начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Трудов стаж ?!?!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов стаж ?!?!

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 16:00

Колеги,
Налага ми се да назнача служител по трудов догор, който има стаж по трудова книжка. За период от време се е осигурявал като самоосигуряващ се с осигурителна книжка.

Та въпроса ми е:
Времето, през което лицето се е самоосигурявало - собственик на ЕТ - с осигурителна книжка трябва ли да го вземам в предвид при изчисляване на % за прослужено време ?

Нещо в случая Кодекса на труда, Наредбата за допълнителното и друго трудово възнаграждение и наредбата за трудовите книжки и трудовия стаж не ми отговарят на въпроса...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 16:40

Не се шегувам изобщо. Едноличния търговец се е осигурявал на малкия процент - осигурени за инвалидност, старост и смърт...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот nat » 27 Сеп 2006, 16:40

колегата греши. бърка осигурителен стаж по КСО с трудов по КТ.
Трудов стаж се придобива само ако работиш по трудово правоотношение или приравнено на него а това е като член кооператор и като държавен служител за справка вж.351 КТ ако е упражнявал дейност като ЕТ това време не му се признава за трудов стаж
nat
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 17:24

Проблема е в тази Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения - по специално -
Чл.3. ал.2 За продължителна работа се зачита времето:
т.3. (изм.,ДВ,бр.1 от 1994 г.) през което лицата са задължително осигурени по силата на нормативен акт за всички осигурителни случаи, включително и когато са се осигурявали за всички осигурителни случаи, без трудова злополука и професионално заболяване.

Не съм сигурен лъже ли ме логиката или я търся там дето не и е мястото - та като плащаш само за пенсия и инвалидност, няма трудов стаж, а като плащаш и за болнични (временна неработоспособност) има трудов стаж.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот nat » 27 Сеп 2006, 17:58

nedev, ЕТ се осигурява по ал.3 чл.4 от КСО, а не по ал.1 и 2 на същия текст, поради тази причина не влиза в цитираната точка на НДДТВ следователно няма трудов стаж абсолютно ясно е написано.
nat
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 18:13

Нат, последен въпрос - дори и тези, които са се осигурявали по чл.4 ал.4 от същия кодекс и те не участват?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот svetla26 » 28 Сеп 2006, 14:50

има ли право работодателят ми да ми откаже неплатен годишен отпуск и ако да, в какъв срок и в каква форма може да направи това?
svetla26
Нов потребител

da

Мнениеот ivan_p » 28 Сеп 2006, 16:05

Правилна е логиката, че ако си на малкия процент няма клас, а ако се самоосигуряваш на големия има. Това съм си го записал от едни публикации, но тях не мога да ги намеря още.
ivan_p
Нов потребител

Назад към Данъчно право