Здравейте
Притежавам имот по нотариален акт, в който мой родител има право на ползване. От няколко години не живея в въпросният имот, но разбрах че той се отдава под наем неправомерно без мое знание. Доколкото знам няма официален договор за наем.
Въпросът ми е мога ли да заведа дело срещу човека имащ право на ползване тъй като той нарушава правата си? Идеята е да ли по такъв начин чрез съдебно решение мога да премахна правото на ползване на този човек?
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за имот с право на ползване
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за имот с право на ползване
Здравейте.
Нямате никакъв шанс
Отдаването под наем не променя имота.
Вие имате "гола собственост"!
Нямате никакъв шанс
Чл. 56. Правото на ползуване включва правото да се използува вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено.
Отдаването под наем не променя имота.
Вие имате "гола собственост"!
Последна промяна guest1 на 14 Ное 2024, 20:38, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Нямате основание, ползвателят може да отдава имота под наем без Ваше съгласие
- dimist
- Потребител
Здравейте
Благодаря за отговорите. Бях забравил да допълня, че реално нямам достъп до имота. Това също ли влиза в неговите правомощия?
Благодаря за отговорите. Бях забравил да допълня, че реално нямам достъп до имота. Това също ли влиза в неговите правомощия?
- didaka1101
- Нов потребител
Е, това, че нямате достъп до имота вече е неправомерно, да. Макар и да имате гола собственост, както са се изразили малко преди мен, достъп до имота трябва да има и вие имате право на него.
- berto
- Потребител
На какво основание лице, което не може да ползва, да управлява и да плодоприбира от един недвижим имот, има право да влиза в същия ?
Аз сичтам, че затова е гола собственост. Собственик си, но в очакване да ползваш - някогаш....
Съществува законен ред правото на ползване да "се премахне" по съдебен ред, но така както сте описали фактите - не виждам основание такъв иск да бъде уважен.
Накрая - "официален договор за наем" може да бъде и устен такъв. Още повече, защо да е наем ? Може устно и безвъзмездно ползвателят да е предоставил имота на трето лице временно и безвъзмездно, ей така - защото са си приятелчета.
Аз сичтам, че затова е гола собственост. Собственик си, но в очакване да ползваш - някогаш....
Съществува законен ред правото на ползване да "се премахне" по съдебен ред, но така както сте описали фактите - не виждам основание такъв иск да бъде уважен.
Накрая - "официален договор за наем" може да бъде и устен такъв. Още повече, защо да е наем ? Може устно и безвъзмездно ползвателят да е предоставил имота на трето лице временно и безвъзмездно, ей така - защото са си приятелчета.
- hristev
- Потребител
И за капак:
Ако аз съм само наемател - откъде накъде собственикът на имота ще влиза, без мое знание и съгласие в имота?
Даже без право на ползУване!
Ако аз съм само наемател - откъде накъде собственикът на имота ще влиза, без мое знание и съгласие в имота?
Даже без право на ползУване!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
Интересно според колегата hristev , извън темата, разбира се, как може да е "официален" устен договор за наем. Ще ми е много интересно в съда как ще се развие тая постановка. Имам един човек вкъщи, той е наемател, ама нямаме договор и искам да го изгоня, помогнете ми, че с ритници не става...
Иначе по темата отново, да се върна. Правилото е, че ограниченото вещно право (каквото е правото на ползване) има предимство пред правото на собственост (което е пълно). Но тук идва момента според мен, в който достъп трябва да има по практически съображения. Ползвателят (или трето лице) може да подпали имота или да направи друго лошо. Тогава кого ще търсят?
Иначе по темата отново, да се върна. Правилото е, че ограниченото вещно право (каквото е правото на ползване) има предимство пред правото на собственост (което е пълно). Но тук идва момента според мен, в който достъп трябва да има по практически съображения. Ползвателят (или трето лице) може да подпали имота или да направи друго лошо. Тогава кого ще търсят?
- berto
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|