начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Кофти, ама важно

Казуси за недвижими имоти

Кофти, ама важно

Мнениеот Морски » 21 Юли 2004, 11:43

Имам наследствена къща от баба си, която е починала. Омъжена съм, все още нямам деца, но съпругът ми има от първи брак. Правихме основен ремонт на нашия дял 1/2 от къщата /по устно споразумение с брат ми/. Любимият ми роднина вече се притеснява, че един ден децата на съпруга ми от първия брак могат да наследят нашата половина! Не искам да коментирам грозни страсти, защото сме млади и много искаме наше дете, но искам да съм сигурна, че един ден, ако нещо се случи с мен /живеем в динамичен свят/, съпругът ми няма да е принуден да се занимава с алчните ми роднини и къщата, в която той вложи сърцето, здравето и парите си, ще бъде негова!? Моля Ви, успокойте ме!
Морски

Re: Кофти, ама важно

Мнениеот donna » 21 Юли 2004, 12:29

съпруга при всички случаи наследява , вие за сега нямате деца , ако имате един ден можете да прехвърлите дела си срещу издръжка и гледане на вашето дете ,можеи да го дарите на детето си /разбира се дарението не трябва да накърнява запазената част /
до тук обаче това са само хипотези при условие ченякой ден имате със съпруга си дете

предполагам ,че не е правена делба ,ако е така поискате делба ,било тя доброволна или съдебна /последната ако не се разберете за доброволната /

или в най-добрия случай брат ви да продаде неговата идеална част
donna
Старши потребител

Мнениеот d-r P.Popov » 21 Юли 2004, 14:12

Ne e pri vsichki sluchai

Чл. 3. Не може да наследява като недостоен:
а) който умишлено е убил или се е опитал да убие наследодателя, неговия съпруг или негово дете, както и съучастникът в тия престъпления, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта, или ако е амнистирано;

б) който е набедил наследодателя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание, освен ако набедяването се преследва с тъжба на пострадалия и такава не е била подадена;
d-r P.Popov

Мнениеот BlaueAugen » 21 Юли 2004, 14:15

Ако къщата е поделяема, най-добре е да направите делба, така че всеки да си знае своето.
При липса на деца съпругът наследява с братята и сестрите, но едно завещание в полза на съпруга ще елиминира напълно брата, защото последният няма запазена част от наследството.
Ако имате деца, по закон те и съпругът наследяват равни дялове от наследството. Децата изключват брата от кръга на наследниците по закон.
BlaueAugen

Мнениеот bgjurist » 25 Юли 2004, 04:54

Ами, за успокоение би следвало да се обърнете към психоаналитик. От правна гледна точка, можете да сключите договор с любимия, но ще ви струва пари.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Морски » 26 Юли 2004, 09:17

Жалко, Вие бяхте един от любимците ми във форума! Нормалните хора по това време правят любов, или се забавляват по друг начин, но щом на Вас Ви харесва да сте злъчен и злобен, струва ми се, че Вие имате нужда от психоаналитик! Чест и почитания като професионалист, но като човек очевидно сте нещастен, забавлявайте се...
Морски

Мнениеот bgjurist » 26 Юли 2004, 10:52

За МОРСКИ: Съжалявам, ако съм Ви обидил - такъв ми е стилът на изразяване. Направете си договор за общото Ви имущество.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Морски » 26 Юли 2004, 13:18

За bgjurist: Знаех си, че сте свестен тип! Не Ви се сърдя, напротив, бяхте ми полезен! Желая Ви успех във всичко!
Морски

Мнениеот lara » 26 Юли 2004, 17:23

Морски (или по-скоро Морска), здравейте!
Ще ви успокоя, наистина, защото написаното по-горе от някои мои колеги не отговаря на истината!!!
След като вие сте наследник на баба си, съпругът ви НЕ НАСЛЕДЯВА НИЩО от тази къща!
Дебело подчертавам-НЕ НАСЛЕДЯВА!!! Нито той, нито децата му, нито децата на децата му!!!
Чест и почитание към колегите, които не са чели достатъчно!
Ваш наследник ще бъдат вашите и на съпругът ви деца! Единствено и само те!
Нещо повече-БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ дали сте наследила баба си по време на брак, преди или след него!!!
Желая ви всичко най-добро!!
lara
Младши потребител

Мнениеот shveda » 26 Юли 2004, 19:06

А защо Лара? Чл. 9 от ЗН говори друго. Пълно е със съдебна практика по нъпроса.
Защо преживелият съпруг да не наследи съпругата си? Това ще стане по правилата на същия член от Зак. за наследството.
Към "морски": кажете подробности как сте наследили къщата, родителите Ви починали ли са? Колко наследници сте?
shveda
Потребител

Мнениеот Морски » 27 Юли 2004, 09:04

Към Лара: Бяхте много мила. Мерси!
Към шведа: Баща ми /единствен син на майка си/, почина 7 години преди нея. Майка ми е жива /дай боже още дълги години/. Имам брат - 7 години по-голям от мен, който има семейство и деца. Аз съм омъжена, нямам деца все още. Къщата на баба ми е строена отдавна, когато баща ми е бил ученик. Получихме я по наследство по нормалния начин, без завещание и т. н. Разделихме я по устна уговорка /голяма грешка, според мен, но поправима!/. Извинете ме, сигурно звуча много досадно /все пак говоря за личния си живот/, но материята ми е безкрайно непозната! Благодаря на всички!
Морски

Мнениеот !!! » 27 Юли 2004, 14:37

Как съпруга ще наследява заедно с лице-съпруг, което наследява от свой възходящ. Ти чуваш ли се какво говориш. Май си си само с претенциите...............ама това е пълен абсурд, това са елементарни въпроси. Съпруга наследява например починалия съпруг и вече зависи дали починалия има и други наследници по права линия или братя и сестри.
!!!

Мнениеот !!! » 27 Юли 2004, 14:38

Аз си мислех, че ти тази Донна я ядеш напразно, ама тъпотията която прочетох от нея ме накара да падна от стола:-)
!!!

Мнениеот Христов » 27 Юли 2004, 17:13

този ще наследи също къщата ако вие например.............ще наследи вашето имущество заедно с децата ако има такива-чак тогава. към момента както казаха някой, то съпругът не е наследник на наследодателите на вас-т.е. баба ви.
Христов

Мнениеот донна2 » 27 Юли 2004, 17:26

"......но искам да съм сигурна, че един ден, ако нещо се случи с мен /живеем в динамичен свят/, съпругът ми няма да е принуден да се занимава с алчните ми роднини и къщата, в която той вложи сърцето, здравето и парите си, ще бъде негова!? Моля Ви, успокойте ме!....."
Ако някой ден нещо се случи......... съпруга наследява съпругата която има някакво недвижимо имущество получено по наследство /съпруга е наследник / , виж си закона или има изменения в ЗН за които ние тук всички не знаем , а ти с Лара знаете ,дай да видим в кой ДВ са ..........или са само във фантазиите

не изопачавай думите ми
донна2

Мнениеот shveda » 27 Юли 2004, 18:29

След като баща Ви е починал преди баба Ви /неговата майка, а предполагам, че и дядо Ви е починал/, то към момента собственици на къщата с по 1/2 и.ч. сте Вие и брат Ви. Ако някой ден Вие починете преди съпругът си, то той ще се яви Ваш законен наследник и в зависимост от това, дали към него момент ще имате Ваши общи деца или не, зависи с кого и в каква част ще наследи от Вашият дял. Това става съгласно чл.9 от ЗН.
shveda
Потребител

Мнениеот Мира СМ » 27 Юли 2004, 18:38

Лара, не си права, Донна2 не е казала, че съпругът ще наследи бабата. Бабата е вече умряла и който наследил, наследил. Ако Морски умре преди мъжа си, той ще бъде НЕИН наследник. Той като умре - неговите деца. Това е идеята. :-)
Мира СМ

и понеже не мога да си редактирам мнението

Мнениеот Мира СМ » 27 Юли 2004, 18:45

...да не вземеш от изречението "който наследил, наследил" да ме изкараш, че твърдя, че ако бабата беше жива сега, а внучката - омъжена при смъртта и, един ден и съпругът на внучка и щеше да наследява бабата
Уф, че объркано изречение стана! ;-)
Начинът децата на мъжа Ви да нямат дял от къщата, е или Вие да надживеете мъжа си, или да се отървете от къщата, докато сте жива.
Най-добре кажете нежно на брат си да си гледа работата. Той неговия дял си го е получил. :-)
Мира СМ

Мнениеот bgjurist » 27 Юли 2004, 18:58

Lara, quo става с тебе?
bgjurist
Потребител

Мнениеот finzi » 27 Юли 2004, 19:56

Shveda e prav! Nai-dobre go e formuliral....
A shto se otnasq do sagata "donna-lara" - otdawna mi se iska da q kwalificiram kato nedostoina!! Predwid poslednite mneniq na lara, bih kazal, che dosta izdisha....... dopuskam, che e ot goreshtinata. Iskreno se nadqwam da ima izwodi ot tazi tema, wseki moje da sgreshi i zatowa ne e nujno da se sipqt obidi........... a w sluchaq donna pyrwa izloji pravilnoto mnenie! A shto se otnasq do "Автор: !!! (---.einet.bg)" - neka da ne byde anonimen i togawa shte gledame seriozno na negowite pisaniq.
finzi

Следваща

Назад към Имотни казуси