip
- Потребител
Много неща има за писане. Добре е да направите една консултация с документи да не говориме наизуст, но всичко може да се оправи - за баща Ви да се счете, че е бил на трудов договор. Преди 10 години същите не се регистрираха в НОИ не е страшно оправя се важното е, че са внасяни осигурителни вноски. За майка Ви има срокове на давност и т.н. Важно е до сега правена ли е ревизия от инспектор от НОИ.
- peip
- Потребител
За peip специално мнението на "Компетентния орган"
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
Изх. № 91-01-56 от 07.03.2003 г. относно внасяне на осигурителни вноски при полагане на труд по договори за прокура
Договорът за прокура по своя характер представлява договор за управление на търговец, чрез който се предава управлението на едно предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, а прокуристът - управител се задължава срещу определено възнаграждение да постигне конкретни стопански резултати в рамките на договорения срок /респективно - безсрочно/. Този вид управление включва формирането и изразяването волята на самото търговско дружество. Видът на търговеца /дружество или едноличен търговец/ не се отразява на формата на самия договор за прокура.
За да породи действие такъв договор спрямо трети лица е необходимо да са изпълнени две кумулативни условия:
- той да е сключен в писмена форма и в него да е посочено възнаграждение;
- да е вписан в съда по регистрация на търговеца.
Договорът за прокура може да бъде както трудов, така и граждански.
С последните изменения на Кодекса за задължително обществено осигуряване се въведоха осигурителни прагове по икономически дейности и професии, които се съобразяват при внасяне на осигурителни вноски за работниците, служителите и лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КЗОО.
За да отпадне задължението за внасяне на осигурителни вноски от собственик на едноличен търговец - в качеството му на самоосигуряващо се лице, се изисква представяне на вписан в търговския регистър договор за прокура.
Когато договорът за прокура е сключен като трудов договор, осигурителни вноски следва да се внасят по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1 или по чл. 4, ал. 2 от КЗОО.
Договорът за прокура, когато не е сключен във форма на трудов договор, е вид граждански договор за управление на търговец.
В чл. 4, ал. 1, т. 7 от КЗОО обаче изрично е записано, че подлежат на задължително обществено осигуряване за всички осигурени рискове само изпълнителите по договори за управление на търговски дружества. В този смисъл прокуристът на един едноличен търговец следва да се осигурява като по договор за полагане на труд без трудово правоотношение, а не като по договор за управление на търговско дружество, тъй като едноличният търговец не е такова дружество.
Прокуристът на едноличен търговец следва да се осигурява при условията на чл. 4, ал. 3, т. 5 или т. 6 от КЗОО - в зависимост от размера на реално полученото от него месечно възнаграждение.
Действието на договора за прокура се прекратява, след отписването му от търговския регистър, за което следва да се представи удостоверителен документ от съда по регистрацията на търговеца. Едва след това за собственика отново ще възникне задължението за внасяне на осигурителни вноски, ако упражнява трудова дейност.
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
Изх. № 91-01-56 от 07.03.2003 г. относно внасяне на осигурителни вноски при полагане на труд по договори за прокура
Договорът за прокура по своя характер представлява договор за управление на търговец, чрез който се предава управлението на едно предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, а прокуристът - управител се задължава срещу определено възнаграждение да постигне конкретни стопански резултати в рамките на договорения срок /респективно - безсрочно/. Този вид управление включва формирането и изразяването волята на самото търговско дружество. Видът на търговеца /дружество или едноличен търговец/ не се отразява на формата на самия договор за прокура.
За да породи действие такъв договор спрямо трети лица е необходимо да са изпълнени две кумулативни условия:
- той да е сключен в писмена форма и в него да е посочено възнаграждение;
- да е вписан в съда по регистрация на търговеца.
Договорът за прокура може да бъде както трудов, така и граждански.
С последните изменения на Кодекса за задължително обществено осигуряване се въведоха осигурителни прагове по икономически дейности и професии, които се съобразяват при внасяне на осигурителни вноски за работниците, служителите и лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КЗОО.
За да отпадне задължението за внасяне на осигурителни вноски от собственик на едноличен търговец - в качеството му на самоосигуряващо се лице, се изисква представяне на вписан в търговския регистър договор за прокура.
Когато договорът за прокура е сключен като трудов договор, осигурителни вноски следва да се внасят по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1 или по чл. 4, ал. 2 от КЗОО.
Договорът за прокура, когато не е сключен във форма на трудов договор, е вид граждански договор за управление на търговец.
В чл. 4, ал. 1, т. 7 от КЗОО обаче изрично е записано, че подлежат на задължително обществено осигуряване за всички осигурени рискове само изпълнителите по договори за управление на търговски дружества. В този смисъл прокуристът на един едноличен търговец следва да се осигурява като по договор за полагане на труд без трудово правоотношение, а не като по договор за управление на търговско дружество, тъй като едноличният търговец не е такова дружество.
Прокуристът на едноличен търговец следва да се осигурява при условията на чл. 4, ал. 3, т. 5 или т. 6 от КЗОО - в зависимост от размера на реално полученото от него месечно възнаграждение.
Действието на договора за прокура се прекратява, след отписването му от търговския регистър, за което следва да се представи удостоверителен документ от съда по регистрацията на търговеца. Едва след това за собственика отново ще възникне задължението за внасяне на осигурителни вноски, ако упражнява трудова дейност.
- prnedev
- Активен потребител
Проблемът е, че положението на баща ми е такова от цели 10 години. Т.е. той се е осигурявал на 220 лв, а сега какво ще се окаже - че не е осигурен, че няма стаж или какво??? Ами майка ми след като е била длъжна да се осигурява, а не го е правила???
Баща ви има осигурителен стаж, за него няма от какво да се притеснявате. Идеалният вариант е, той да е подавал и данъчна декларация по чл.41 от ЗОДФЛ за него самия. Да не ставам гадател, ама ако съм прав, по документи ще излезе, че баща ви няма никакви доходи за последните 10 години И дори ще ми е много любопитно да погледна някоя от годишните данъчни декларации на майка ви ))
За майка ви, там осигуровките се дължат и "колежката" спокойно можете да я поопухате, че не си е свършила работата - В смисъл да искате дължимите лихви към НОИ за всичките тези години. Самите неплатени осигуровки ги дължите.
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа: В този смисъл прокуристът на един едноличен търговец следва да се осигурява като по договор за полагане на труд без трудово правоотношение, а не като по договор за управление на търговско дружество, тъй като едноличният търговец не е такова дружество.
Точно това и аз го казах по-горе. Радвам се, че НОИ/НАП/ са на моето мнение.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Аха, точно така Монтескьо. Но мен ме притеснява и данъка по ЗОДФЛ как е оформен на майката. Специално това изречение:
Аз затова викам, че ще ми е любопитно да видя данъчната декларация на това ЕТ и дали там са прибавени доходите от трудово правоотношение или е подадена ГДД от името на бащата, като собственик на това ЕТ. Дано да не съм прав за това предположение. Е, напълно е възможно да са "докарали" до загуба... и така 10 години, но при една ревизия незнам кой ще се усмихва ехидно.
Ето защо тя оформя осигуровките на баща ми като "мним" собственик на базата на генералното пълномощно на 220 лв, като самоосигуряващо се лице.
Аз затова викам, че ще ми е любопитно да видя данъчната декларация на това ЕТ и дали там са прибавени доходите от трудово правоотношение или е подадена ГДД от името на бащата, като собственик на това ЕТ. Дано да не съм прав за това предположение. Е, напълно е възможно да са "докарали" до загуба... и така 10 години, но при една ревизия незнам кой ще се усмихва ехидно.
- prnedev
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|