начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

нот. заверка на дог. за наем

Казуси за недвижими имоти

нот. заверка на дог. за наем

Мнениеот Жана » 08 Дек 2004, 19:28

интересува ме дали някъде се регистрира това, в смисъл дали данъчните или някои други държ. власти имат достъп до този факт или остава само в регистрите на нотариуса?
Жана

Re: нот. заверка на дог. за наем

Мнениеот monteskio » 08 Дек 2004, 21:23

Здравейте,
Тази информация остава само при нотариуса. Но разбира се, при един недобросъвестен наемател , последния може да предостави копие от договора на съответната данъчна служба.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот boba » 09 Дек 2004, 09:24

Ако сте заверили копие или договора (нотариална заверка на подпис, дата и т.н.) нищо не остава при нотариуса. Ако сте направили нотариална заверка и сте вписали договора за наем в Службата по вписванията, той е достояние на всички, които се интересуват (остава в СВ).
boba

Мнениеот Жана » 09 Дек 2004, 20:18

Благодаря Ви за отговорите, но тъй като са противоречиви не мога да се ориентирам. Все пак вписва ли се в някакви публични регистри или това е по желание на страните или в момента в който се завери нотариално, нотариуса задължително го вписва някъде и най вече данъчните могат ли да получат тази информация?
Жана

Мнениеот е » 09 Дек 2004, 20:31

Данъчните могат да получат всякаква информация, не лежете на това ухо. начините да не платите данък са няколоко. Съветвайте се с адвокат.Жана написа:

> интересува ме дали някъде се регистрира това, в смисъл дали
> данъчните или някои други държ. власти имат достъп до този факт
> или остава само в регистрите на нотариуса?
е

Мнениеот е » 09 Дек 2004, 20:34

Данъчните могат да получат всякаква информация. Ако не Ви се плащат данъци, има няколко начина, но се съветвайте с данъчен адвокат.
е

Мнениеот boba » 10 Дек 2004, 12:05

Вписва се само по желание на страните в Службата по вписванията, не в данъчната администрация.
boba

Мнениеот boba » 10 Дек 2004, 12:08

Ако наемодателят е коректен към данъчните си задължения, ще го впише в данъчната си декларация за годината и ще внесе данък общ доход /ако е физическо лице/. Ако е юридическо лице, ще го впише в годишната си декларация по ЗКПО. В тези случаи договорът може дори да не е заверяван изобщо. Но в България такива наемодатели - физически лица все още се броят на пръсти. Все пак, вие не уточнявате наемодател или наемател сте.
boba

Мнениеот Жана » 10 Дек 2004, 14:33

наемодател съм, но наемателя не възнамерява да го афишира пред никакви държавни власти, просто му трябва нот. заверка на договора, а пък аз му имам доверие.
значи, доколкото разбрах ако се завери нотариално не е задължително да се вписва в службата по вписванията ако страните не желаят това?
благораря ви отново!
Жана

Мнениеот Светлана » 10 Дек 2004, 14:45

Все пак обърнете внимание на наемната цена - дали сумата от наема за една година е до облагаемия минимум, посочен в ЗОДФЛ. Аз съм наемател, в договора ни пише формална цена, а реално плащаме тройно, но аз изисквам винаги разписка от наемодателя за реалната цена и съм спокойна, че ако реши следващия път да ми вдига наема, аз ще си събера разписките, а сбора от тези реални цени надвишава необлагаемия минимум и ето ти укриване на данъци. Не разчитайте само на доверието. И на мен много хора ми се доверяват, но когато започнат да прекаляват, ставам друга.
Светлана

Мнениеот bi2 » 11 Дек 2004, 11:30

Наемателят иска някаква сигурност, че няма да го изгоните ако ви хпумне да си продавате имота.
bi2

Мнениеот Караколев » 15 Дек 2004, 13:17

За да платите данък трябва да имате приход.За да има приход трябва да има издаден от вас документ-разписка,разходен касов ордер.На базата на тези документи,а не на вписаната в договора сума на наема се определя прихода и данъка.Заверявайте смело на действителната цена,а за разписките ще се разберете....
Караколев

Мнениеот edna » 16 Дек 2004, 17:32

по принцип договорът за наем не е задължително да се заверява нотариално, но ако се сключи и завери договор, чийто срок е по-дълъг от една година, то той се вписва в службата по вписвания и става достояние за всеки. Когато договорът е нотариално заверен той има достоверна дата и е противопоставим на трети лица, които могат да придобият имота след тази дата. В този случай се защитава наемателят, който не може да бъде заставен да напусне имота до предвидения в договора срок, но не по-късно от една година от прехвърляне на наетия недвижим имот. Наемодателят-собственик при така сключения договор е длъжен да декларира дохода от получавания наем в годишната си данъчна декларация, като ако не го декларира се предвиждат глоби Жана написа:

> интересува ме дали някъде се регистрира това, в смисъл дали
> данъчните или някои други държ. власти имат достъп до този факт
> или остава само в регистрите на нотариуса?
edna
Нов потребител

Назад към Имотни казуси