начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Внесени осигуровки излизат невнесени

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Внесени осигуровки излизат невнесени

Мнениеот moniks » 04 Фев 2006, 19:01

Моля Ви дайте ми съвет какво да правя.
Имам малка фирма ЕТ. От 5 години съвестно си плащам осигуровките, мойте и на съпругата ми която работи на магазина. За съжаление в НОИ излиза, че за 2000,2001 и 2002г. не съм заплащал здравни осигуровки. За част от годините пазя банковите бордера но за 10 месеца, различни, не последователни такива бележки нямам. Но съм сигурен, че тогавашния счетоводител, който за съжаление е покойник, и не мога да го държа отговорен, е внасял съвестно здравните осигуровки. Има ли начин нещата да се оправят без да плащам наново и то с лихвите.
Предварително благодаря.
moniks

Мнениеот Вълчев » 05 Фев 2006, 11:04

Опитай се, да получиш справка от търговската банка, чрез която са внасяни сумите, ако са внасяни по банков път.
Все някакви доказателства, ще е нужно да ангажираш при бъдещ спор.
Втора възможност - поискай НОИ, да ти издадат писмена справка по твоята и на съпругата ти партида (ако още не си направил това), както и, да извършат (евентуално, ако пазят, документите) физическа проверка на книжата са по отношение на вашите партиди за "липсващите" периоди...
Съвпадат ли времената, за които нямаш вносни бележки с "неосигурените" месеци? - Ако е така, много е вероятно, счетоводителят ти да е направил пропуск...
В последния случай, ако сумата е голяма и прецениш, че е житейски подходящо, можеш след като се увериш, в пропуска на счетоводитела и своята изправност пред него (отпуснал си средства и си му наредил вноските), да се обърнеш към наследниците му..
Вълчев

Мнениеот moniks » 05 Фев 2006, 11:36

mersi gost. po princip ne savpadat. Spored NOI(towa koeto wadq ot internet) dylva za 3 pgodini. A tezi meseci za koito izob6to nqmam dokazatelstwa sa prosto v tqh.
moniks

Мнениеот Сашо » 05 Фев 2006, 12:03

Първо иди в НОИ и поискай да ти направят подробна справка. В интернет информацията не винаги е вярна. Например по едно време за дъщеря ми излизаше че дължи осигурителни вноски за 1 година преди датата на раждане. :shock:
Сашо

Мнениеот моникс » 05 Фев 2006, 14:08

може ли причината да е , че не са пускани придружителни писма за 2000 и 2001 година. Поне не виждам такива.
моникс

Мнениеот billy » 05 Фев 2006, 14:54

Най-вероятно не сте подавали придружителни писма, които информитар НОИ за внесените от вас осигуровки. Сега можете да подадете такива писма поне за месеците, за които имате банкови документи като приложите и копиев от тях. За останалите месеци търсете справка в банката. Успех!
billy
Нов потребител

Мнениеот Гост » 06 Фев 2006, 09:23

Не само че е най-вероятно, но и си е точно така. От НОИ няма как да са знаели какви са получените суми, ако не са "подкрепени" с декларация №1 (пращана с т.н. "придружително писмо", а вече в НАП се водят "приемо-предавателен протокол"). Така, че ще падне яко писане...
А за липсващите банкови пл. нареждания - не е проблем обслужващата банка да ви изготви годишно извлечение на движението по сметката - от там може да се види кое е внесено и кое не.
Прилагането на копия от пл. нареждания не е необходимо, защото декларацията затова е декрация като за деклариране на неверни данни се носи отговорност.
И важно - от тази година почти всички сношения са с НАП, а не с НОИ - така че старите декларации с приемо-предавателните протоколи се носят в НАП.
Гост

Назад към Данъчно право