начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Преизчисляване на пенсиа

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преизчисляване на пенсиа

Мнениеот Христо » 24 Мар 2004, 11:53

Пенсиониран съм през 2000г. на база осигурителен доход за 1999г.
Имам допълнителен стаж след това.
Ако поискам преизчисление на пенсиата каква база за осигурителен доход ще се използва?
Христо

Re: Преизчисляване на пенсиа

Мнениеот donna2 » 24 Мар 2004, 12:38

След като сте пенсионер можете да поискате преизчисляване на пенсията за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането ако това е по благоприятно за вас .
размерът на пенсията ще се промени от датата на заявлението ,преизчисляването може да се прави само веднъж за календарната година и се апределя по реда на чл.70 ал.1от КСО
1.случай чл.21 ал.1 от НП и чл.70 ал.1 от КСО -за преизчисляване на пенсията се взема средномесечният осигурителен доход за страната преди пенсионирането /в тоя случай не се определя нов индивидуален коефициент при пенсионирането /-това е случая когато представяте само осигурителен стаж примерно сте работили по граждански договор

2. случай чл.22 ал.2 от НП и чл.70 от КСО-заедно с осигурителния стаж представите и осигурителен доход придобит по време на тоя стаж -преизчисляването може да стане веднъж за една календарна година

за справка чл.102,чл 70 от КСО; чл.21 ал.1и 2 от наредбата за пенсиите
donna2
Потребител

Мнениеот Христо » 26 Мар 2004, 17:04

Вече съм пуснал молба за преизчисляане, като съм представил само осигурителен стаж.
Ако искам да представя и осигурителен доход, това може ли да стане през същата година?
Христо

Мнениеот donna » 26 Мар 2004, 17:10

молбата се подава само веднъж в годината , ако все още не са я задвижили говорете с НОИ и подайте нова ,но ако са мисля че няма да стане ,трябва да се изчака другата година
donna
Старши потребител

Назад към Данъчно право