Работя на постоянен трудов договор и имам всички видове осигуровки. Искам да регистрирам фирма за извършване на допълнителна дейност в свободното си време без да напускам основната си работа. При това съчетаване ще дължа ли повторно осигуряване и за какво?
1. Ще има ли значение каква фирма /ЕТ или ЕООД/ ще регистрирам в контекста за осигуряването?
2. Ще дължа ли осигуровки и какви ако работя по трудов договор и съм собственик и управляващ на ЕООД?
3. Ще дължа ли осигуровки и какви ако работя по трудов договор и съм само собственик на ЕООД, а друг е управляващ?
4. Ще дължа ли осигуровки и какви ако работя по трудов договор и съм съдружник в ООД?
Благодаря!
- Дата и час: 20 Ное 2024, 07:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудов договор + ЕТ или ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Трудов договор + ЕТ или ЕООД
Последна промяна sportsnets на 01 Окт 2006, 10:27, променена общо 1 път
- sportsnets
- Нов потребител
Като собственик на ЕТ и ЕООД имате задължително осигуряване за инвалидност поради общо заболяване,за старост и смърт.Вноската е 23 % за фонд "пенсии",ако сте роден преди 01.01.1960 год.Ако сте роден след тази дата вноската е 19 % за фонд "пенсии" и 4 % за ДЗПОУПФ.Осигуровката е месечна и се изчислява върху доход не по-малък от 220 лв.и не по-голям от 1400 лв.
Аналогично е и задължителното осигуряване,ако сте съдружник в търговско дружество.
Аналогично е и задължителното осигуряване,ако сте съдружник в търговско дружество.
- gosho72
- Потребител
Gosho72, благодаря за бързия отговор.
От написаното разбирам, че ако работя на трудов договор, където съм осигурен за всичко, и успоредно с това съм собственик на ЕТ или ЕООД, ще дължа повторно здравна и социална осигуровки за всички случаи.
Това значи ли, че:
- при заболяване ще получавам ли болнични и от работодателя си и от НОИ като собственик на ЕТ /ЕООД/ ?
- при навършване на пенсионна възраст ще получавам ли две пенсии, или може би стажът ми като ЕТ /ЕООД/ ще се прибавя към стажа от основната ми работа и ще се пенсионирам по-рано?
Звучи забавно, но е логично !
Интересно, но какво ли ще е ако имам няколко фирми !?
От написаното разбирам, че ако работя на трудов договор, където съм осигурен за всичко, и успоредно с това съм собственик на ЕТ или ЕООД, ще дължа повторно здравна и социална осигуровки за всички случаи.
Това значи ли, че:
- при заболяване ще получавам ли болнични и от работодателя си и от НОИ като собственик на ЕТ /ЕООД/ ?
- при навършване на пенсионна възраст ще получавам ли две пенсии, или може би стажът ми като ЕТ /ЕООД/ ще се прибавя към стажа от основната ми работа и ще се пенсионирам по-рано?
Звучи забавно, но е логично !
Интересно, но какво ли ще е ако имам няколко фирми !?
- sportsnets
- Нов потребител
sportsnets написа:[b]Това значи ли, че:
За да получавате обезщетение за болничен и като собственик на ЕТ или ЕООД следва да имате доброволно осигуряване като такъв за всички социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица.Размера на това осигуряване е 26,5 %.
Стажът Ви като ЕТ /ЕООД/ е осигурителен,но не и трудов.Следва да го имате в предвид,като определяте предполагаемата си пенсионната си възраст .
- gosho72
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|