- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Абсурдно ли е Правото на ползване
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Абсурдно ли е Правото на ползване
Ето няколко парадокса на правото на ползване, които, ако ми помогнете да разреша, ще съм ви безкрайно благодарен:
- Рамзес
1. Ползувател и собственик
Собственикът може ли да ползва имота си, ако правото на ползване на имота му е на друго лице, което се противопоставя на това?
- Рамзес
2. Смърт на един от ползувателите
Ако почине един от няколко ползуватели, имали дотогава общо 100% от правото на ползване, какво става с дяла на починалия, като се има предвид, че правото на ползване не се наследява?
(В данъчното ми твърдят, че останалите съсобственици започват да владеят 100% от правото на ползване!?)
(В данъчното ми твърдят, че останалите съсобственици започват да владеят 100% от правото на ползване!?)
- Рамзес
3. Делба и право на ползване
Ползувателят на имота с квота Х% има ли отношение към делбено дело по имота и, ако да, какво може да очаква в свой дял?
- Рамзес
Re: 3. Делба и право на ползване
правото на ползване е ограничено вещно право и се погасява със смърта на лицето в чиято полза е учредено
правото на ползване не подлежи на делба
правото на ползване не подлежи на делба
- donna2
- Потребител
Re: 1. Ползувател и собственик
когато има учредено право на ползване за собственика остава голата собственост и ползвателя в чиято полза е учредено правото на ползване винаги може да му се противопостави,така че в случая собственикът няма да може да ползва имота ,ще го ползва чак когато правото на ползване се погаси
- donna2
- Потребител
Re: 2. Смърт на един от ползувателите
правото на ползване не се наследява ,ако има учредено право на ползване на един имот в полза на две и по-вече лица те ще го ползват имота докато тяхното право се погаси било със смърта им било ако се откажат от него.............
- donna2
- Потребител
Re: 3. Делба и право на ползване
Дона, маля те, отегчително е твоето поучително слово към този отдавна останал в забвение „правен” фараон! не го поучавой, има си книжки по тези въпроси! Отегчава ни това елементарно питане на някакъв си рамзес! Извинявай приятел, но тази вечер не ми се слушат въпроси, които се задават във втори курс в СУ!
- gega
Re: Абсурдно ли е Правото на ползване
до donna2
наистина ли смяташ , че правото на ползване не подлежи на делба ? нима за ограничените вещни права не се прилагат съответно разпоредбите за П на собственост ?
наистина ли смяташ , че правото на ползване не подлежи на делба ? нима за ограничените вещни права не се прилагат съответно разпоредбите за П на собственост ?
- тъп
ти ме застреля
- donna2
- Потребител
Реален казус: брат и сестра са прехвърлили по 1/2 съсобствена идеална част от имот на децата си, като всеки от тях е запазил собствената си (1/2) ид.част от правото на ползване. Братът умира преди сестрата. Децата на брата възстановяват ли си 1/2 ид.част от правото на ползване върху идеалната си част? Или чакат смъртта на леля си? Ако е вярно последното, справедливо ли е със техния дял от правото за ползване да се разпорежда сестрата?
- Рамзес
Кажи тогава по книжките
Може ли до смъртта си да блокирам делба на съсобствен ми 1/2 имот, ако го прехвърля на сина си, като си запазя правото на ползване?
- Рамзес
брата и сестрата са прехвърлили идеална част от свой имот и са си запазили правота на ползване върху имота , а правото на ползване е върху всяка идеална част брата не си запазва еда втора п.ползване ,а правото на ползване върху това което е прехвърлил па било то и идеална част често се случва имота е съсобствен и те го ползват заедно със сестрата когато умре ползването ще се погаси само за него и понеже е притежавал половината от имота който е прехвърлил приобретателя вече ще може да влезе в имота и ще упражнява правото на собственост в пълният обем ,но относто другата половина на имота ще се съобразят с лелята тъй като тя ще упражнява ползването което си е запазила съобразно часта която е прехвърлила
- donna2
- Потребител
Re: Кажи тогава по книжките
вие делбата няма да блокирате -прехвърляте на сина си половината имот и си запазвате правото на ползване ,щом говорите за делба значи имота има и друг съсобственик е сина ви ще ставе съсобственик с другият
- donna2
- Потребител
Re: Кажи тогава по книжките
ще се получи интересна картинка синът ви ще притежава голото право на собственост ,а вие със другия съобственик на имота ще си живеете заедно
- donna2
- Потребител
Абе, хора, що задавате елементарни въпроси, когато можете да си отворите закончето и да си прочетете, Това тука да не е университета:)))))))) Правото на ползване е intuitu personae, т. е. учредява се с оглед на личноста и не може да бъде прехвърляно - чл. 56 ЗС. Е, тогава сам си отговорете на въпроса дали може да бъде предмет на делбен договор. Преди да прочетете чл. 111 ЗС
- gega
Ами да, естествено - правото на ползване е неделимо - Вие да сте чували за идеални части от право на ползване?!?
- djugelady
gega - направо ми напълни душата! Целият форум на тази тема наистина е възмутителен и съжалявам, че си загубих времето да го изчета!!!!!!!!!!
- djugelady
Това не значи ли, че на практика...
Това не значи ли, че на практика, че съм блокирал другия съсобственик да не може да се оттърве от мен до края на живота си?
Същото би станало и още по–забъркано, ако лицето Х и аз сме съсобственици с дялове 1/2, например. Аз учредявам право на ползване 1/8 ид.част на двете си деца и на жена си. Тогава лицето Х няма да може да се "оттърве" от съсобственността с нас, защото ако при делба получи имота в свой дял, няма да може да го ползва до смъртта на цялото ми семейство. А те, като ме наследят, ще могат да продължат тази "процедура":–)) Ние пък, ще отказваме да получим имота в наш дял, защото и така можем да си го ползваме. Едва ли трето лице при публичен търг би дало някакви съществени пари в тази ситуация. Знаейки това, Х не би завеждал дело за делба...
Всичко това не е ли абсурдно?
Същото би станало и още по–забъркано, ако лицето Х и аз сме съсобственици с дялове 1/2, например. Аз учредявам право на ползване 1/8 ид.част на двете си деца и на жена си. Тогава лицето Х няма да може да се "оттърве" от съсобственността с нас, защото ако при делба получи имота в свой дял, няма да може да го ползва до смъртта на цялото ми семейство. А те, като ме наследят, ще могат да продължат тази "процедура":–)) Ние пък, ще отказваме да получим имота в наш дял, защото и така можем да си го ползваме. Едва ли трето лице при публичен търг би дало някакви съществени пари в тази ситуация. Знаейки това, Х не би завеждал дело за делба...
Всичко това не е ли абсурдно?
- Рамзес
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|