- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
notarialni taksi???
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
notarialni taksi???
Dnes bqh potresena ot slednoto ne6to: notariusyt ni pribra notarialna taksa za izgotvqne na proekt za notarialen akt v razmer to4no tolkova, kolkoto vze i za samoto izvyr6vane na sy6tiq akt. Za pyrvi pyt hodq pri notarius bez moi proekt za not. akt i sumata, koqto mi syob6tiha mi podeistva kato studen du6. Bqh tolkova u4udena, 4e re6ih, 4e nqma na4in da ne stava vypros za prevratno tylkuvane na tarifata, blagodarenie na koeto notariusite pribirat nqkoi lev (DVOINO!!!) otgore. Spored men izvyr6vaneto na notarialniq akt vkliu4va v sebe si izgotvqneto na proekta za sy6tiq, t.e. ako notariusyt, koito izgotvq proekta e sy6tiqt, koito udostoverqva sdelkata, to za6to, po dqvoplite, 6te mu se pla6ta dva pyti za edno i sy6to ne6to???No sega, kato 4eta Tarifata za n-ti pyt se ubejdavam, 4e moeto tylkuvane nqma ni6to ob6to s deistvitelnostta i mai 6te se okaje, 4e notariusyt syvsen zakonno pribira taksa v dvoen razmer. Ako e taka za kakva spravedlivost govorim???
- Liwiq
Re: notarialni taksi???
Че кой говори тук за справедливост? Някой някога да е твърдял, че правото има нещо общо със справедливостта?
- Слави Котаров
Да, тарифата си е точно такава. Сам решавай дали ще ходиш с проект за нотариален акт, или без проект за такъв.
- protekta
- Потребител
Много хора го твърдят. Първите, които на мен са ми известни, са разни римляни, които са положили основите на европейското частно право.
Това, че за изготвяне на нотариален акт нотариусът взима колкото за заверяването му, според мен не е несправедливо. Като толкова знаете и можете и имате време, направете си проекта и вземете вие парите на хората. В изготвянето на акта се влага също толкова отговорност и време, колкото и в удостоверяването му.
Не си мислете че съм нотариус и ги защитавам, но просто е вече крайно противно всеки от всичко да се оплаква. Трябва в друга посока да се движим-да зачитаме труда на другите хора, най-вече на колегите, както искаме да бъде зачитан собствения ни труд. А зачитането става в парични измерения. Нима не искате служебните защити да бъдат заплатени по тарифата? Искате, нали? Е, вече ще бъдат, но така или иначе ще си останат служебни защити, а по тях не се полагат толкова усилия колкото при редовния клиент. Не е справедливо за служебно защитавания, но няма да имате нищо против да се ползвате от тези благини, нали?
Това, че за изготвяне на нотариален акт нотариусът взима колкото за заверяването му, според мен не е несправедливо. Като толкова знаете и можете и имате време, направете си проекта и вземете вие парите на хората. В изготвянето на акта се влага също толкова отговорност и време, колкото и в удостоверяването му.
Не си мислете че съм нотариус и ги защитавам, но просто е вече крайно противно всеки от всичко да се оплаква. Трябва в друга посока да се движим-да зачитаме труда на другите хора, най-вече на колегите, както искаме да бъде зачитан собствения ни труд. А зачитането става в парични измерения. Нима не искате служебните защити да бъдат заплатени по тарифата? Искате, нали? Е, вече ще бъдат, но така или иначе ще си останат служебни защити, а по тях не се полагат толкова усилия колкото при редовния клиент. Не е справедливо за служебно защитавания, но няма да имате нищо против да се ползвате от тези благини, нали?
- Иван
Уважаеми, Иване!
Не мога да си обясня какво ви подразни до такава степен. Да разбирам ли,че според Вас е в реда на нещата за страница и половина нотариусът да прибере 1000 лева??? Възмутена съм от Тарифата, точно, защото знам на мен колко време и усилия би ми отнело да съставя идентичен проект(просто в случая нямах възможност - за напред ще знам). Все пак заплащането трябва поне до ИЗВЕСТНА степен да отговаря на положения труд, не намирате ли?
Не мога да си обясня какво ви подразни до такава степен. Да разбирам ли,че според Вас е в реда на нещата за страница и половина нотариусът да прибере 1000 лева??? Възмутена съм от Тарифата, точно, защото знам на мен колко време и усилия би ми отнело да съставя идентичен проект(просто в случая нямах възможност - за напред ще знам). Все пак заплащането трябва поне до ИЗВЕСТНА степен да отговаря на положения труд, не намирате ли?
- Liwiq
Liwiq , не става въпрос само за проектите за нотариални актове. Трудът на юриста не може да бъде измерван в страници. Важно е съдържанието на тези страници, нали?!
Виж, ако съм машинописка, биха могли да ми плащат на страница.
Виж, ако съм машинописка, биха могли да ми плащат на страница.
- protekta
- Потребител
Уважаема Ливия!
Моля не се ядосвайте! Ако не възразявате, нотариалните такси за ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ ЗА НОТАРИАЛЕН АКТ са абсолютно същите по размер с адвокатските-чл.6 т.8 от Наредба №1. Извинявайте че цитирам, убеден съм че го знаете. Не омаловажавайте работата си и тази на нотариуса, моля! Нима е много работата на нотариуса по заверяването на нотариален акт? Тя не става повече с нарастване на материалния интерес, нали? Но практиката е наложила този принцип, и то не без основание.
Моля не се ядосвайте! Ако не възразявате, нотариалните такси за ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ ЗА НОТАРИАЛЕН АКТ са абсолютно същите по размер с адвокатските-чл.6 т.8 от Наредба №1. Извинявайте че цитирам, убеден съм че го знаете. Не омаловажавайте работата си и тази на нотариуса, моля! Нима е много работата на нотариуса по заверяването на нотариален акт? Тя не става повече с нарастване на материалния интерес, нали? Но практиката е наложила този принцип, и то не без основание.
- Иван
Изготвявянето на проект за нотариален акт е вид услуга и тя се заплаща по тарифата за адвокатските услуги. Необходимо е да се уважава и интелектуалния труд, защото в него се влагат придобити знания и набавена информация, които не струват малко. Време е да започне да се цени интелектуалния труд и да не се измерва количествено /в случай бр. страници/.
- si_di
- Младши потребител
И аз съм на същата позиция. Има съвсем малка разлика между адвокатската и нотариалната тарифи за изготвянето на документ с материален интерес. Странното е, че клиентът е готов да си плати безроботно при нотариуса, за съдебните такси и местнити данъци и такси, а роптае и гледа да измами адвоката си. Това е по-страшното.
- shveda
- Потребител
SMIATAM CHE E SAVSEM SPRAVEDLIVO HONORARITE DA SE OPREDELIAT SPORED MATERIALNIA INTERES!!!
ako edin advokat ne si svarshi dobre rabotata klienta ima pravo da tarsi obezshtetenie , ne za broia lista, a spored obema na vredite koito obiknoveno priako zavisiat ot materialnia interes.
v sluchaia dori ne stava duma za obema na vlojenia trud a za obema na poetite angajimenti i otgovornost kum klienta ot strana na advokata
sashtoto vaji i za otgovornoatta na notariusa v sluchai che poradi negova greshka sdelkata e nishtojna ili ima drug porok!!!
ako edin advokat ne si svarshi dobre rabotata klienta ima pravo da tarsi obezshtetenie , ne za broia lista, a spored obema na vredite koito obiknoveno priako zavisiat ot materialnia interes.
v sluchaia dori ne stava duma za obema na vlojenia trud a za obema na poetite angajimenti i otgovornost kum klienta ot strana na advokata
sashtoto vaji i za otgovornoatta na notariusa v sluchai che poradi negova greshka sdelkata e nishtojna ili ima drug porok!!!
- Anastassia Terzieva
Справедливостта понякога няма ама нищо общо с правото. Така че да апелираш за това е смешно, освен това всеки труд се заплаща, съвсем законно нотариусът е взел двойно щом е изготвил проекта, иначе адвокатите щяха да са само посредници.
- Вера
И друго, ако ти пък вземеш по-малко от 1000лв. за изготвянето на проекта, както е по тарифа - значи правиш дъмпинг.
- Вера
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|