начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Въпрос за закупуване на точки за пенсия

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за закупуване на точки за пенсия

Мнениеот lubarski » 28 Май 2006, 12:02

Разбрах че преди няколко дена в Труд е имало някаква статия относно закупуването на точки за пенсия но съм я изтървал. Въпросът ми е:
Приеман ли е наскоро някакъв закон , който позволява на лицата със средно образувание и 3-та категория да закупуват точки за пенсинирване!!
Благодаря предварително :roll:
lubarski
Нов потребител

Re: Въпрос за закупуване на точки за пенсия

Мнениеот donna » 28 Май 2006, 12:33

Кодекс за социално осигуряване ,допълнителни разпоредби

параграф 9(3) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита и времето, за което лицата са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 и 2, но на които не им достигат до 5 години осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и са внесени осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към датата на внасянето на вноските, ако това време не се зачита за осигурителен стаж на друго основание по този кодекс.
(4) Внасянето на осигурителните вноски по ал. 3 може да се извърши:
1. по банков път;
2. чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определени в план за разсрочено плащане за период, не по-дълъг от 5 години, утвърден от длъжностното лице в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване.
(5) За придобит осигурителен стаж по реда на ал. 3 правото на пенсия възниква от датата на внасянето на осигурителните вноски или от датата на утвърждаване на плана за разсроченото им плащане.
donna
Старши потребител

Мнениеот lubarski » 28 Май 2006, 12:39

Благодаря ти много но тъй като никога не съм се занимавал със закони не ми стана ясно мога ли да се пенсионирам ако съм навършил годините но не ми стигат точките и се получава догонване :oops: :oops:
lubarski
Нов потребител

Мнениеот donna » 28 Май 2006, 12:54

lubarski написа:Благодаря ти много но тъй като никога не съм се занимавал със закони не ми стана ясно мога ли да се пенсионирам ако съм навършил годините но не ми стигат точките и се получава догонване :oops: :oops:

Ако имаш навършена възраст но не ти достигат до 5г. стажа може да се откупи .
Подаваш си документите в пенсионнто ,вече ще си избереш вариант да венесеш остатъка или да ти се спира от пенсията разсрочено съобразно плана за разсрочено плащане .
donna
Старши потребител

Мнениеот lubarski » 28 Май 2006, 13:01

А това важи ли ако съм със средно образование и съм 3-та категория. Има ли някакви уточнения относно образование и категория защото така разбрах от разни приказки ?

Извинявам се за нахалството но съм много развълнуван в момента :? :? :? :?
Последна промяна lubarski на 28 Май 2006, 13:13, променена общо 1 път
lubarski
Нов потребител

Мнениеот donna » 28 Май 2006, 13:11

lubarski написа:А това важи ли ако съм със средно образование и съм 3-та категория. Има ли някакви уточнения относно образование и категория защото така разбрах от разни приказки ?

Извинявам се за нахалството но съм много развалнуван в момента :? :? :? :?

Образованието в случая няма значение ,за откупуване на стаж времено когато лицето е учило више или полувисше образование си има друга разпоредба ,тя тебе не те касае
donna
Старши потребител

Мнениеот lubarski » 28 Май 2006, 13:15

А категорията от значение ли е :roll: :roll:
lubarski
Нов потребител

Мнениеот donna » 28 Май 2006, 13:20

lubarski написа:А категорията от значение ли е :roll: :roll:

НЕ категорията не влияе............трябва да имаш навършена възраст за пенсия и да не ти достигат до 5г.
Вземи си документите и иди в понеделник в пенсионнто .
Само дето си купи папка и направи копие на документите ,ще ти искат .
donna
Старши потребител

Мнениеот lubarski » 28 Май 2006, 13:30

Безкрайно съм ти благодарен, много помогна на майка ми беше много притеснена :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ако минаваш край Бургас пиши на lubarski@mail.bg имаш много бири от мен :D :D :D :D :D :D :D :D
lubarski
Нов потребител

Назад към Данъчно право