Здравейте,
моля за съвет и разяснение. Съсобственик съм на УПИ, единият от другите съсобственици е учредил договорна ипотека в полза на банка на своята идеална част. Мога ли и аз от своя страна да учредя ипотека в полза на друга банка за моята идеална част? В удостоверението за тежести, което извадих фигурира учредената от него ипотека, т.е. че има тежести. Ако приложа нотариалния му акт за тази договорна ипотека и там е видно че той залага своята идеална част, дали това ще е достатъчно основание за нотариус да впише нова ипотека, и то за моята идеална част. И което е по-интересно, как ще изглежда новото удостоверение за тежести? Това не е теоретичен въпрос а съвсем реален случай.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 01:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ипотека на ид. част
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Можете да ипотекирате Вашата идеална част, стига банката да приеме такова обезпечение. Удостоверението ще си изглежда съссем нормално. Сега там отбелязват всички вписвания по отношение на имота, така, че ще трябва освен него, да представите на банката и акта за впиването на другата тежест
- elenakotzeva
- Потребител
Това наистина е добра новина.
Най-много ме беше притеснил факта, че не само на удостоверението за тежести на земята, но и на правото на строеж излиза въпросната ипотека. Т.е. - ние сме си учредили право на строеж преди да започнем самото строителство, и аз извадих и за правото на строеж (в случая за 166 м2) удостоверение. На което, вапреки че пише че става въпрос за моето жилище пак фигурират данните за акта на въпросната ипотека.
Всъщност в момента там има сграда на груб стреж, документиран с протокол за стротиелна линия от строителя. Опасенията ми че нещо не е в ред са дотам че нотариусът на банката няма да приеме да учреди ипотека на нещо, което има тежести.
Най-много ме беше притеснил факта, че не само на удостоверението за тежести на земята, но и на правото на строеж излиза въпросната ипотека. Т.е. - ние сме си учредили право на строеж преди да започнем самото строителство, и аз извадих и за правото на строеж (в случая за 166 м2) удостоверение. На което, вапреки че пише че става въпрос за моето жилище пак фигурират данните за акта на въпросната ипотека.
Всъщност в момента там има сграда на груб стреж, документиран с протокол за стротиелна линия от строителя. Опасенията ми че нещо не е в ред са дотам че нотариусът на банката няма да приеме да учреди ипотека на нещо, което има тежести.
- anabel10
- Младши потребител
Нотариусът ще учреди ипотека. По-скоро проблемът би могъл да бъде дали банката ще приеме такова обезпечение - ипотека на 1/2 идеална част.
- elenakotzeva
- Потребител
Всъщност е 1/9 идеална част от 2030 м2 земя и сграда на груб сроеж, която сматам (поне така ни обясниха на времето) че е наша по силата на учреденото право на строеж. Просто на този терен сме девет семейства и си правим комплекс.
- anabel10
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|