начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Нот.акт

Казуси за недвижими имоти

Нот.акт

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 12:20

Знае ли някой, как трябва да изглежда нот.акт, в който земята/терена/ принадлежи на купувача, а сградата на продавача???Собственика на терена купува сградата построена върху негова земя.
n:

Re: Нот.акт

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 15:23

Никой ли не знае.Ще се радвам ако някой се включи в темата.Предварително благодаря!
n:

Мнениеот LageG » 23 Юли 2004, 15:42

Защо му се налага да я купува?Да не е учредено право на строеж, та собствениците са различни? Ако такова не е учредено, би следвало собственикът на земята да е и собственик на постройката по силата на приращението. Тогава, мисля че би бил достатъчен констативен нотариален акт.
LageG

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 15:53

Защото сградата е строена от държавата, а земята е на реститутите(т.е. беше).После цялата собственост на този завод е преватизирана, и всички сгради се водят в баланса на фирмата.Трябва да се купи сградата, т.е. те се легетимират като собственици на сградата, а другите като собственици на земята. Собствениците на земята искат да купят сградата за да се изчистят отношенията
n:

Мнениеот LageG » 23 Юли 2004, 16:14

В такъв случай, ако двете страни могат да се легитимират като собственици, съответно на земята и на сградата и имат съгласие за продажбата би следвало описанието на имота в нот.акт да бъде на самата сграда, "построена в ... парцел" и т.н. Надявам се, че съм те разбрала правилно!
LageG

Мнениеот shveda » 23 Юли 2004, 16:21

Аз съм на същото мнение.
shveda
Потребител

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 16:29

Да, има съгласие.Благодаря Ви!
n:

Мнениеот n: » 04 Авг 2004, 18:19

Oще се мъчиме.Но не трябва ли да сме описани, като собственици на земята? И защо се споменава за цялата земя? Като площ?Нашата земя? В проекта
n:

Мнениеот donna » 04 Авг 2004, 18:56

нещо от сорта

Х.....продава на У.........следният свой недвижим имот преставляващ нежилищен имот -сграда/и състояща се от /описва се завода /находяща се в гр.Н .....построена върху собственият му недвижим имот преставляваш парцел..........., находящ се в местността .......при граници и съседи
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 04 Авг 2004, 19:12

горе съм допуснала една неточност

Х.....продава на У.........следният свой недвижим имот преставляващ нежилищен имот -сграда/и състояща се от /описва се завода /находяща се в гр.Н .....построена върху имот собственост на купувача У преставляваш парцел..........., находящ се в местността .......при граници и съседи
donna
Старши потребител

Мнениеот shveda » 04 Авг 2004, 19:49

Аз също мисля, че трябва да звучи по подобен начин.
shveda
Потребител

Мнениеот n: » 05 Авг 2004, 15:20

благодаря.Обаче в проекта не е описано така.И есга ще трябва да го коригираме.Описана е сградата, но не пише че земята е на КУПУВАЧА, и пише целят с площ т.е. и земята???
n:

Мнениеот shveda » 05 Авг 2004, 21:54

Венаги се описва и целият парцел.
shveda
Потребител

Мнениеот donna » 06 Авг 2004, 08:17

не виждам никаква трудност при съставянето на такъв НА,желатено е добре да прегледат документацията и да опишат точно завода , защото ,ако за него притежавате АДС , там няма кой знае какво описание или ще се ровите сами из строителната документация /което е трудно/ или ще наемете един оценител да направи оценката и описание на сградите
donna
Старши потребител

Мнениеот n: » 06 Авг 2004, 10:35

Има заснемане на сградата и от гледаме и описанието
n:

Назад към Имотни казуси