Случаят е такъв.една позната има апартамент,дарен от баба и преди14-15г.
Сега баба и която е на 84г. нещо е взела да преварта,склероза или нещо такова,
има ли вазможност да се развали дарението,и ако има по какъв начин може да се предотврати,какви стъпки трябва да предприеме.
Предварително ви благодаря.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 06:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разваляне на дарение
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разваляне на дарение
Възможност има, особено ако бабето твърди, че познатата вине се грижи за нея и не и дава издръжка. Всъщност напишете по-казуса малкопо-подробно, все пак ние не гадаем! А като противодействие се сещам само поставяне под запрещение, но това става по преценка на съда и при положение, че бабето не е добре в действителност!
- Гери
А какво ще кажете за симулативно дарение на надарения към трето доверено лице? И какво според вас, колеги, означава точно разпоредбата на чл.227 ал.5 ЗЗД-относно обезщетението за онова, с което надареният се е обогатил?-обогатяването кой момент касае-момента на придобиване на имота, или момента на отчуждаване? Нужно ли е в този смисъл реално да се е обогатил надареният, или за обогатяване се смята самото приемане на дарението? Тези въпроси не ми дават мира от трети курс, когато учихме облигацията и дарението. Доста съм търсил съдебна практика, но не се е случило да намеря. Очаквам становищата ви. Благодаря.
- Иван
Съмнявам се,че тази баба на 84 години,която според вас е и превъртяла ще тръгне да търси адвокати и да разваля дарението по съдебен ред. Може пък и това да стане,ако е подтикната от свои близки/колко му е да я влачат по съдебните зали/.Но отмяната да дарението ще бъде факт, ако то се докаже в съда, и то по безспорен начин/ със факти,със свидетели и т.н./ Думата ми е,че не е много лесно.Ако бабата иска издръжка,тя трябва да докаже,че има нужда от такава,а пък внучката от своя страна може да дава издръжка без проблем. Права е Гери,като ви каза да пишете нещо повече. Тук ние изразяваме мнения, но все пак трябва да се обърне вашата позната към адвокат, ако действително желае да получи адекватен отговор,пък и да знае какво предстои
- галина
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|