- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
търся съвет
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
търся съвет
Притежавам 2/3 от съсобствен имот, тече дело за делба, моля засъвет какво да предприема за да не загубя съсобственоста си и да избегна публичната продан. Имам адвокат, който ме успокоява , че след като имам по-голямата част имота ще ми бъде възложен на мен и ще го изплатя на другите съсобственици, но като чета вупросите свъв форума все, повече губя вяра в това. Можете ли да ми дадете съвет, какво да предприема по време на делото(мина първа фаза) за да се "преборя" за собственост си.
- karaibrahim
Re: търся съвет
Няма да ти бъде възложен имота, ако го иска и другата страна.........така,че публична продан и нови такси , нерви, 2-3 години .......,2 и 3 инстанции ................МЪКАААААААААААААА !
Намери си друг адвокат, който да говори с другата страна и да се споразумеете.
И най-лошото споразумение-ЩЕ Е ПО - ДОБРО от крайният резултат / съдебни дела , втора и трета инстанция-6 години мъка и публична продан/
Не питай старило-питай-ПАТИЛО !!!
Успех!
Намери си друг адвокат, който да говори с другата страна и да се споразумеете.
И най-лошото споразумение-ЩЕ Е ПО - ДОБРО от крайният резултат / съдебни дела , втора и трета инстанция-6 години мъка и публична продан/
Не питай старило-питай-ПАТИЛО !!!
Успех!
- младежа
Благодаря за съвета, на младежа, но при нас споразумение е невъзможно-цитирам другата страна : "по-добре аз да загубя, отколкото ти да спечелиш каквото и да е". За публичната продан, мисля че мога да участвам и аз наравно с другите, и да изкупя имота все пак имам по-голямата част(2/3), или пак греша и мога да си изпатя, някои има ли съвет за "подводните камъни" които ме чакат?
- караибрахим
относно връзката с Конвенция № 81 на МОТ , чл. 5, ал. 4 от Конституция на Р България и ЗДСл, и по специално отношението към Изпълнителна агенция"Главна инспекция по труда". Отнася се до служители работели в системата та ГИТ преди влизане в сила на ЗДСл по трудов договор при валидна и влязла в сила Конвенция № 81 след ретификация от Великото Народно събрание, и преназначени по ЗДСл във връзка с чл. 12 от закона. Въпроса е дали това е правилно.
- Бужев
Винаги е възможна спогодба.......мненията на хората се променят..................или ИДВАТ ЕДНИ С БУХАЛКИ и им ги променят..........
- младежа
Аз също имам сходен проблем. Какво ще стане ако в хода на делбеното дело прехвърля идеалните си части на трето лице, мой близък родственик. Благодаря на тези от Вас, които ще вземат отношение по питането ми.
- deria
Имам сходен проблем. Какво ще стане ако в хода на делбеното дело прехвърля идеалните си части на друго лице, мой близък родственик?Предварително благодаря на тези от Вас , които вземат становище по питането ми
- deria
Става въпрос за съсобствен апартамент,към който има мазе и таван. Аз живея в мазето, не желая да продам своите идеални части, искам по някакъв начин да осуетя продажбата на апартамента от останалите съсобственици, за да не остана без дом. А може ли да продадем апартамента без мазето?
- deria
Няма пречка да прехвърлиш идеалните си части. Тогава обаче, приобретателят /купувачът/ може да те заместисамо ако другата страна по делото е съгласна. Ако не - продължаваш да си страна по делото, и можеш да привлечеш третото лице. В коя фаза е делбеното производство? Вписана ли е исковата молба ? Пиши ми на deri2@abv.bg
- ю.к.
Чл. 288. (1) (Доп. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) Когато някой имот е неподеляем и не може да бъде поставен в един от дяловете, съдът постановява да бъде изнесен на публична продан. Страните в делбата могат да участват при наддаването в публичната продан.
...............................
(3) (Отм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., нова, ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго такова, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Когато няколко съделители, отговарящи на условията по изречение първо, предявят претенции за поставяне на имота в техния дял, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена.
Чл. 293. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) (1) Когато имотът се изнася на публична продан като неподеляем, всеки от съделителите в делбата може да го изкупи при условията на чл. 389г, ал. 2.
(2) Ако няколко съделители желаят да изкупят имота при условията на предходната алинея, се извършва нова продан само между тях при първоначална цена - предложената най-висока при първата продан. Тя продължава седем дни и се извършва по общите правила.
(3) Ако при тази продан никой от съделителите не изкупи имота, той се възлага на наддавача - трето лице на делбата, предложило най-високата цена при първата продан.
Чл. 389г. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Съпругът-недлъжник може да осуети проданта на движимата вещ или на идеалната част от недвижимия имот, ако в едномесечен срок от оценката внесе по сметката на съдия-изпълнителя равностойността на частта на съпруга-длъжник.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Когато съпругът недлъжник участва в наддаването, той се обявява за купувач, ако при съставянето на протокола по чл. 380, ал. 1 заяви, че желае да купи имота на най-високата предложена цена.
...............................
(3) (Отм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., нова, ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго такова, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Когато няколко съделители, отговарящи на условията по изречение първо, предявят претенции за поставяне на имота в техния дял, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена.
Чл. 293. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) (1) Когато имотът се изнася на публична продан като неподеляем, всеки от съделителите в делбата може да го изкупи при условията на чл. 389г, ал. 2.
(2) Ако няколко съделители желаят да изкупят имота при условията на предходната алинея, се извършва нова продан само между тях при първоначална цена - предложената най-висока при първата продан. Тя продължава седем дни и се извършва по общите правила.
(3) Ако при тази продан никой от съделителите не изкупи имота, той се възлага на наддавача - трето лице на делбата, предложило най-високата цена при първата продан.
Чл. 389г. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Съпругът-недлъжник може да осуети проданта на движимата вещ или на идеалната част от недвижимия имот, ако в едномесечен срок от оценката внесе по сметката на съдия-изпълнителя равностойността на частта на съпруга-длъжник.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Когато съпругът недлъжник участва в наддаването, той се обявява за купувач, ако при съставянето на протокола по чл. 380, ал. 1 заяви, че желае да купи имота на най-високата предложена цена.
- лунатик
Да обаче лошото в моя случая е че аз нямам такава финансова възможност. С какво друго разполагам?
- deria
Има кооперации, чиито "мазета" на практика са преустроени в пълноценни гарсониери. Ако това "мазе" в което живеете може да се обособи в самостоятелно жилище / да има собствен санитарен възел т.н./, то според мен няма пречка съсобствениците да продадете апартамента без "мазето" стига да намерите купувач при тези условия. Или върху мазето да се учреди пожизнено право на ползване, дори да се продаде целия апартамент ведно с всички сервизни помещения.
Впрочем при обикновена продажба / не при съдебна делба/ имаше изискване дяловете първо да се предложат за изкупуване от съсобствениците.
Впрочем при обикновена продажба / не при съдебна делба/ имаше изискване дяловете първо да се предложат за изкупуване от съсобствениците.
- лунатик
От 1970 до 1987г. обработвах под наем пустещо място на общината ,плащах 5лв.год. През 1987г. общината ми издаде удостоверение за ползуване на мястото по 26 ПМС.През 1994 г. купих мястото по парг. 4а. През 1999г. се появи собствиник ,който твърди че земята е придобита по давност от тяхен наследодател през 1925г Тогава наследодателя е бил на 27г. ПК им възстановява мястото.Завеждат дело срещо ползувателя и го печелят.Съда заключава в решението че мястото предоставено ми от общината не съвпада с працесният имот тъй като имената на съседите посочени в удостоверението не отговарели на
съседите посочени в нот. акт Съдия изпълнител ги въвежда във владение.
След 1 месец продават мястото.
Съседите имаха същия проблем но теспечелиха делото.Оказа се че претенците на собствениците са не основателни иче това място никога не е било тяхно.
Сега обжалвот делото пред ВКС.
Въпросът ми е необходимо ли е да изчаквам решението на ВКС/ на съседите/, за да обжалвам аз решението на ВКС пред 5 чл. състав
.
съседите посочени в нот. акт Съдия изпълнител ги въвежда във владение.
След 1 месец продават мястото.
Съседите имаха същия проблем но теспечелиха делото.Оказа се че претенците на собствениците са не основателни иче това място никога не е било тяхно.
Сега обжалвот делото пред ВКС.
Въпросът ми е необходимо ли е да изчаквам решението на ВКС/ на съседите/, за да обжалвам аз решението на ВКС пред 5 чл. състав
.
- hipo
като видят "близкия родственик" и другата страна ще изпляска с ръце и ще каже "Злоупотреба с право" !
- didide
имате адвокат,платили сте му,не го обиждайте с недоверието си.Във форума
становищата са необвързани с ангажименти т.е безотговорни.Тези от корегите
кито си позволяват да Ви "съветват"чрез форума,явно не разбират сложността на
този тип дела.
становищата са необвързани с ангажименти т.е безотговорни.Тези от корегите
кито си позволяват да Ви "съветват"чрез форума,явно не разбират сложността на
този тип дела.
- ipon
- Потребител
Ибрахиме, подкрепям младежа....Адвокатът може би иска дела, защото те автоматически означават пари, но......мисля, че дори и след три години ти ще пишеш отново в този форум по същият въпрос, но вече като изтерзан участник в нескончаеми дела, на които не им се види краят....
Адвокат съм, но съветвам клиентите си (а и водя преговори с противника!!!) Не на делата!!!!!
Не е невъзможно, не ми казвай! Адвокатът трябва да води преговорите.Не ти, защото емоционалният момент е от огромно значение. Адвокатът е този, който ще търси и ще намери решение, но то няма да е т.нар. "Пирова победа", а удовлетворително за двете страни....Ако не става, сменете го....
Имам предвид, адвоката....
Без колебание....
Адвокат съм, но съветвам клиентите си (а и водя преговори с противника!!!) Не на делата!!!!!
Не е невъзможно, не ми казвай! Адвокатът трябва да води преговорите.Не ти, защото емоционалният момент е от огромно значение. Адвокатът е този, който ще търси и ще намери решение, но то няма да е т.нар. "Пирова победа", а удовлетворително за двете страни....Ако не става, сменете го....
Имам предвид, адвоката....
Без колебание....
- lara
- Младши потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|