начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Придобиване на земя - СИО от съпруг чужденец

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на земя - СИО от съпруг чужденец

Мнениеот МЧП » 27 Юли 2004, 18:54

Колеги, може ли някой да ми помогне в следния казус:
Бракът е между българин и германка. Съпругът българин желае да придобие земя в България. Какъв е режимът за съпругата германка - предвид забраната за придобиване на земя от чужденци и режимът на СИО в България , по силата на който ако единят съпруг придобие собственост, другит съпруг автоматично става съсобственик? Как се разрешава тази колизия? РАзпоредбата от Конституцията изключва ли разпоредбите на СК?
МЧП

Re: Придобиване на земя - СИО от съпруг чужденец

Мнениеот донна2 » 27 Юли 2004, 20:51

потърси във форума преди около месец и половина имаше подобна тема
донна2

Мнениеот МЧП » 27 Юли 2004, 21:57

Намерих темата във форума, но там не се казва нищо конкретно и съществено.Просто е зададен въпроса, но няма отговор. Някой е предложил съпруга чужденец да не се включва в нотариалния акт. Но за възникване на СИО няма значение на чие име е придобит имота - другия съпруг става автоматично съсобственик по силата на това, че единия съпруг е придобил вещно право по време на съществуващ валиден брак. Въпросът е не как да се оформи сделката за да мине пред нотариуса, а какво е действителното фактическо и правно положение на съпруга чужденец - става ли той съсобственик на земята?
МЧП

Мнениеот shveda » 27 Юли 2004, 22:24

Аз се сблъсках с подобен проблем. Съпругата беше чужд гражданин - рускиня. Имотът беше деклариран в ТДД като съсобствен на двамата и двамата заплащаха данъци за него. При продажбата му и двамата се явиха при нотариуса и подписаха като продавачи.
shveda
Потребител

Мнениеот didide » 27 Юли 2004, 22:55

Темата е много подробно разработена в учебника по МЧП на Тодор Тодоров.
Възможните решения са две: 1) да се приеме, че имотът не става СИО, защото имаме противоречие между Конституцията и СК, т.е. че става индивидуална собственост на съпруга, който е български гражданин; ИЛИ 2) да се приеме, че въобще не може да се осъществи такава сделка. Само че второто решение определено е абсурдно и като краен резултат ще доведе до ограничаване на правоспособността на съпруга - български гражданин (само защото е женен за чужденец). Лично аз споделям първото решение.
Разумно ми се струва следното: І вариант (правили сме го)-като купувач на сделката се явява само съпругът - български гражданин. Когато някога дойде време за продаване (и ако няма промяна в законодателството) на сделката ще се яви като продавач пак само съпругът- български гражданин. А за сигурност съпругата заверява декларация, че знае за сделката, че е съгласна с цената и т.н.......(смисълът е да почне да тече 6-м. срок);
ІІ.вариант - земята да се закупи на името на доверен човек /на преклонна възраст и без наследници по закон:)/ и после той да я дари на съпруга- български гражданин.
ІІІ вариант- в контекста на онова Тълкувателно решение за ЕТ (което аз лично не възприемам) - съпругът български гражданин си регистрира ЕТ и го купува като ЕТ. Е, тука вече може да се фантазира и на тема ЕООД.
didide

Мнениеот Anwalt » 28 Юли 2004, 10:10

Според мен най-приемливо и логично е разрешението, че имотът не става СИО, защото имаме противоречие между Конституцията и СК. Но това разрешение е неизгодно за съпругата чужденка, защото имотът се купува с по-голяма част нейни средства и нейните интереси не са защитени. Какво ще стане при евентуален развод или ако съпругът българин продаде земята?
Смятам, че въпросът за СИО и придобиване на земя при брак с чужденец е голяма празнина в законодателството, особено в предвид нарастващия брой смесени бракове.
Anwalt

Мнениеот cinderella » 28 Юли 2004, 10:20

І вариант може малко да се разшири, като: (а) съпрузите купуват сградата и правото на строеж, и (б) съпругът - бълг. гр. купува земята. Така ще има, струва ми се, по-голяма сигурност за съпруга - чужденец, която търси Anwalt.
cinderella

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 13:59

В момента няма построена сграда. Но за да се обезпечи сигурността на съпруга чужденец може ли да се нправи следното: съпругът българин купува земята и след това, вече като собственик на зземята учредява право на строеж на съпругата си чужденка, за да може съпругата чужденка да е сигурна, че ще получи 1/2 идеални части от сградата, която предстои да се построи.
Другият вариант е първо да се построи сградата и съпругът като единствен собственик на сградата (защото е единствен собственик и на земята) да прехвърли на съпругата си 1/2 от собствеността върху сградата. Но докато се построи сградата и стане прехвърлянето съпругата ще е в незивестност и несигурност. Затова по -добре е съпругът булгарин да й учреди право на строеж след като той сам придобие земята. За това няма пречки, или?
МЧП

Мнениеот si_di » 28 Юли 2004, 14:19

Дали имотът ще има статута на СИо зависи къде е сключен брака.
si_di
Младши потребител

Мнениеот didide » 28 Юли 2004, 14:25

Да си направят двамата съпрузи едно ООД с по 50% всеки. После да купят земята на името на ООД и готово.
didide

Мнениеот didide » 28 Юли 2004, 14:28

Горното го казвам в допълнение на предишния ми постинг от bgnet.bg (все съм си аз и от bgnet.bg и от einet.bg) :)))
didide

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 15:47

Бракът е сключен в България. Но какво значение има този факт ? Фактът, че бракът е сключен в България не отменя забраната на Конституцията за придобиване на земя от чужденци, нали?
Хипотезата попада под действието на две императивни норми (от Конституцията и СК), които си противоречат и тъй като Конституцията е върховен закон, логично е да се приеме, че в този сличай се изключват разпоредбите на СК относно СИО и имотът става лична собственост на съпруга българин. Но от тук нататък трябва да се помисли за последиците , най-вече с оглед сигурността на съпругата чужденка, особено при положение, че имотът се купува с по-голяма част нейни средства.
МЧП

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 15:51

Но така ще плащат всеки месец осигуровки за съдружник, което в продължение на години доста ще оскъпи имота. А ако ООД-то се прекрати , съпругата чужденка пак няма да може да получи своя дял от земята, защото пак ще се сблъска със забраната на Конституцията и ще сме в изходна позиция.
МЧП

Мнениеот si_di » 28 Юли 2004, 16:05

Ако беше сключен в друга държава, където не е позната правната фигура СИО имотът можеше да бъде закупен от съпругата и в брачния договор да си уредят отношенията.
si_di
Младши потребител

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 16:49

Но дори да беше така, как съпругата чужденка щеше купи земя в България?
МЧП

Мнениеот si_di » 28 Юли 2004, 16:56

Според вашия въпрос съпругът българин желае да придобие земя в българия, а не неговата съпруга иска да си купи такава.
si_di
Младши потребител

Мнениеот конституция » 28 Юли 2004, 17:08

Чужденците могат да закупуват земя в България само чрез смесени дружества,т.е. при участие на българи и чужденци при учредяването им. По този начин англичаните, гърците и т.н. изкупуват в момента земята ни. Знам го от личен опит и е легално, не противоречи на забрана в Конституцията.
конституция

Мнениеот МЧП » 28 Юли 2004, 18:58

Съпругът иска да придобие земя, но не иска съпругата му да е в незигодна позиция, защото земята ще се придибие с по-голяма част нейни средства и тя няма да стане съсобственик само поради забраната на Контитуцията, а не защото тя или съпругът българин не искат съпругата да стане съосбственик. Това което искат съпрузите е да купят земя, да построят сграда и да са гарантитрани правата и на двамата, особено на съпругата чужденка, която поради забраната на конституцията е в по-неизгодна позиция.
МЧП

Мнениеот ipon » 28 Юли 2004, 19:12

няма законова пречка съпругът да придобие в собственост земеделска земя.
Поради забраната за чужденци,при евентуален развод,съпругата може да претенд
ира паричната равностйност на своя дял/презумцията е 1/2/ могат да се предявят и други претенции .....
ipon
Потребител

Мнениеот shveda » 28 Юли 2004, 20:14

И аз мисля така.
shveda
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси