начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

владение и придобивна давност

Казуси за недвижими имоти

владение и придобивна давност

Мнениеот В. Андреева » 26 Юли 2004, 22:16

Здравейте, много Ви моля да ми помогнете по следния въпрос:

Казусът е следният: Притежавам УПИ с построена къща в него. Владея съседния до мен имот от 20 год. /като го обработвам, почиствам и облагородявам/. Собствениците не са стъпвали там нито веднъж през този период. Единственото, което не правя за имота, е че не заплащам дължимите за него данъци и такси / не знам, дали и собствениците го правят/. Много Ви моля, кажете ми има ли начин да придобия този имот по давност и по какъв начин. Предваретелно Ви благодаря.
В. Андреева

Re: владение и придобивна давност

Мнениеот donna » 26 Юли 2004, 22:51

Придобивната давност в случая е 10г./като недобросъвестен владелец / ,а вие сте го владели цели 20г.
в случая нотариусът ще извършви обстоятелствена проверка за придобиване собствеността по давност,ще се разпитат трима свидетели,свидетелите трябва по възможност да бъдат съседи на имота. Също така следва да представите на нотариуса доказателства ,че имота ,не е държавна или общинска собственост
данъчна оценка .
Въз основа на доказателствата нотариусът ще издаде нотариален акт.

така ,че идете при нотариус ,и му обяснете му как стоят нещата
donna
Старши потребител

Мнениеот В. Андреева » 26 Юли 2004, 23:01

Много Ви благодаря за бързия отговор, но как да се снабдя с данъчна оценка, като собствениците са други?
В. Андреева

Мнениеот donna » 27 Юли 2004, 08:24

за това ще се погрижи нотариусът , ще попълните една молба до него с искане за скица и данъчна оценка, молба декларация за доказателствата ,че имота не е държавна или общинска собственост
donna
Старши потребител

Мнениеот В. Андреева » 27 Юли 2004, 09:25

Благодаря Ви !!! Пожелавам Ви успешна кариера и много клиенти
В. Андреева

Мнениеот cleo » 27 Юли 2004, 10:38

Колега donna не мога да не отбележа че в случая сте права , с едно малко НО, което обаче може да се окаже нерешим казус
Въпрос към В. Андреева: имота УПИ - в границите на населено място ли е или в селищно образувание?
Ако е в границите на населено място - то как е възстановена собствеността на бившите собственици?
Ако имота се намира в селищно образувание има ли влязал в сила план на новообразуваните имоти за същия и ако да в регистъра на собствениците на чие име е записан имота - ако е записан на неидентифициран сосбтвеник - добре /въпреки че и в този случай има практика - общините да се ориентират към актуване или отдаване под наем на тези имоти/ Има ли заявени реституционни претенции за имота от бившите собственици пред Обинската служба по змеделие и гори / бивша Поземлена комисия/
Действително до преди 2-3 години практиката на снабдяване с коснтивен нот. акт чрез обстоятелсвена проверка беше масова, но сега на практика е почти неприложима и повечето нотариуси отказват да я извършват именно заради предявените реституционни претенции от бившите собственици, обстоятелство което се отразява в декларцията, която подавате до общината за отразяване на факта дали имота е общински или държавен
Моля дайте по-подробна информация за да Ви отговорим изчерпателно
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот В. Андреева » 28 Юли 2004, 10:49

За мое огромно съжаление не разполагам с достоверна информация относно статута на имота. Имотът се намира в границите на населено място. До колкото знам, не са налице реституционни претенции по отношение на имота. Също така не знам как е възстановен на собствениците..., а също така и как е придобит... Със сигурност не е държавен или общински. За съжаление, това е единственото с което разполагам като информация. Къде да проверя и как?
В. Андреева

Мнениеот donna » 28 Юли 2004, 11:39

Колегата Клео ви е отговорил/а на този въпрос че тия обстоятелства ще се отразят в декларацията
donna
Старши потребител

Мнениеот kostova » 28 Юли 2004, 14:06

На какво основание владеете съседният на вас имот.Не може така тогава за какво беше тази реституция.Няма логика ако собствениците на другият имот имат законен нот.акт ,плащат данъци и т.н какво Ви дава право да го получите като свой.Представете си,че вас ви няма / в чужбина и т.н/ и вашият собствен имот се владее от друг бихте ли доволна той да стане нечия собственост.
kostova

Мнениеот BlaueAugen » 29 Юли 2004, 15:00

Освен че владеете физически имота, необходимо е и да имате намерение да го владеете само за себе си и това ваше намерение да е станало достояние на собствениците, на съседите на имота и на други лица, които да могат да потвърдят това в едно съдебно дело. Трябва да заявите, че считате имота за ваш. Без да сте обективирали това свое намерение по някакъв начин, дори и да се сдобиете с нот.акт по обстоятелствена проверка, той няма да издържи в съда. В тази държава все пак има някакви закони и правото на собственост се защитава от тях и от съдебната практика. Въпросът за намерението е записан в Закона за собствеността и е добре развит в нашата съдебна практика.
BlaueAugen

Мнениеот Иван » 29 Юли 2004, 16:19

Аз мисля, че чл.69 ЗС е категоричен: предполага се, че владелецът държи вещта като своя, докато не се докаже, че я държи за другиго. Така че тежестта на доказване е за собственика. Не виждам никакъв проблем в издаването на нотариален акт по обстоятелствена проверка. Наистина той може да бъде оспорен, и то лесно. Лесно, защото собственика може да доведе двама свидетели, които да заявят в съда, че той е работил имота и е прекъсвал давността-чл.81 ЗС. Становището, което се застъпва в практиката, че нотариалният акт по обст.проверка не може да бъде оспорен едва 10 години след издаването си, не ми се вижда съобразено със съдебната практика. Виждал съм решения, според които такъв акт е оспорен напр.24 години след издаването му. Явно ирелевантен за съда е факта на оповестителното действие на вписването с оглед противопоставянето на акта на другия собственик/имам предвид различния собственик от този по акта/.
В крайна сметка владението е фактическа власт. Ето защо реалното й упражняване е от изключителна важност. Самото владение може да бъде прекъснато само с преустановявянето му-чл.81 ЗС. Но давността може да бъде прекъсната и спирана и с други способи-признание, завеждане на дело, и др.-ЗЗД.
Така че вие се снабдете с нотариален акт, владейте си имота. Ако имате възможност, извършете привидна разпоредителна сделка с него в полза на свой близък-дете, родител. Така ще поставите начало на 5-годишна придобивна давност в полза на приобретателя, като допълнителна застраховка, ако в един бъдещ процес собственика установи, че не е изтекла във ваша полза придобивната давност. Този процес разбира се трябва да е започнал след изтичането на тези 5 години.
Повече от това не мога да ви посъветвам-просто не се сещам за нищо друго, което да е във ваша полза.
Иван

Мнениеот В. Андреева » 29 Юли 2004, 19:57

Благодаря на всички!!! Просто сте СТРАХОТНИ !!! Бъдете здрави, щастливи и богати.
В. Андреева

Назад към Имотни казуси